Program 129 250 Podpora výstavby a technického zhodnocení infrastruktury vodovodů a kanalizaci Odbor vodovodů a kanalizací Vypracoval: Ing. Jan Žák Místo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 1
Advertisements

SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Seminář k ukončování projektů FS Vzorové obsahy 10. června 2008 Praha RNDr. Alois Kopecký, ŘO FS Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
PF02-14 Podprogram na podporu obnovy venkova pro rok 2014
Aktuální informace k financování vodohospodářských projektů v působnosti Ministerstva zemědělství odboru vodovodů a kanalizací Připravil ing. Zdeněk Hledík.
KANALIZACE A VODOVOD V OBCI SIBŘINA KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Nástroje na podporu bydlení v ČR Ekonomika bydlení a technické infrastruktury.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
V souvislosti s množícími se snahami o stanovení dešťových kanalizací kanalizacemi pro veřejnou potřebu dle ust. § 1 odst. 4 zákona o vodovodech a kanalizacích.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Spolupráce a podpora mikroregionů v rámci Jihočeského kraje Brno – ÚÚR
Dotace obcím v oblasti vodního hospodářství z rozpočtu kraje Vysočina : 1.Fond Vysočiny - grantový program „Čistá voda 2008“ 2.Dotace na drobné vodohospodářské.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Podpora vodohospodářské infrastruktury v obcích Zlínského kraje Zlín Lenka Gregorová.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA (PRV)
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR odbor politiky bydlení Podpora výstavby technické infrastruktury.
GP Bydlete na venkově 2008 Celkový objem finančních prostředků: 1,2 mil. Kč Předmět podpory: projektová dokumentace pro stavební řízení - 1. rekonstrukce.
Finanční podpora v oblasti odpadového hospodářství Královéhradeckého kraje.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
ŘÍZENÍ STAVEBNÍHO DÍLA I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
Valná hromada Svazku vodovodů a kanalizací Ivančice Svazek vodovodů a kanalizací Ivančice B.M. Kuldy 20, Ivančice IČ DIČ CZ
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Kanalizace – kdy bude??? Povolovací, přípravný a realizační proces kanalizace Martin Exner, starosta obce Nová Ves Nová Ves
 projektová dokumentace pro územní řízení 2009  žádost o vydání územního rozhodnutí září 2010  vydání územního rozhodnutí srpen 2011  nabytí právní.
JAK DÁL V ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD V MALÝCH OBCÍCH PROČ? Listina základních práv a svobod: Čl. 35 (1,2,3)-právo na příznivé životní prostředí a právo na včasné.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
zelená linka: Provozování vodohospodářské infrastruktury – Podmínky přílohy č. 6 OPŽP.
01  PF02-12 Podprogram na podporu obnovy venkova  PF03-12 Podprogram podpory předprojektové přípravy projektů regenerace brownfields ve ZK  PF04-12.
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení ---- Podpora výstavby technické infrastruktury.
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení.
zelená linka: Operační program Životní prostředí Prioritní osa 1, Specifický cíl 1.1 Nejčastější nedostatky.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Podpora oprav domovních olověných rozvodů.
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Informační seminář pro Seminář Greenway Jizera , Mladá Boleslav.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Olomouckého kraje (PRVKOK)
Prioritní osa 1, Specifický cíl 1.1; 1.2
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Vodohospodářské aktuality
Podpora vodohospodářské infrastruktury Zlín,
Podnikatelská zóna Š t e r n b e r k
Odbor vodovodů a kanalizací Vypracoval: Ing. Jan Žák
Stav odkanalizování v obcích Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Ing. Dana Zápecová vedoucí oddělení vodního hospodářství Duben.
Provozování vodohospodářské infrastruktury
TLAKOVÁ KANALIZACE KLY – TUHAŇ HOŘENÍ VINICE
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Dotační program vodohospodářské infrastruktury
Možnosti dotací na řešení zásobování pitnou vodou
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Seminář: Školství v regionu a jeho perspektivy – podprogram
Seminář MZe pro vodoprávní úřady Skalský Dvůr, 19. –
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
odbor politiky bydlení
Dotace Kraje Vysočina v oblasti vodního hospodářství
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Kanalizační Přípojky F-M
Stavební právo.
Podpora obnovy a rozvoje venkova
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Obec Sibřina Plán investičních a provozních záměrů obce 2018 – 2022
PROGRAM PODPORA VÝSTAVBY A TECHNICKÉHO ZHODNOCENÍ INFRASTRUKTURY VODOVODŮ A KANALIZACI II Ing. Jan žák.
Vodohospodářské dotační Programy MZe určené pro města a obce
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2012
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Dotační program vodohospodářské infrastruktury
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Transkript prezentace:

