Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

USA a studená válka Mccartismus Rasová diskriminace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "USA a studená válka Mccartismus Rasová diskriminace"— Transkript prezentace:

1 USA a studená válka Mccartismus Rasová diskriminace
John Fitzgerald Kennedy Vietnamská válka

2 Mccartismus Mccartismus – tažení proti údajným komunistům v USA a jejich příznivcům v USA v letech 1950 – 1954 Iniciátor akce americký senátor JOSEPH MCCARTHY Bez důkazů nařčeno mnoho lidí (mezi nimi i Charlie Chaplin, který musel z USA odejít) S příchodem nového prezidenta EISENHOWERA toto tažení skončilo.

3 Rasová diskriminace USA v 50. a 60. letech nedokázaly překonat rasovou diskriminaci Týkala se asi 30 miliónů „barevných“ Ti byli nuceni žít na okraji společnosti – restaurace, autobusy, školy byly zvlášť pro barevné, zvlášť pro bílé Někteří se dokonce stali oběťmi Ku-klux-klanu a jiných rasistických organizací Duchovní vůdce černochů pastor Martin Luther King – nositel Nobelovy ceny za mír byl zavražděn v roce 1968 M. L. King (video)

4 John Fitzgerald Kennedy
John Fitzgerald Kennedy se stal v r americkým prezidentem Program jeho domácí politiky - Nová hranice (New Frontier) - snaha o rozšíření demokracie a rovnoprávnosti v celé společnosti bez rozdílů, péče o chudé a černochy, omezení nezaměstnanosti Během návštěvy v Dallasu byl při atentátu zastřelen. Přestože byl označen jako vrah Lee Harvey Oswald, dodnes není tento atentát plně objasněn.

5 Vietnamská válka Vietnamská válka – dlouhý, krvavý a velmi nákladný konflikt. Zprvu USA posilovaly jihovietnamskou vládu proti Národní frontě vedené komunisty. Za vlády prezidenta L. Johnsona došlo k bombardování a dalším útokům proti civilnímu obyvatelstvu. Američané pak byli nuceni z důvodu obrovského odporu obyvatel celého světa, včetně vlastního obyvatelstva, stáhnout své jednotky. Tato prohra vytvořila tzv. vietnamský syndrom – zrodil se nejen odpor Američanů k této válce, ale i k vojákům, kteří v ní bojovali a kteří plnili rozkazy. V období vlády dalšího amerického prezidenta Richarda Nixona byla ukončena vietnamská válka. Vietnamská válka


Stáhnout ppt "USA a studená válka Mccartismus Rasová diskriminace"

Podobné prezentace


Reklamy Google