SEKTY A SEKTÁŘSTVÍ EXTREMISMUS Brno, 2014. SEKTY Sekta je v současné době velmi frekventovaným termínem Velmi zjednodušeně se tak označuje většina forem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Advertisements

Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE Ing. Alica Kavanová. CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY 1. Účelová funkce a důvody založení:  n n n není založena za účelem zisku  d d
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Neziskové organizace Motto: „Abychom zbohatli materiálně, musíme nejprve zbohatnout v mysli.“
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Základy rodinného práva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
Horská služba ČR NONSTOP SOS
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_20.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Výchova k občanství Právní základy státu - znaky státu.
Vnější služba – výsledky v oblasti trestního řízení
KULTURA A JEJÍ PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ŘÍMSKO-KATOLICKÁ CÍRKEV
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Občanská výchova Milan Šimek
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Náboženství a fanatismus
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Hlavní město praha a integrace cizinců
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/04 Název materiálu: Duchovní a světská hudba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
ZEMĚPIS - SVĚT Severní Amerika
Mezinárodní hotelnictví
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Název projektu: Moderní škola
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Víra, náboženství, církve, sekty (2) – Seznam
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Životní cyklus.
Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
Sociální práce a veřejné opatrovnictví
Člověk a zdraví Bc. Kateřina Cuperová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Práva a povinnosti členů rodiny
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vojtěch Kawan Název materiálu:
0. UKOTVENOST / IDENTITA Jakožto součást církve Kristovy nemá ČCE svůj původ ani svůj cíl sama v sobě, ale v Hospodinu, Bohu Izraele, který se v dějinách.
Návykové látky Alkohol
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

SEKTY A SEKTÁŘSTVÍ EXTREMISMUS Brno, 2014

SEKTY Sekta je v současné době velmi frekventovaným termínem Velmi zjednodušeně se tak označuje většina forem alternativní nebo netradiční religiozity Specifický životní styl, odvrat od tradice a jisté „tajemno a exotičnost“ Sekta je definována jako „sdružení věřících, oddělujících se a překračujících hranice oficiální církve Vznik sekt byl spojen i se sociálním rozvrstvením

SPECIFICKÉ RYSY SEKT Pocit výlučnosti Touha po ideálním společenství Většina sekt má autoritativní systém řízení Specifickým znakem soudobých sekt a náboženských útvarů – změna celého světa, vnějšího, vnitřního, konec světa Sektářství je církvemi sledováno s nevraživostí, rozpaky, nesouhlasem

TYPOLOGIE SEKT PODLE R EMEŠE Sekty vycházející z psychoterapeutických koncepcí ( např. scientologové – společnost byla založena v roce 1954 – světský název – dianetika) Hnutí je založeno na učení L. Rona Hubbarda ( ) i skupiny holotropní terapie Sjednocovací skupiny (Moonova Církev sjednocení je známa i pod názvem Sjednocená rodina). Dle doktríny se o velikonocích r.1939 Moonovi zjevil Ježíš a pověřil jej dokončením svého poslání-vytvoření Božího království na zemi–vyvolenost korejského národa.Na základech učení reverenda Moona v ČR od roku 1969– následně až po roce Federace rodin za mír ve světě a Akademie profesorů za mír ve světě

Sekty vycházející z okultismu a magie (New Age, satanismus ) Satanismus – postava ďábla nebo satana, který je protivníkem Boha. K výraznému oživení došlo až v 18. a 19. století – Aleister Crowely – církev založena v San Franciscu o Valpružině noci 30. dubna 1966 (tři stěžejní knihy Satanská bible, Satanské rituály a Dokonalá čarodějka – pentagram, 666) Významným znakem je programová opozice vůči křesťanství Hlavními svátky – Halloween ( ) Valpružina noc (30.4. – 1.5.)

Sekty vycházející z křesťanství – Mající křesťanské pozadí (Mormoni, Moonova sekta) Jsou sice nekřesťanské, ale biblické (Svědci Jehovovi) Zcela křesťanské (např. sbor Ježíše příjde, Voda života apod. Svědci Jehovovi – kořeny v USA. Název získala církev v roce 1931 – hlavní sídlo je v brooklynu. Hlásání blízkého konce světa, po kterém bude zničena říše Satana. Oficiálně byla v ČR zaregistrována v r

Hare Kršna –Mezinárodní společnost pro uvědomování si Kršny – založeno v New Yorku – Každodenní recitace mahámántry, tanec, péče o chrámová božstva a památku Prabhupády Všechny činnosti, včetně fyzické práce jsou chápány jako oddaná služba Kršnov i Striktně se dodržují čtyři hlavní zásady: Nejíst maso, ryby, vejce, žádné produkty ze zabitých zvířat, cibuli a česnek Nepožívat omamné látky, včetně alkoholu, tabáku, kávy, čaje, kakaa a všech drog

Neoddávat se zakázanému sexu (za zakázaný sex je považován jakýkoliv pohlavní styk, kromě toho, který má muž se svojí manželkou pouze jednou za měsíc a jehož účelem je počet dětí, které rodiče vychovají jako oddané Kršny Nehrát hazardní hry, zvláště o peníze a nespekulovat V ČR hlavním střediskem je Centrum pro védská studia v Praze a ekologická farma Kršnův Dvůr, další menší střediska a vegetariánské restaurace

Poselství Grálu Hnutí navazuje má tradici západní esoteriky, v ČR aktivně nevystupuje na veřejnosti K tradici hnutí se hlásí skupina kolem Jana Dietricha Dvorského – který se sám prohlásil za syna Člověka – Parsifala. Hlavní linie se však od této skupiny distancovala. (§ 201 tr.z. ohrožování výchovy mládeže)

EXTREMISMUS Jednotná, obecně uznávaná definice pojmu extremismu neexistuje (ani v západních demokraciích) V praxi jsou používány pracovní definice, které pro své potřeby vytvořily BIS, MV, PČR, MS nebo Nejvyšší soud. Rasismus Antiseminismus Xenofobie Krajní nacionalismus se stávají extremismem zejména tehdy, pokud jsou aktivně, veřejně, organizovaně a zejména násilně prosazovány

P RAVICOVĚ EXTREMISTICKÉ HNUTÍ U fenoménu pravicově extremistického hnutí se projevuje inklinace k terorismu Pokusy o únosy Bombové útoky Vraždy osob z národnostních, rasových a jiných důvodů

LEVICOVÝ EXTREMISMUS V Evropě představují značnou část - nacionalistický princip Irská republikánská armáda (IRA) Separatistická organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA) Kurdská strana pracujících (PKK) – hlásící se k marxismu-leninismu Modernizace vybavení extremistické scény

H NUTÍ SKINDHEAD Počátek devadesátých let Od r kulturní aktivity (benefiční koncerty) Kultovní hudební skupiny (Orlík) Samizdaty Hnutí národního sjednocení (HNS) – spolupracuje se zahraničím Skupiny neonacistického typu (Bohemia Hammer Skins (BHS) K této skupině lze přiřadit názorově nevyprofilované skindheady a „spontání hnutí“, které se využívá v „honbě za Romy“, cizince Skupiny anarchistického typu (ČSAF)

Děkuji za pozornost