Program Podpora výstavby a technického zhodnocení infrastruktury vodovodů a kanalizaci Odbor vodovodů a kanalizací Vypracoval: Ing. Jan Žák Místo konání: Plzeň 05/2016

Ukončené investiční programy spravované Odborem VaK MZe  Výstavba a obnova infrastruktury vodovodů a kanalizaci II ( 2009 – 2015)  Podpora odstraňování povodňových škod na infrastruktuře vodovodů a kanalizací ( ) - reakce na povodně v l. 2009, 2010 a 2013  Přehled vývoje podpor poskytovaných prostřednictvím Mze v mil. Kč:

Výsledky dotačních programů *program data k V zásobníku programu evidujeme dalších cca 160 akcí (odpovídá cca podpoře 1,7mld. Kč)

Předmět podpory v Programu vodovody  výstavbu vodovodů pro veřejnou potřebu vč. souvisejících vodárenských objektů v obcích nebo místních (městských) částech do 1000 obyvatel  výstavbu a rekonstrukci ke zkvalitnění technologie úpravy vody, její akumulace a čerpání s cílem zlepšení jakosti pitné vody v obcích nebo místních (městských) částech do 1000 obyvatel

Předmět podpory v Programu kanalizace  výstavbu, dostavbu, rekonstrukci a intenzifikaci čistíren odpadních vod (dále jen ČOV) v obcích nebo místních (městských) částech do 1000 obyvatel, kde po realizaci budou splněny ukazatele jakosti vypouštěné vyčištěné vody stanovené příslušným vodoprávním úřadem (v případě budování nové ČOV musí být v rámci akce zajištěno napojení minimálně 50% obyvatel obce)  výstavbu hlavních kanalizačních sběračů, kanalizační sítě a souvisejících objektů spojenou s výstavbou ČOV podle předchozího bodu,

Předmět podpory v Programu kanalizace  dostavbu kanalizačních systémů a souvisejících objektů (vyjma ČOV) minimálně pro 100 obyvatel v obcích nebo místních (městských) částech do 1000 obyvatel, za předpokladu, že odpadní vody budou odváděny a následně čištěny na již existující a kapacitně vyhovující ČOV,  odstranění volných výustí realizací komplexního opatření řešícího odkanalizování obce nebo místní (městské) části do 1000 obyvatel spojené s výstavbou ČOV podle bodu c) toho článku nebo za předpokladu, že odpadní vody budou odváděny a následně čištěny na již existující a kapacitně vyhovující ČOV.

Základní body pravidel nového Programu  Možní žadatelé -obce, -svazky obcí.  Soulad s PRVKÚK  Povinnosti vlastníka dle zákona o VaK (274/2001 Sb.) -Plán obnovy VaK -vedení majetkové a provozní evidence

Základní body pravidel nového Programu  Úroveň připravenosti projektu na minimálně na úrovní SP  Uznatelné náklady na 1 řešeného trvale žijícího obyvatele nesmí překročit hranici 70 tis. Kč bez DPH u vodovodů, 80 tis. Kč bez DPH u kanalizací.

