Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_D8.16 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: leden 2012

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_D8.16 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: leden 2012"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_D8.16 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: leden 2012
Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh: Třicetiletá válka Téma : Třicetiletá válka

2 Třicetiletá válka První léta

3 1618 – 1648 Jedná se o evropský ozbrojený konflikt Vyvrcholení sporů mezi římskokatolickou církví a zastánci ostatních vyznání, kam patří kalvinisté a lutheráni. Válku započala revoluce stavů v Českých zemích a v Rakousku.

4 Katolíkům se zde podařilo většinu bojů vyhrát a konflikt se přesunul na území Svaté říše římské.
Válka znamenala obrovský úbytek obyvatelstva. Následkem války vymřela téměř 1/3 Evropy. Mužů vymřelo až 50 %. V Čechách také pokles obyvatel o třetinu.

5 Válka byla zakončena Vestfálským mírem roku 1648.

6 Příčiny války Za vlády Rudolfa II. Byl vydán tzv. Rudolfův majestát. Ten měl zajišťovat v českých zemích náboženskou svobodu. Po sesazení Rudolfa z trůnu nastupuje jeho bratr Matyáš. Ten nebyl Rudolfově majestátu nakloněn a to zapříčinilo první známky nevraživosti mezi ním a českými stavy.

7 Po jeho smrti nastupuje jeho bratranec Ferdinand II.Štýrský.
Ferdinand byl zastáncem důsledné rekatolizace. Kvůli tomu spory s českými stavy. Spory vyvrcholili pražskou defenestrací r ( vyhození pražských místodržících z oken.

8 České stavy sesadily Ferdinanda z trůnu a dosadily si Fridricha Falckého známého také jako zimní král. Fridrich Falcký zůstal na Českém trůně až do bitvy na Bílé hoře r. 1620

9 Fridrich Falcký Ferdinand II. Štýrský
Wikimedia Commons. Kaiser Ferdinand II. 1614[online] [cit ]. Dostupné pod licencí   Creative Commons - na Wikimedia Commons. Gerard van Honthorst 006[online] [cit ]. Dostupné pod licencí   Creative Commons - na

10 Ferdinand z této bitvy odchází vítězně
Ferdinand z této bitvy odchází vítězně. Představitelé povstání jsou popraveni a Čechy se stávají součástí habsburské monarchie.

11 Závěrečné otázky Odkdy do kdy trvala třicetiletá válka?
Jak se říká aktu, kdy je nebo jsou představitelé vlády vyhozeni z okna? Jaká byla přezdívka Fridrich Falckého? Jaká významná bitva se odehrála? Je významná i jinde než u nás v Čechách?


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_D8.16 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: leden 2012"

Podobné prezentace


Reklamy Google