EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Boj černochů za svobodu Číslo vzdělávacího materiálu: ICT2-9 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
2.stupeň ZŠ Autor: Mgr.Martin Šimek, Masarykova ZŠ Plzeň
Advertisements

Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Jméno: Jan Bureš Učitel: Václav Pražák Ročník: 3.
Americká revoluce a občanská válka
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
III/2 XV A
USA v 19. století.
Podpora multikulturní výchovy na ZŠ – rozvoj tolerance a sociálních kompetencí CZ.1.07/1.2.08/
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Zeměpisné objevy v 17. a 18. století
OBČANSKÁ VÁLKA V USA
VY_32_INOVACE_2D.9.15 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
VY_32_INOVACE_3D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
USA a studená válka Mccartismus Rasová diskriminace
Válka Severu proti Jihu
Pavel Tůma, 3.ročník.  VB bojovala spolu s indiány  VB uhájila panství v Kanadě  1814 Mírová smlouva v Gentu  Bitva u New Orleans.
Španělsko v 16. století a vzestup Nizozemí
Historie Starověkého Řecka
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 8.
AMERIKA OBYVATELSTVO.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
AMERICKÁ OBČANSKÁ VÁLKA
VY_32_INOVACE_2D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
VY_32_INOVACE_07 Obyvatelstvo Ameriky - pracovní list
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VY_32_INOVACE_2D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis,8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ317 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník3. ročník.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Občanská válka v USA Lenka Ertlová.
Francie po 30leté válce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Republika Jižní Afrika JUDr. Maxim Tomoszek. Charakteristika země 1,221 mil. km 2 47 mil. obyvatel 3 hlavní města – Pretoria (moc výkonná), Bloemfontein.
Americká občanská válka
Občanská válka v USA Dějepis Mgr. Žaneta Janečková
LIBYE Vypracoval: Petr Svojanovský.
Válka Severu proti Jihu
Mexiko. Dějiny Indiánské kultury Mexiko bylo již od 1. tis. př.n.l. zemí vyspělých civilizací. První vrchol představovala kultura Olméků v období 900.
OBYVATELSTVO AMERIKY.
VY_32_INOVACE_2D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Opakování zámořských objevů Číslo vzdělávacího materiálu: ICT 1-9 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Americké osady v 18. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3615_ Americké_osady_v_18_století Autor: Mgr.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Severní Amerika – charakteristika obyvatelstva, hospodářství Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: 9.C.
SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ VE 2.POLOVINĚ 19. STOLETÍ.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vladimír.
Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
ZÁKLADNÍ LIDSKÁ PRÁVA V DĚJINÁCH
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE V KOLONIÍCH
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
USA V 19. STOLETÍ. USA V 19. STOLETÍ po získání nezávislosti vhodné podmínky pro další rozvoj a rozkvět USA: neměly historické nevýhody (feudální.
AMERICKÉ OSADY V 18. STOLETÍ
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_02
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_D8.16 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: leden 2012
Obnovení demokracie v Československu
Digitální učební materiál:
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Dějiny Francie v letech 1848 – 1851
Digitální učební materiál:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Občanská válka v USA.
AMERIKA - obyvatelstvo
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Transkript prezentace:

EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Boj černochů za svobodu Číslo vzdělávacího materiálu: ICT2-9 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Název sady vzdělávacích materiálů: ICT 2 - Dějiny 19. a 20. století Autor: Marek Brožek Datum vytvoření: Garant (kontrola): Markéta Křížková Ročník: kvarta osmiletého gymnázia, 9. třída ZŠ, ročník vyššího gymnázia Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: dějepis, (výchova k občanství) Téma: občanská práva, kolonialismus, politické proudy (lidská práva) Anotace: Power-pointová prezentace představuje problém černých otroků v bělošském světě v novověku, jejich postupnou emancipaci, boj za svobodu a za rovná práva. Těžiště je na americkém kontinentu, zejména na území dnešních USA, kde byla otrocká práce hospodářsky významná a kde boj o práva dosáhl mezinárodního ohlasu. Představeny jsou známé osobnosti proslulé v tomto období jako bojovníci za svobody a práva černochů. Zdroje: na konci prezentace Časový rozvrh: 45 min. Gymnázium Františka Křižíka a základní škola, s.r.o.

Boj za práva indiánů a černochů v Americe BOJ ČHŮ ZA SVOBODU 2 Boj černochů za svobodu

OBCHOD S OTROKY 3

obchod s lidmi je znám již ve starověku a existoval v mnoha civilizacích obchod s lidmi existuje dodnes! otroky se stávali nejen černoši, ale obyvatelé různých území Afrika však proslula mírou obchodu otroctví již od starověku ve středověku s Afričany obchodovali arabští obchodníci, kteří je prodávali evropským evropští obchodníci s otroky je rozváželi po celém světě, nejvíce však do střední a severní Ameriky 4

5

odvod čerstvých otroků v Africe 6

nelidská přeprava na lodích 7

OTROCKÉ ZÁKONÍKY vznik v důsledku obav ze vzpoury. Např. ve Virginii (opíral se o praktiky osvědčené v Karibské oblasti) a) černoch nesmí opustit plantáž bez písemného souhlasu pána b) za vraždu nebo znásilnění je smrt pověšením c) za vyloupení domu nebo obchodu 60 ran holí, pranýř a useknutí ucha 8

