Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Soldánová Dáša Název: VY_32_INOVACE_12C_1_Anglie a Velká Británie+Vznik USA Téma: 12C_De 8.roč. Datum ověření: VM ověřen dne ve třídě 8. A Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: DUM je určen k opakování a procvičení učiva v období mezi třicetiletou válkou a francouzskou revolucí. Žáci si ověří, zda probrané látce rozumí a znají důležité pojmy, souvislosti a události. Slide číslo 24 slouží k tisku pro každého žáka. Žáci samostatně list vyplňují, po dokončení práce je možno list vybrat ke klasifikaci nebo ponechat žákovi jako zpětnou vazbu k učivu. Poté společně pomocí prezentace lze provést kontrolu znalostí a přispět tak k závěrečnému upevnění tohoto učiva. 

2 Anglie a Velká Británie Vznik USA
opakování

3 Urči, která z následujících tvrzení jsou pravdivá:
Nástupem Jakuba I. na anglický trůn se vlády ujal rod Stuartovců. Anglie a Skotsko nevytvořily za vlády Jakuba I. personální unii. Karel I. vládl s pomocí parlamentu. Brzy po Karlově popravě byla Anglie prohlášena za republiku.

4 Urči, která z následujících tvrzení jsou pravdivá:
Nástupem Jakuba I. na anglický trůn se vlády ujal rod Stuartovců ANO Anglie a Skotsko nevytvořily za vlády Jakuba I. personální unii. Karel I. vládl s pomocí parlamentu. Brzy po Karlově popravě byla Anglie prohlášena za republiku.

5 Urči, která z následujících tvrzení jsou pravdivá:
Nástupem Jakuba I. na anglický trůn se vlády ujal rod Stuartovců ANO Anglie a Skotsko nevytvořily za vlády Jakuba I. personální unii NE Karel I. vládl s pomocí parlamentu. Brzy po Karlově popravě byla Anglie prohlášena za republiku.

6 Urči, která z následujících tvrzení jsou pravdivá:
Nástupem Jakuba I. na anglický trůn se vlády ujal rod Stuartovců ANO Anglie a Skotsko nevytvořily za vlády Jakuba I. personální unii NE Karel I. vládl s pomocí parlamentu NE Brzy po Karlově popravě byla Anglie prohlášena za republiku.

7 Urči, která z následujících tvrzení jsou pravdivá:
Nástupem Jakuba I. na anglický trůn se vlády ujal rod Stuartovců ANO Anglie a Skotsko nevytvořily za vlády Jakuba I. personální unii NE Karel I. vládl s pomocí parlamentu NE Brzy po Karlově popravě byla Anglie prohlášena za republiku ANO

8 Anglický parlament byl od středověku rozdělen na ………………………………… a
Doplň: Anglický parlament byl od středověku rozdělen na ………………………………… a

9 Sněmovnu lordů Dolní sněmovnu
Doplň: Anglický parlament byl od středověku rozdělen na Sněmovnu lordů a Dolní sněmovnu

10 Vytvoř dvojice z uvedených jmen a údajů:
1. Vilém III. Oranžský A. snaha o obnovu absolutismu 2. Anna Anglická B. slavná revoluce 3. Karel II. C. vznik Velké Británie 4. Oliver Cromwell D. zákon o plavbě

11 Vytvoř dvojice z uvedených jmen a údajů:
1. Vilém III. Oranžský A. snaha o obnovu absolutismu 2. Anna Anglická B. slavná revoluce 3. Karel II. C. vznik Velké Británie 4. Oliver Cromwell D. zákon o plavbě

12 Vytvoř dvojice z uvedených jmen a údajů:
1. Vilém III. Oranžský A. snaha o obnovu absolutismu 2. Anna Anglická B. slavná revoluce 3. Karel II. C. vznik Velké Británie 4. Oliver Cromwell D. zákon o plavbě

13 Vytvoř dvojice z uvedených jmen a údajů:
1. Vilém III. Oranžský A. snaha o obnovu absolutismu 2. Anna Anglická B. slavná revoluce 3. Karel II. C. vznik Velké Británie 4. Oliver Cromwell D. zákon o plavbě

14 Jaký typ monarchie vzniká, když se panovník musí řídit ústavou?
Odpověz: Jaký typ monarchie vzniká, když se panovník musí řídit ústavou?

