Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bořivoj – kníže z rodu Přemyslovců

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bořivoj – kníže z rodu Přemyslovců"— Transkript prezentace:

1 Bořivoj – kníže z rodu Přemyslovců
VY_08_Vla4_46p Všeználek vypravuje o vzniku českého státu a prvním známém knížeti z rodu Přemyslovců. Bořivoj – kníže z rodu Přemyslovců GP OP VK Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu, registrační číslo CZ.1.07/1.1.02/

2 Vznik českého státu Na našem území vzniklo několik nevelkých knížectví. Nejsilnějším kmenem na našem území byl kmen Čechů s vládnoucím rodem Přemyslovců. Ovládali území kolem řeky Vltavy, rozšiřovali svá území – bojem, sňatky, dohodami. Prvním Přemyslovcem byl kníže Bořivoj. Vládl v Čechách na konci 9. století. Na Moravě přijal křest s Ludmilou. Po návratu do Čech začali šířit křesťanství a stavět kostely. Postavil kostel na Levém Hradci a nové sídlo – Pražský hrad.

3 Bořivoj a Ludmila přijímají křest od arcibiskupa Metoděje.
Obrázek 1: Bořivoj a Ludmila[1] Obrázek 2: Bořivoj [2] křest Bořivoje a Ludmily

4 Šíření křesťanství S křesťanstvím přicházela vzdělanost. Kněží a mniši uměli psát a objevují se první knihy. Vznikaly dílny, kde se ručně zhotovovaly opisováním knihy. Psalo se husím brkem na pergamenový papír. Knihy se vázaly, byly zdobené ilustracemi, počáteční písmeno v textech bylo ozdobné – tzv. iniciála. Měly náboženský obsah (modlitby, životopisy svatých) a později se psaly kroniky, které zaznamenávaly významné události.

5 Mnich při opisování knihy.
Obrázek 3: opisování knihy [3]

6 Románský sloh Postupně se vyvíjel ROMÁNSKÝ SLOH. Stavby měly silné zdi z pravidelných kvádrů, malá okna s obloukem. Stavěly se rotundy – kostely kruhového tvaru, baziliky – obdélníkového tvaru. Obrázek 4: románský sloh [4]

7 Rotunda sv. Jiří na hoře Říp
Obrázek 5: rotunda sv. Jiří [5] Rotunda sv. Jiří na hoře Říp

8 Život na počátku 10. století
Lidé žili v okolí řek, ostatní krajina byla porostlá lesy. Prostí lidé žili v chatrčích, bohatí v kamenných domech. Hradiště se postupně měnila na kamenné hrady, kde žili panovníci. Kolem hradů se rozkládaly tržní osady, kde žili řemeslníci a obchodníci. Obchodovalo se řemeslnickými a zemědělskými (maso, obilí, kůže) výrobky. Život byl nebezpečný, hrozili nepřátelé, ale i časté rozbroje mezi členy přemyslovského rodu.

9 Pamatuj si! V 9. a 10. století získali Přemyslovci vedoucí postavení kmene Čechů. Kníže Bořivoj s manželkou Ludmilou se nechali na Moravě pokřtít. Šířili křesťanství a stavěli kostely. V klášterech vznikají první ručně psané knihy, šíří se křesťanství. Vyvíjí se románský sloh.

10 Jestli ano, pak snadno odpovíš na otázky.
Byl jsi pozorný? Jestli ano, pak snadno odpovíš na otázky. Jak se jmenoval vládnoucí rod kmene Čechů? Jak se jmenoval první český kníže? Koho si vzal za manželku a kde přijali křest? Jak Přemyslovci rozšiřovali svá území? Kdo byl jediným nositelem vzdělanosti? Jak vznikaly knihy? Který sloh se rozvíjel v umění a stavebnictví? Jak žil prostý lid?

11 Zkontroluj si správnost odpovědí!
Rod Přemyslovců. Kníže Bořivoj. Vzal si Ludmilu a křest přijali na Moravě. Rozšiřovali území dohodami, sňatky a bojem. Nositelem vzdělanosti byli kněží a mniši, kteří uměli psát. Ručním opisováním náboženských textů na pergamenový papír. Románský sloh: rotunda, bazilika. V nížinách kolem řek, prostí lidé v chatrčích, bohatší v kamenných domech, hradech a v osadách se obchodovalo.

12 Použité zdroje: Obrázek 1: Bořivoj a Ludmila[1] HARNA, Josef. Vlastivěda: Obrazy ze starších českých dějin. Pardubice: Alter,s .r. .o., Všeň, ISBN , str. 10 Obrázek 2: Bořivoj [2] HARNA, Josef. Vlastivěda: Obrazy ze starších českých dějin. Pardubice: Alter,s .r. .o., Všeň, ISBN , kartonová příloha Obrazy z českých dějin Obrázek 3: opisování knihy [3] HARNA, Josef. Vlastivěda: Obrazy ze starších českých dějin. Pardubice: Alter,s .r. .o., Všeň, ISBN , str. 11 Obrázek 4: románský sloh [4] HARNA, Josef. Vlastivěda: Obrazy ze starších českých dějin. Pardubice: Alter,s .r. .o., Všeň, ISBN , kartonová příloha obrazy z českých dějin Obrázek 5: rotunda sv. Jiří [5] Říp, rotunda svatého Jiří. In: ČERNÝ, Věnceslav. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2010 [cit ]. Dostupné z: HARNA, Josef. Vlastivěda: Obrazy ze starších českých dějin. Pardubice: Alter,s .r. .o., Všeň, ISBN STŘÍBRNÁ A KOLEKTIV, Iva. Vlastivěda 4: Hlavní události nejstarších českých dějin. třetí vydání. tiskárna Nový Malín: Nová škola s. r. o., ISBN Klipart Office. Com


Stáhnout ppt "Bořivoj – kníže z rodu Přemyslovců"

Podobné prezentace


Reklamy Google