Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jméno: Jan Bureš Učitel: Václav Pražák Ročník: 3.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jméno: Jan Bureš Učitel: Václav Pražák Ročník: 3."— Transkript prezentace:

1 Jméno: Jan Bureš Učitel: Václav Pražák Ročník: 3.
USA po Občanské válce Jméno: Jan Bureš Učitel: Václav Pražák Ročník: 3.

2 KONEC OBČANSKÉ VÁLKY 9. 4. 1865 – Lee kapituluje v Appomattoxu
Dohodnuto s generálem Grantem – Johnson se vzdává Shermanovi V průběhu několika týdnů se vzdávají zbylé jižanské jednotky – atentát na Lincolna ve Fordově divadle Vrah byl John Wilkes Booth (sympatizant Jihu) Vložte mapu země.

3 „REKONSTRUKCE JIHU“ Ujal se jí Andrew Johnson
Probíhala v letech Kvůli vraždě Lincolna se na Jih zaměřili radikálové Thaddeus Stevens, Charles Sumner Dosazení bývalých otroků do úřadů Dodržování 13., 14. a 15. dodatku ústavy Zrušení otroctví; zaručení práv a výhod občanství; možnost volit bez ohledu na rasu Vložte mapu země.

4 KONEC REKONSTRUKCE Založení Ku-Klux-Klanu
Boj proti zrušení otroctví a volebnímu právu černochům Rostoucí vlna odporuodvolání vojenských jednotek Svěření správy místním vládám Otroci svobodní X Nebyli bráni za plnoprávné občany – první Afroameričan ve sněm. reprezent. Vložte mapu země.

5 EKONOMICKÁ SITUACE - JIH
Obrovské hospodářské a ekonomické ztráty Prohloubení už tak velkých rozdílů obou zemí Zcela zdevastován válkou Průmysl minimální Taktika spálené země  léta neúrody Generál William Tecumseh Sherman Vložte mapu země.

6 EKONOMICKÁ SITUACE - SEVER
Země byla zdravá, ekonomická vyčerpanost Agrárně-průmyslová zem  industriální systém Vládní zakázky, výroba železa, těžba uhlí, strojírenství Nové vynálezy: mlátičky obilí, otočné pluhy… Kvůli nedostatku pracovních sil Válka odradila nové přistěhovalce=levná pracovní síla Vložte mapu země.

7 EKONOMICKÁ SITUACE - OBOU
Odčerpání kapitálu z obou stran Zavedení papírových peněz  obrovská inflace Ke konci války činila na Jihu 9000% Nástup odvážných a schopných podnikatelů Andrew Carnegie, John Davidson Rockefeller Vložte mapu země.

8 ROZŠÍŘENÍ USA PO VÁLCE Jih a Sever se opět spojil
Nová expanze států na západ Do 1. sv. války vzniklo dalších 15 nových států 1867- odkoupení Aljašky od Rusů Doprovázeno vyháněním indiánů Za pomoci cest, železnic a parníků lepší dostupnost Vložte mapu země.

9 ROZŠÍŘENÍ USA PO VÁLCE Miliony chudých přistěhovalců na západ od Mississippi Zlatokopové se stahují do Kalifornie Na pláních začínají rančeři podnikat v dobytkářství 65 hektarů půdy pro farmáře, musí ji 5 let obdělávat Železniční trať až k Tichému oceánu, nové trhy Vložte mapu země.

10 ZDROJE Literatura: Velká rodinná encyklopedie: Dějiny světa Vložte mapu země.


Stáhnout ppt "Jméno: Jan Bureš Učitel: Václav Pražák Ročník: 3."

Podobné prezentace


Reklamy Google