Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AMERIKA - obyvatelstvo

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AMERIKA - obyvatelstvo"— Transkript prezentace:

1 AMERIKA - obyvatelstvo

2 ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU Pořadové číslo projektu:III/2 – Autor: Mgr. Iveta Novotná Období: 5/2013 – 10/2013  Ročník: 7. Tematický okruh: Poznej svět a svoji zemi

3 Materiál je v souladu s RVP ZV a ŠVP Základní popis materiálu
Anotace: Prezentace seznamuje s osídlováním a současným obyvatelstvem Ameriky. Očekávané výstupy: snaží se určovat pomocí map a porovnávat oblasti Ameriky z hlediska socioekonomických poměrů Klíčová slova: obyvatelstvo Ameriky, indián, Eskymák, Kryštof Kolumbus, přistěhovalci, otrokářství, rasismus, míšenci

4 AMERIKA OBYVATELSTVO

5 PRVNÍ OBYVATELÉ Předkové Indiánů a Eskymáků (Inuitů) se dostali do Ameriky z Asie asi před lety přes zamrzlý Beringův. Indiáni osídlili nejvíce Střední a Jižní Ameriku, kde vytvořili mocné říše Mayů, Inků a Aztéků, v jejichž životě hrálo velkou úlohu náboženství a znalosti přírodních zákonitostí – mj. astronomie

6 ESKYMÁCI INDIÁNI obr.1 (Inuité) obr.2

7 ARCHITEKTURA MAYŮ obr.3

8 MACHU PICCHU obr.4

9 PRVNÍ EVROPANÉ Z Islandu do Grónska kolem roku 1000 připluli Vikingové, kteří však území neosídlili trvale. Prvenství objevu Ameriky je připisováno Kryštofu Kolumbovi, který se svou flotilou dostal do oblasti Střední Ameriky roku 1492. KOLONIZACE byla zahájena Španěly a Portugalci.

10 KRYŠTOF KOLUMBUS obr.5 obr.6

11 VÝPRAVY KRYŠTOFA KOLUMBA obr.7

12 PRVNÍ PŘISTĚHOVALCI Španělé a Portugalci osídlili převážně Střední a Jižní Ameriku oblast nazývána Latinskou Amerikou (úřední jazyky: španělština, portugalština). Severní Ameriku si rozdělili Angličané a Francouzi Anglosaská Amerika (úřední jazyky: angličtina, v Kanadě i francouzština). Evropané s sebou přivezli nový životní styl, náboženství (křesťanství) a kulturu.

13 OTROKÁŘSTVÍ Nedostatek pracovních sil na plantážích a v dolech byl řešen násilným dovážením černochů z Afriky, kteří byli chytáni jako zvěř a zbaveni lidských práv. Černoši získali svobodu v 19.století po válce Severu proti Jihu, avšak rovnoprávnost nabyli spolu s Indiány až ve století 20.

14 RASISMUS ZNEVÝHODŇOVÁNÍ, PODCEŇOVÁNÍ JINÉ RASY ZE STRANY BĚLOCHŮ vedlo k rozšíření RASISMU. Dnes je protizákonný. Bojovníkem proti rasismu se stal – MARTIN LUTHER KING.

15 Martin Luther King – bojovník za lidská práva
obr.8

16 DNEŠNÍ OBYVATELÉ Amerika je rasově nejpestřejším kontinentem.
Žijí zde potomci indiánů (Inuitů), Evropanů, Afričanů i Asiatů, velké množství MÍŠENCŮ: MULATI = míšeneci europoidní a negroidní rasy (bělochů a černochů) MESTICI = míšenci europoidní a mongoloidní rasy (bělochů a indiánů) ZAMBOVÉ = míšenci mongoloidní a negroidní rasy (indiánů a černochů)

17 POUŽITÉ ZDROJE: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.


Stáhnout ppt "AMERIKA - obyvatelstvo"

Podobné prezentace


Reklamy Google