Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

České divadlo po 2. světové válce Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Alfréd Radok Datum vytvoření7.10.2012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "České divadlo po 2. světové válce Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Alfréd Radok Datum vytvoření7.10.2012."— Transkript prezentace:

1 České divadlo po 2. světové válce Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Alfréd Radok Datum vytvoření7.10.2012 RočníkČtvrtý Stručný obsahUmělecký přínos Alfréda Radoka českému divadlu Způsob využitíPráce v divadelním semináři AutorDana Rambousková KódVY_32_INOVACE_13_CRAM09

2 Alfréd Radok Narodil se v Kolodějích nad Lužnicí v jižních Čechách v židovské rodině. Maturoval na obchodní akademii v Písku (1936). Následovaly dva roky vojny a do civilu byl propuštěn až po mobilizaci koncem 1938. Chtěl se stát novinářem, ale po 17.11.1939 byly vysoké školy zavřeny. S bratrem Emilem za války pracovali v továrně na klobouky ve Valašském Meziříčí. V polovině roku 1940 zde Radok se členy Mladé scény realizoval svou první režii (Krále Lávru K. H. Borovského).

3 První Laterna magika Pražský režisér Václav Kašlík zprostředkoval Radokovi místo asistenta režie v divadle E.F.Buriana D41. V březnu 1941 byl E.F. Burian zatčen a divadlo rozpuštěno a Radok přešel do Městského divadla Na Poříčí v Praze. Tady připravil Alfréd Radok inscenaci Mahenovy hry s filmovou projekcí Mezi dvěma bouřkami, kterou označil jako První Laterna magika.

4 Válečná léta Kvůli židovskému původu vystřídal v průběhu války několik divadel. Z Prahy odešel do Brna, pak do Plzně a zpět do Prahy do Divadla na Vinohradech. V roce 1944 byl zatčen a odvezen do koncentračního tábora v Klettendorfu. Po válce nastoupil do Divadla 5. května, kde se seznámil se scénografem Josefem Svobodou, se kterým pak spolupracoval dvacet let.

5 Opakování Znáte jiné umělce židovského původu, kteří působili v českém divadle? Kdo byl Jiří Mahen? Ve kterém městě působil?

6 Odpovědi Karol Sidon, Tom Stoppard, Ota Ornest, Arnošt Goldflam, Miloš Forman, Hugo Haas, Miloš Kopecký,… byli (jsou) také židovského původu. Jiří Mahen, vlastním jménem Antonín Vančura, (1882 – 1939) byl básník, novinář, knihovník, režisér a divadelní kritik v Brně. Byl bratrancem spisovatele Vladislava Vančury.

7 Radok v Národním divadle Alfréd Radok krátce působil v Divadle satiry jako umělecký vedoucí a režisér, souběžně vyučoval na konzervatoři v Praze (1946–48). Přešel do Národního divadla, ale spor se šéfem činohry Jindřichem Honzlem jej v červenci 1949 přivedl do Filmového studia Barrandov. V letech 1954 až 1959 opět režíroval v Národním divadle.

8 Laterna magika Radok byl jmenován uměleckým vedoucím kulturních pořadů v čs. pavilonu na výstavě Expo 58 v Bruselu, kde vznikl projekt Laterna magika, což je scénické umění kombinující živý herecký projev s filmovou produkcí. Se stejným týmem vytvořil i pražské představení Laterny magiky. Z funkce šéfa Laterny magiky i z činohry Národního divadla byl odvolán. V šedesátých letech pracoval v Městských divadlech pražských.

9 Emigrace Po srpnové invazi 1968 odjel přes Německo do Švédska (inscenace Molierova Misantropa v Göteborgu). Již před svou emigrací pohostinsky režíroval ve Varně (1957), Vídni (1965), Mnichově (1965), západním Berlíně (1966) a Bruselu (1967). Po odchodu pak v göteborgském Folkteater vytvořil třináct inscenací. Na jaře 1976 byl pozván do Vídně, aby zde uvedl dvě aktovky Václava Havla. Uprostřed příprav však zemřel na pátý infarkt. Pochován je v Göteborgu.

10 Opakování Jaké zásluhy o české divadlo má Alfréd Radok? Odkdy je udělována Cena Alfréda Radoka, kdo ji vyhlašuje? V jakých kategoriích je cena udělována ? Kdo ze známých uměleckých osobností cenu dostal? Odpověď: Cena Alfréda Radoka – WikipedieCena Alfréda Radoka – Wikipedie

11 Zdroje Karol Sidon – Wikipedie Tom Stoppard – Wikipedie Ota Ornest – Wikipedie Jiří Mahen – Wikipedie Vladislav Vančura – Wikipedie Cena Alfréda Radoka – Wikipedie


Stáhnout ppt "České divadlo po 2. světové válce Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Alfréd Radok Datum vytvoření7.10.2012."

Podobné prezentace


Reklamy Google