Výše podpory  Celková výše podpory poskytnutá ze všech zdrojů akce nepřekročí 80% z NSTČ (státní rozpočet, kraj atd.).  Pokud je žadatelem obec -do 300 obyvatel, je dotace ve výši 70%, -v rozmezí 301 až 500 obyvatel, je dotace ve výši 65%, -v rozmezí 501 až 1000 obyvatel, je dotace ve výši 60%, -s více než 1000 obyvateli, je dotace ve výši 50%.  V případě, že žadatelem je svazek obcí, stanoví se výše dotace podle velikosti obce, v níž dochází k realizaci akce.  Dotaci lze navýšit maximálně o 5 %  V rámci programu je možné poskytnout na akci dotaci v maximální výši 50 mil. Kč.

Předmětem podpory není: Rekonstrukce vodovodu a kanalizace Zainvestování pozemků Výměna azbestocementového potrubí Vodovodní a kanalizační přípojky Dešťová kanalizace Projektové a přípravné práce (např. projektová a realizační dokumentace)

Podávání žádostí  Žádosti jsou přijímány v rámci výzev Dosud 2. výzvy Od probíhá III. Výzva do (dosud podáno cca 12 žádostí) Alokace 400 mil. Kč Úplná pravidla včetně textu výzvy jsou k dispozici na stránkách Mze: ve VH/Vodovody a kanalizace/ ve VH/

Podávání žádostí Investiční záměr - obsah: I.Pravomocné(á) a platné(á) územní rozhodnutí podle zák. č. 183/2006 Sb., popř. stanovisko vodoprávního orgánu, že pro vydání stavebního povolení na akci nebo její část není územní rozhodnutí vyžadováno II.Pravomocné(á) a platné(á) stavební povolení pro předloženou akci minimálně v rozsahu uvedeném v S , popř. stanovisko vodoprávního orgánu, že vydání stavebního povolení na akci nebo její část není vyžadováno III.Situace pozemkové mapy (s jednoduchým a úplným zákresem rozsahu akce) IV.Popis řešení akce - podle vzoru 1.1 V.Přehledná(é) situace k územnímu rozhodnutí potvrzená(é) stavebním úřadem (u úpraven vody doplněná technologickým schématem) s přehledným zákresem: (nutno barevně nebo graficky odlišit) - všech stávajících vodovodních řadů a objektů na nich (ČS, VDJ, ÚV), - vodovodních řadů a objektů na nich, které jsou předmětem žádosti, - vodovodních řadů, které mají charakter rekonstrukce, VI.Podílové ukazatele akce - podle vzoru 1.2 VII.Údaje o investorovi - podle vzoru 1.3 VIII.Auditorem potvrzená majetková situace investora (audit finančního hospodaření) poslední platná k datu předložení žádosti IX.Prohlášení investora - podle vzoru 1.4 X.Stanovisko vodoprávního úřadu kraje z hlediska souladu řešení a rozsahu akce (podle stavu zpracování) se zpracovaným PRVKÚK XI.Souhlas vlastníka infrastruktury, na kterou se infrastruktura předložené akce napojuje.

Problémy při podávání žádostí  NEZNALOT PRAVIDEL PROGRAMU!  Zadávací řízení -přísnější požadavky oproti ZVZ -otevřené výběrové řízení (i pro podlimitní zakázky a zakázky malého rozsahu) -Hodnocení minimálně 5 nabídek -Váha kritéria „nabídková cena“ minimálně 85%  SoD – Vhodné odkládací podmínky  Podružné řady, odbočné řady, přípojky u tlakových kanalizací vč. čerpacích šachet

 Dokončení realizace programu (konec roku 2017).  Příprava nového dotačního programu na období 2017 – 2021 (program )  Příprava nového dotačního programu na podporu odstraňování povodňových škod Národní dotace po roce 2016

 obdobný jako Rozšířen o opatření pro zmírnění negativních dopadů sucha a nedostatku vody. -Jedná se o podporu propojování a rozšiřování vodárenských soustav a jejich zdrojové posilování, včetně posilování akumulace pitné vody pro zajištění zásobování obyvatelstva pitnou vodou, (i pro VHS) -Pro obce a místní části do 2000 obyvatel. -Akce musí řešit minimálně 50 obyvatel -Ve fázi schvalování (MF) Návrh programu

Děkuji za pozornost Kontakt: Ing. Jan Žák Ministerstvo zemědělství Odbor vodovodů a kanalizací