Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Všeználek vypravuje o císaři Rudolfu II.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Všeználek vypravuje o císaři Rudolfu II."— Transkript prezentace:

1 Všeználek vypravuje o císaři Rudolfu II.
VY_08_Vla4_66p Všeználek vypravuje o císaři Rudolfu II. Císař Rudolf II. GP OP VK Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu, registrační číslo CZ.1.07/1.1.02/

2 Císař Rudolf II. král uherský a český
Obrázek 1: Rudolf II. [1]

3 Život Rudolfa II. Byl jediným panovníkem z rodu Habsburků, který žil v Praze. Do města zval poselstva a obchodníky z cizích zemí. Byl vzdělaný, liboval si ve vědě a umění. Na svůj dvůr zval umělce - malíře, sochaře a učence ( astronomové Tycho de Brahe, Jan Kepler). Astronomové mu podle hvězd předpovídali budoucnost. V oblibě měl alchymisty (věřil na elixír života, možnost změnit kov na zlato). Na jeho dvoře pracovala řada malířů a sochařů. Na Pražském hradě shromáždil velkou sbírku uměleckých předmětů (vzácná umělecká díla). Rudolf II. se příliš nezajímal o vladařské povinnosti. Jeho nástupcem se stal bratr Matyáš a sídlem habsburské říše se stala Vídeň.

4 Obrázek 2: Rudolf II. zpodobněný jako římský bůh ročních období [2]
Alchymie Astronomové koruna Rudolfa II Obrázek 2: Rudolf II. zpodobněný jako římský bůh ročních období [2]

5 Pověst o pražském golemovi.
Zajímavost Hliněného Golema podle pověsti sestavil židovský učenec Rabbi Löw (lév). K životu ho přiváděl tzv šém – lístek s kouzelným nápisem. Golema známe z pohádky Císařův pekař a Pekařův císař. Šém byla hliněná kulička, která se vkládala Golemovi do čela a on se pak začal hýbat a pracovat. Pověst o pražském golemovi.

6 Zapamatujeme si! Zapamatujeme si! Císař Rudolf II. pocházel z rodu Habsburků. Sídlil v Praze. Byl velmi vzdělaný, liboval si ve vědě a umění. Do Prahy zval astronomy, astrology, alchymisty, malíře, sochaře. Vlastnil rozsáhlé sbírky uměleckých předmětů. Pověst o Golemovi.

7 Použité zdroje: Obrázek 1: Rudolf II. [1] Hans von Aachen: Portrét of Kaiser Rudolf II. In: VON AACHEN, Hans. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2008 [cit ]. Dostupné z: Obrázek 2: Rudolf II. zpodobněný jako římský bůh ročních období [2] Hans von Aachen: Portrét of Kaiser Rudolf II. In: VON AACHEN, Hans. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2008 [cit ]. Dostupné z: Obrázek 3: Rudolf II [3] HARNA, Josef. Vlastivěda: Obrazy ze starších českých dějin. Pardubice: Alter,s .r. .o., Všeň, ISBN , str. 47 Klipart Office. Com HARNA, Josef. Vlastivěda: Obrazy ze starších českých dějin. Pardubice: Alter,s .r. .o., Všeň, ISBN


Stáhnout ppt "Všeználek vypravuje o císaři Rudolfu II."

Podobné prezentace


Reklamy Google