Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HABSBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HABSBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ"— Transkript prezentace:

1 HABSBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 7. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/

2 Vzdělávací oblast: ČLOVĚK A SPOLEČNOST – D, VkO
Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh: Raný novověk Téma: Habsburkové na českém trůně Metodický list/anotace: Prezentace je určena k výkladu a doplnění učiva, jako podklad pro zápis žáků a opakování probrané látky. Jazyk:čeština Očekávaný výstup: Žák objasní postavení českého státu v rámci Habsburské monarchie za vlády Rudolfa II. Speciální vzdělávací potřeby: žádné Druh učebního materiálu: prezentace Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina:

3 opakování 1. Který rod vládnul u nás před Habsburky? Jagellonci.
2. Ve kterém roce u nás začali Habsburkové vládnout? 1526 3. Kdo se stal v tomto roce českým králem? Ferdinand I. Habsburský.

4 4. Ve kterých zemích vládnul Ferdinand I. Habsburský?
České, rakouské a uherské. 5. Které 2 významné stavby nechal u nás postavit? Letohrádek Hvězda a Letohrádek královny Anny. 6. V jakém stavebním slohu jsou tyto památky postavené? Renesance.

5 1. Snaha katolické církve zabránit šíření reformace se nazývá…….......
Práce s učebnicí str. 104 – 105 1. Snaha katolické církve zabránit šíření reformace se nazývá…… 2. Tovaryšstvo Ježíšovo bylo označení pro ……………….. 3. Hlavním úkolem tohoto řádu bylo ………………….. reformace Jezuitský řád šíření a obrana katolického náboženství

6 4. Po smrti Ferdinanda I. Habsburského nastoupil …………….
5. Panovník nekatolickým stavům v roce 1575 ústně slíbil náboženskou toleranci, tzv. ………………… 6. Po jeho smrti nastoupil ………… Maxmilián II. Českou konfesi Rudolf II. 1.

7 Rudolf ii. Dějiny udatného českého národa, díl 56., Rudolf II.: 2.
2.

8 Byl vychován ve………….….. jako …………...
Práce s učebnicí str Byl vychován ve………….….. jako …………... Přenesl své sídlo do ………… → stala se důležitým kulturním střediskem. Měl spory s českou stavovskou opozicí (nekatolíci) a …………………………… Česká šlechta zůstala věrná Rudolfovi, zato ale byl v roce 1609 Rudolf přinucen vydat ………….. – každý směl vyznávat víru podle své vlastní volby. Španělsku katolík Prahy bratrem Matyášem Majestát

9 Malířství Giuseppe Arcimboldo Sochařství Adrian de Vries Astronomie
Na dvoře Rudolfa II. se rozvíjely vědy např. astronomie, astrologie a výtvarné umění. Malířství Giuseppe Arcimboldo Sochařství Adrian de Vries Astronomie Tycho Brahe, Johannes Kepler 3.

10 Dějiny udatného českého národa, díl 57
Dějiny udatného českého národa, díl 57., Astronomové na dvoře Rudolfa II.: 4. Tycho Brahe 5. Johannes Kepler

11 POUŽITÉ ZDROJE Monografie Čechura, J., et al. Dějepis pro 7. ročník základní školy. Dotisk 1. vydání. Praha: SPN- pedagogické nakladatelství, spol. s. r. o., ISBN s Obrázky Obrázek 1.: Snek01. [online]. Volné dílo dostupné na www: Obrázek 2.: BetacommandBot. [online]. Volné dílo dostupné na www: Obrázek 3.: Samulili. [online]. Volné dílo dostupné na www: Obrázek 4.: Rauch. [online]. Volné dílo dostupné na www: Obrázek 5.: ArtMechanic. [online]. Volné dílo dostupné na www:


Stáhnout ppt "HABSBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ"

Podobné prezentace


Reklamy Google