Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Císařský dvůr Rudolfa II.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Císařský dvůr Rudolfa II."— Transkript prezentace:

1 Císařský dvůr Rudolfa II.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 č. 16 název Císařský dvůr Rudolfa II. anotace Žáci se seznámí se životem lidí v době vlády Rudolfa II. očekávaný výstup ZV – LMP Člověk a společnost – 2. stupeň D – znát rozdíly způsobu života společnosti jednotlivých historických etap v kontextu světových dějin druh učebního materiálu Prezentace druh interaktivity Výklad ročník 8.

3 Bitva proti Turkům u Moháče
Turecký sultán Sulejman I. vyzbrojil velkou armádu, se kterou míří do Evropy pokořit celý křesťanský svět. Kradou a zapalují domy, pobíjejí muže, ženy s dětmi odvlékají do zajetí. Lidé v Království českém mají velké obavy o své životy a majetky, proto český král Ludvík Jagellonský r se svým vojskem postavil proti Turkům poblíž města Moháče (Maďarsko). Bitva to byla ukrutná, Turci použili desítky děl, která rozhodla o porážce vojsk krále Ludvíka. Král utekl z boje, ale utopil se v močálu.

4 Sultán Sulejman I. Ludvík Jagellonský

5 Bitva u Moháče v Maďarsku

6 Vznik habsburské říše Po smrti krále Ludvíka Jagellonského česká šlechta musela zvolit nového panovníka, kterým se stal rakouský vévoda Ferdinand I. Habsburský. Došlo ke spojení českých zemí a Uher s Rakouskem. Vznikla nová říše – habsburská říše. Ferdinand I. sídlil ve Vídni, v Čechách nechal zpočátku vládnout českou šlechtu, ale po čase začal omezovat její vliv a pravomoci, zřídil vlastní úřady, nařídil velké daně a moc ve městech vložil moc do rukou jediného královského úředníka – rychtáře.

7 Ferdinand I. Habsburský
Ferdinand v r při jeho zvolení římskoněmeckým králem

8 Doba Rudolfa II. Zvolením Ferdinanda I. usedl na český trůn
rakouský rod Habsburků. Vládli v českých zemích téměř 400 let – až do r Jedním z vládců byl císař Rudolf II., o kterém bylo napsáno mnoho knih – u nás byly natočeny filmy o tomto panovníkovi – Císařův pekař a Císařův pekař - v hlavní roli s Janem Werichem.

9 Rudolf II Tolar

10 Vláda Rudolfa II. Vládl v letech 1576 – 1611.
Panování Rudolfa II. je dobou alchymistů = lidé, kteří se snažili vyrobit zlato a elixír života (tekutinu, která omlazuje). Sice zlato ani elixír nevyrobili, ale zato učinili mnoho důležitých objevů. Byla to také doba hvězdopravců (astrologové), kteří z hvězdného nebe hádali osud lidí. Věřili, že lidé mohou svůj osud vyčíst z postavení nebeských těles jako jsou Slunce a Měsíc.

11 Rudolf II. v Praze Jako jediný Habsburk přesídlil Rudolf II. se svým
dvorem z Vídně do Prahy na Pražský hrad. Byl obklopen alchymisty a také mnohými podvodníky, ale i různými učenci. Mezi nimi byli i vynikající hvězdáři Jan Kepler a Tycho de Brahe. Za vlády Rudolfa II. se z Prahy stalo důležité kulturní centrum Evropy, především díky vzácným sbírkám obrazů, zbraní, knih, skla a drahokamů. Praha Rudolfa II. byla podle pověstí i městem tajemných zjevení, jako např. Golema.

12 Model sluneční soustavy J. Keplera (1596)

13 Tycho de Brahe 14. prosince 1546, Knudstrup,
Dánsko – 24. října 1601, Praha původním jménem Tyge Ottesen Brahe, nesprávně uváděný jako Tycho de Brahe byl to význačný dánský astronom, astrolog a alchymista je považován za nejlepšího a nejpřesnějšího pozorovatele hvězdné oblohy, jenž byl překonán až šedesát let po vynalezení dalekohledu.

14 Golem (hebrejsky: הגולם)
je v židovské mystice člověkem oživená socha. Slovo golem znamená v hebrejštině neúplnost, nedokonalost a takto byla také tato oživená bytost pojímána. Neměla vlastní myšlenky ani vlastní vůli, obvykle nemohla hovořit a pouze plnila příkazy svého pána. Pojetí šému, který golemy oživoval, vychází z kabaly, což je druh mystiky, tzn. že mystik (kabalista) se zcela oddává službě Bohu.

15 Zdroje VALENTA, Milan; MÜLLER, Oldřich. Dějepis pro 2. stupeň základní školy praktické. 3. díl. 1. vydání. Praha : Parta, ISBN s KOHOUTKOVÁ, H.; KOMSOVÁ, M. Dějepis na dlani. 2. vydání. Olomouc : Rubico, 2007. ISBN s

16 Zdroje obrázků Všechny uveřejněné odkazy [cit ] dostupné pod licencí Creative Commons – Sultán Sulejman Bitva u Moháče Ludvík Jagellonský Ferdinand I. Habsburský Ferdinand v r při jeho zvolení římskoněmeckým králem Rudolf II. Tolar Model sluneční soustavy J. Keplera Tycho de Brahe Golem


Stáhnout ppt "Císařský dvůr Rudolfa II."

Podobné prezentace


Reklamy Google