Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Jazyk a jazyková komunikace Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_35 Ročník: 9. Sada: Český jazyk a literatura Druh: Prezentace Autor: Mgr. Sylva Ludvíková Název: Zdeněk Svěrák Anotace: Život a dílo Z. Svěráka Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Zdeněk Svěrák Významný český scenárista konce 20.století, režisér, herec, „cimrmanolog“

3 Narodil se v Praze v rodině zámečníka a elektrikáře
Narodil se v Praze v rodině zámečníka a elektrikáře. Otec byl velký čtenář, všestranný samouk, a věřil, že se syn stane inženýrem. Zdeňka však bavila čeština, matematika – po maturitě vystudoval Vysokou školu pedagogickou v Praze obor český jazyk a literatura. Nějaký čas učil, ale táhlo ho to k literatuře. Počátkem 60. let nastoupil jako redaktor v Československém rozhlase, psal televizní scénáře, hry pro mládež, povídky.

4 Úspěch se dostavil až založením Divadla Járy Cimrmana v r
Úspěch se dostavil až založením Divadla Járy Cimrmana v r.1966, které se úspěšně odlišilo od dalších „malých scén“ zcela originálním humorem vědeckého bádání o životě a díle nezapomenutelného génia J. Cimrmana.

5 Svěrák se poprvé objevil na plátně r
Svěrák se poprvé objevil na plátně r.1968 v Menzelově filmu Zločin v šantánu. Od té doby hrál ve více než 30 filmech – např. Slavnosti sněženek, Jako jed, Co je vám, doktore? Napsal scénář k jedné z nejúspěšnějších českých komedií Jáchyme, hoď ho do stroje! (1974). Zdařilý byl i film Marečku, podejte mi pero! V r.1980 natočil Smoljak podle Svěrákova scénáře komedii Vrchni, prchni!

6 Roku 1985 dosáhl Svěrák jedinečného úspěchu se scénářem k filmu režiséra J.Menzela Vesničko má středisková. Začal spolupracovat se synem Janem: Obecná škola (1991). V roce 1996 natočil Jan Svěrák podle otcova scénáře druhý film Kolja, který se stal nejúspěšnějším českým filmem 90. let a získal prestižní filmovou cenu Oscar.

7 Použité zdroje: HAŠKOVEC,V.-MÜLLER,O.-TATÍČKOVÁ,I.Galerie géniů aneb kdo byl kdo.PRAHA:ALBATROS nakladatelství, a.s.,2000.ISBN

8 Úkoly pro žáky: Vyhledej v textu odpovědi: 1) Co vystudoval Z. Svěrák?
2) Uveď název divadla, které založil. 3) Ke kterým filmům napsal scénáře? 4) Co získal za film Kolja? 5) Znáš názvy jeho knih? 6) Jakým způsobem se věnuje dětem?


Stáhnout ppt "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"

Podobné prezentace


Reklamy Google