BLACK CODES d) drzost – bičování, vypálení znamení e) absolutní zákaz učit černocha číst a psát f) černoch nesmí nic kupovat ani prodávat g) každý běloch smí zabít černocha pokud ten nemá písemný souhlas majitele k opuštění plantáže h) každých 14 dní prohlížet obydlí černochů bič, zmrzačení, upálení zaživa, pověšení,… 9

tvrdé tresty 10

ŽIVOT NA PLANTÁŽI -průměrně 20 otroků na jedné plantáži – specializace a dělba práce, dřina – půl hod před svítáním – soumrak, pracovat se začíná mezi 10 – 12 rokem věku otrok – věc (dehumanizace) manželství nejsou právním aktem, potomci tak nemají status manželských dětí znásilnění otrokyně je jen přestupkem proto časté útěky a vzpoury 11

ÚTĚKY A VZPOURY OTROKŮ útěky z jižních států USA na sever: tzv. podzemní železnice – síť bodů, kde otroky ukryli při cestě za svobodou je doloženo několik krvavých povstání z 19. století, např. povstání Neda Turnera 12

Otrokářská revoluce na Haiti ( ) dnešní Haiti, oblast Karibských ostrovů poblíž Kuby, původní francouzská kolonie. Obyvatelstvo rozděleno na 90% černé populace, 10% bílých "otrokářů". Francois Dominique Toussaint L`Overture (1743? ), revolucionář a hlavní představitel odboje vyhlášena nezávislost Haiti. 13

OTROCTVÍ V USA – SEVER A JIH 14

CHALOUPKA STRÝČKA TOMA významná kniha Harriet Beacher Stowe vzbudila pozornost a odpor vzdělaných Američanů k otroctví 15

John Brown -radikální americký abolicionista (zastánce svobody otroků) zaútočil se skupinou 22 mužů na federální zbrojnici v Harpers Ferry, cíl –zmocnit se zbraní, ozbrojit otroky a vydat se s nimi na jih 1859 zatčen a popraven - proces a poprava byly prologem k Americké občanské válce - pro Američany je národním hrdinou 16

Abraham Lincoln ( ) zvolen prezidentem USA v letech chtěl zrušit otroctví když byl zvolen preziden- tem, jižní státy se odtrhly od se všichni otroci na dobytém území stali svobodnými sám zabit na konci války vrahem 17

ZÁKAZ OBCHODU S OTROKY V USA, ZÁKAZ OTROCTVÍ 1787-Kongres – zákaz otroctví v S a SZ části x Jih ano v ústavě – „zvláštní instituce“, „osoby smluvně zavázané k práci“ 1808 – zákaz dalšího dovozu! Ale vnitřní obchod ano!jsou tu i svobodní černoši! válka Severu proti Jihu souvisí s rozdílným pohledem na otroctví 1865 – zrušení otroctví na celém území USA snaha návratu do Afriky – 1847 Libérie (vlastní stát) 18

ZÁKAZ OBCHODU S OTROKY Dánsko 1803 Velká Británie 1807 USA 1808 Brazílie 1859 Zákaz obchodu není zákaz otroctví! Kdy tedy skončilo otroctví? Etiopie

BOJ O PRÁVA POKRAČUJE mnozí běloši v jižních státech USA se po prohře v občanské válce nesmířili se ztrátou svých otroků mnozí běloši nedokázali přijmout fakt, že si jsou podle ústavy všichni lidé rovni rozdíl mezi postavením černochů a indiánů v různých státech unie – na jihu výrazně horší až do 2. poloviny 20. století jsou černochům v jižních oblastech upírána občanská práva a funguje segregace organizace ku-klux-klan šikanuje černochy 20

KU KLUX KLAN 21

PRVNÍ KLAN Vznik po občanské válce (1866) Proti zrušení otroctví černochů členů Zavedeny bílé kápě a špičaté čepice DRUHÝ KLAN Mezi světovými válkami Proti černochům, komunistům a katolíkům – členů Podpora prohibice TŘETÍ KLAN Po druhé světové válce Proti černochům, komunistům a imigrantům – členů Neonacismus, terorismus 22

23

SEGREGACE A BOJ ZA PRÁVA zásada „odděleni, ale rovni“ XV. dodatek americké ústavy zajišťuje rovnost ras, ale segregace neznamená nerovnost a diskriminaci. Všichni mají mít stejná veřejná zařízení, ale zvláštní pro bělochy a černochy. až do roku 1915 v Louisianě – volební právo mají jen ti, co umí číst a psát nebo vlastní půdu ( voličů X 3300 v roce 1900) diskriminace ve školství i v armádě (1948), proto vlastní instituce velké stěhování kolem 1.sv.v. – ghetta, riot, reaktivace KKK 24

25

SEGREGACE V AUTOBUSE 26

27

ROSE PARKSOVÁ 28 -Patřila mezi nejznámější představitele za práva černochů a boj proti rasové segregaci -Odmítla přenechat místo v autobusu bělochovi Strůjce bojkotu autobusů

29

Použitá literatura a zdroje OSIATYŇSKY, Viktor:. Kořeny, Praha snímek č. 2: snímek č. 3: snímek č. 5: snímek č. 6: snímek č. 7: snímek č. 10: never-tricked-again/ never-tricked-again/ snímek č. 12: snímek č. 13: snímek č. 14: snímek č. 15: images/ostspostrs.xml&style=utc/xsl/utcprint.xsl&print=yeshttp://nocountryforyoungwomen.com/2010/11/quotes-harriet-beecher-stowe/ images/ostspostrs.xml&style=utc/xsl/utcprint.xsl&print=yes snímek č. 16: snímek č. 17: snímek č. 19: 30

Použitá literatura a zdroje snímek č. 21: snímek č. 22: snímek č. 25: snímek č. 26: snímek č. 27: snímek č. 28: snímek č. 29: 31