15 Jaký typ monarchie vzniká, když se panovník musí řídit ústavou?
Konstituční monarchie

16 Jaký význam měly kolonie pro Anglii?
Odpověz: Jaký význam měly kolonie pro Anglii?

17 Jaký význam měly kolonie pro Anglii?
• Odbytiště výrobků

18 Jaký význam měly kolonie pro Anglii?
• Odbytiště výrobků • Zdroj surovin a zemědělských plodin

19 Jaký význam měly kolonie pro Anglii?
• Odbytiště výrobků • Zdroj surovin a zemědělských plodin • Levná pracovní síla

20 Z jakých důvodů lidé přicházeli do kolonií v Severní Americe?
Odpověz: Z jakých důvodů lidé přicházeli do kolonií v Severní Americe?

21 Z jakých důvodů lidé přicházeli do kolonií v Severní Americe?
Vyhoštění kvůli provinění

22 Z jakých důvodů lidé přicházeli do kolonií v Severní Americe?
Vyhoštění kvůli provinění Náboženské důvody

23 Z jakých důvodů lidé přicházeli do kolonií v Severní Americe?
Vyhoštění kvůli provinění Náboženské důvody Touha získat půdu

24 Z jakých důvodů lidé přicházeli do kolonií v Severní Americe?
Vyhoštění kvůli provinění Náboženské důvody Touha získat půdu Dobrodružství

25 Z jakých důvodů lidé přicházeli do kolonií v Severní Americe?
Vyhoštění kvůli provinění Náboženské důvody Touha získat půdu Dobrodružství Možnost zbohatnutí

26 Doplň: V roce………… byla vyhlášena nezávislost amerických osad na Velké Británii. Tento rok …………. považován za rok vzniku USA.

27 V roce 1776 byla vyhlášena nezávislost amerických osad na Velké Británii. Tento rok je považován za rok vzniku USA.

28 Proč byli do Ameriky dováženi černoši?
Odpověz: Proč byli do Ameriky dováženi černoši?

29 Proč byli do Ameriky dováženi černoši?
Z důvodu těžké práce na plantážích.

30 Doplň: V severoamerických koloniích měla volební právo většina plnoletých mužů. V čele zvoleného sněmu stál ……………………………………………….., ale velmi často o různých záležitostech, týkajících se kolonií, rozhodoval a…………………………………. p………………………………….

31 V severoamerických koloniích měla volební právo většina plnoletých mužů. V čele zvoleného sněmu stál panovník, ale velmi často o různých záležitostech, týkajících se kolonií, rozhodoval anglický parlament.

32 Jak se jmenoval první prezident USA?
Odpověz: Jak se jmenoval první prezident USA?

33 Jak se jmenoval první prezident USA?
George Washington

34 ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE
1. Urči, která z následujících tvrzení jsou pravdivá: Nástupem Jakuba I. na anglický trůn se vlády ujal rod Stuartovců ANO – NE Anglie a Skotsko nevytvořily za vlády Jakuba I. personální unii ANO – NE Karel I. vládl s pomocí parlamentu ANO – NE Brzy po Karlově popravě byla Anglie prohlášena za republiku ANO – NE 2. Anglický parlament byl od středověku rozdělen na ……………………………………………………..………….a…………………………………….………………………………………… 3. Z uvedených jmen a údajů vytvoř dvojice: 1. Vilém III. Oranžský A. snaha o obnovu absolutismu 2. Anna Anglická B. slavná revoluce 3. Karel II C. vznik Velké Británie 4.Oliver Cromwell D. zákon o plavbě 4. Jaký typ monarchie vzniká, když panovník se musí řídit ústavou? 5. Jaký význam měly kolonie pro Anglii? a)…………………………………………………………………………….. b)…………………………………………………………………………….. c)……………………………………………………………………………… 6. Z jakých důvodů lidé přicházeli do kolonií v Severní Americe? a)…………………………………………………………………………………………………………………………………………. b)………………………………………………………………………………………………………………………………………… c)…………………………………………………………………………………………………………………………………………. 7. V roce…………………… byla vyhlášena nezávislost amerických osad na Velké Británii. Tento rok je- není považován za rok vzniku USA. ( Zakroužkuj správný výraz) 8. Proč byli do Ameriky dováženi černoši? 9. V severoamerických koloniích měla volební právo většina plnoletých mužů. V čele zvoleného sněmu zde stál……………………….………………………………….., ale velmi často o různých záležitostech, týkajících se kolonií, rozhodoval a………………………………….p…………………………………….. 10. První prezident USA se jmenoval

35 Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Použití zdroje:  VÁLKOVÁ, Veronika. Dějepis 8 - novověk. Praha: SPN, 2008, ISBN Citace: Anotace:


Stáhnout ppt "Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google