Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AMERIKA OBYVATELSTVO.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AMERIKA OBYVATELSTVO."— Transkript prezentace:

1 AMERIKA OBYVATELSTVO

2 ZÁKLADNÍ LIDSKÉ RASY - EUROPOIDNÍ
Europoidní, bílá rasa, kam patří lidé označovaní jako běloši, je označení lidí typově podobných původnímu obyvatelstvu Evropy. Vedle lidí evropského původu sem bývají zařazováni také lidé pocházející z Blízkého Východu, severní Afriky, střední Asie a severozápadní části indického subkontinentu. ¨Cate Blanchett

3 ZÁKLADNÍ LIDSKÉ RASY - MONGOLOIDNÍ
Mongoloidní, asijsko-americká rasa, kam patří lidé označovaní jako asiaté a indiáni či žlutí, je označení lidí typově podobných původnímu obyvatelstvu východní Asie a Ameriky. Příslušníky mongoloidní rasy charakterizuje zejména snědá („žlutá“) pleť, plochý obličej, rovné tmavé vlasy a tzv. šikmé oči. Lucy Liu

4 ZÁKLADNÍ LIDSKÉ RASY - NEGROIDNÍ
Negroidní rasa, kam patří lidé označovaní jako černoši, černí či negroidi, je označení lidí typově podobných původnímu obyvatelstvu střední a jižní Afriky. Jako znaky této rasy se často udávají: tmavé zbarvení kůže téměř na celém těle, dále široký rozpláclý nos, plné masité rty a tmavé, často kudrnaté vlasy. Masaj

5 PŮVODNÍ OBYVATELÉ Původní obyvatelé Ameriky, indiáni a Eskymáci, přišli do Ameriky patrně z Asie přes Beringův průliv před 30 tisíci lety (v době ledové). Jsou mongoloidního původu. Nejvyšší hustota osídlení pak byla ve Střední a Jižní Americe, kde vznikly mocné říše Mayů, Aztéků a Inků. Pro tyto obyvatele mělo velký význam náboženství, astronomie a znalost přírody. Asijský původ indiánů a Eskymáků doložil český antropolog Aleš Hrdlička.

6 Chichén Itzá - Mayové

7 MAYOVÉ

8 VIKINGOVÉ Prvními Evropany, kteří se ocitli na ameriském kontinentu, byli Vikingové (Normané). Kolem roku přistáli v Grónsku, ale neusadili se zde. Byli to proslulí mořeplavci – starogermánští obyvatelé Skandinávie.

9 KOLUMBUS – ZAČÁTEK NOVOVĚKU
Roku 1492 přistál Kryštof Kolumbus ve Střední Americe a tento rok se udává za počátek novověku. Santa Maria

10 AMERIKA A EVROPANÉ Od 16. století připlouvali k americkým břehům Evropané, které lákalo bohatství indiánů (zlato). Španělé začali osídlovat Střední a Jižní Ameriku, Portugalci území dnešní Brazílie. Věnovali se především pěstování plodin. Území Severní Ameriky osídlovali Britové a Francouzi. S jejich příchodem se začal pozvolna rozvíjet průmysl.

11 AMERIKA A ČERNOŠSKÉ OBYVATELSTVO
Jako pracovní síla byli přiváženi černí otroci z Afriky. Otrokářství bylo zrušeno po válce Severu proti Jihu v 19. století. Rovnoprávnost získali černoši a indiáni až ve 20. století.

12 SEVER PROTI JIHU Americká občanská válka ( ) mezi Spojenými státy americkými (tzv. Unie) a Konfederačními státy americkými (tzv. Konfederace). Jelikož státy Konfederace byly soustředěny v jihovýchodní části Unie, nazývá se tato válka někdy válkou severu proti jihu. Jako příčina války se často udává spor o povolení otroctví.

13 PŘISTĚHOVALECTVÍ Emigrace do Ameriky probíhala v několika etapách (zprvu z Evropy), například v období „zlaté horečky“. V období hospodářské krize odešlo do Ameriky i mnoho Čechů a Slováků. Demokratické poměry a vysoká životní úroveň láká do USA a Kanady přistěhovalce z Evropy, Asie a Střední Ameriky i dnes (oba státy se snaží eliminovat nežádoucí přistěhovalce).

14 SHRNUTÍ - ZÁPIS Dnešní obyvatelé Ameriky: Jazyky, kterými se mluví:
potomci indiánů a Eskymáků, potomci Evropanů, Afričanů, Asiatů, míšenci (především Střední a Jižní Amerika): mestici – míšenci bělochů a indiánů, mulati – míšenci bělochů a černochů, zambové – míšenci indiánů a černochů. Jazyky, kterými se mluví: angličtina, francouzština – Severní Amerika (Anglosaská), španělština – Střední a Jižní Amerika, portugalština – Brazílie (Latinská Amerika).

15 OTÁZKY K ZAMYŠLENÍ Jaký je rozdíl ve významu slov svoboda a rovnoprávnost? Co je rasismus? Kde například žijí potomci původních indiánů? Jakou barvu pleti má většina Amerických sportovců a proč? Proslavili se někteří Češi v Americe? Znáš některé latinskoamerické tance? DÚ: Připrav zajímavost o některé ze slavných indiánských civilizací.

16 ZDROJE www.wikipedia.org www.wallpaperez.net www.topnews.in


Stáhnout ppt "AMERIKA OBYVATELSTVO."

Podobné prezentace


Reklamy Google