Žofínské fórum Plyn – důležitá součást energetického mixu ČR 27. října 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nový zákon o nemocenském pojištění. Vývoj průměrného procenta pracovní neschopnosti.
Advertisements

Ing. Jan Klas Žofín, Úvod Novela energetického zákona Novela zákona o POZE Nová ASEK 2.
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
Ing. Milan Balcer oddělení obnovitelných zdrojů energie Energetická legislativa Novela vyhlášky č. 194/2007 Sb.
RWEStrana 1 Zemní plyn v dopravě - řešení pro čistá města Staňte se jedničkou v CNG společně s námi OSA – SDP ČR , Monínec 9/22/2016.
Přínos domácích zdrojů uhlí pro energetickou bezpečnost EU Evropská komise pro průmyslové změny CCMI Dr. Renata Eisenvortová Těžební unie, 12. listopadu.
RWE Transgas 9/24/2016PAGE 1 Změny energetické legislativy v oblasti plynárenství Mgr. Ing. Pavel Dočekal Head of Regulatory Affairs RWE Transgas, a.s.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_06_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PALIVA Anotace:
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
Budeme lépe chránit zdraví lidí? Kontrola spalování odpadků – malý krůček vpřed.
Vliv energetiky na životní prostředí regionů Pavel Zámyslický Odbor energetiky a ochrany klimatu Regionální energetické fórum Ústí nad Labem,
Nízkoenergetické a pasivní domy Ing. Karel Srdečný Mgr.K.Murtinger EkoWATT středisko pro obnovitelné zdroje a úspory energie
  Pevný disk (HDD – Hard Disk Drive)  Používá se k dočasnému nebo trvalému uchovávání dat pomocí magnetické indukce.  Jeho předchůdci byli magnetická.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Problematika vtláčení biometanu do plynárenských sítí 1.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Obsah Generátor střídavého proudu Trojfázová soustava střídavého napětí Transformátor Přenos elektrické energie Střídavý proud v energetice 1.
Vytvořil: David Mašata a Michal Hlaváček. Popis jaderného reaktoru  Jaderný reaktor je zařízení, které umožňuje řízené uvolnění jaderné energie, která.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Roa. a) Jedná se o obří, asi devět metrů vysoké plovoucí bóje. Ty se komíhají na vlnách a právě tento pohyb vytváří elektrickou energii, která je pak.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Alena Vitásková Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Praha, 15. května 2013.
Plyn – energie budoucnosti? Tomáš Varcop, CEO RWE Energie, s.r.o. innogy · Žofínské fórum·19 září 2016.
Přírodověda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Jeršovová.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Netradiční zdroje elektrické energie
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Ondřej Klement, Lukáš Stropnický, Pavel Kálal, Jakub Zemčík
Pojem přeměna obchodní společnosti
Výroba elektrické energie
Zdroje získání základních životních potřeb a energie
Termika – Fotovoltaika
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Co je program CEF? Nástroj pro propojení Evropy (Connecting Europe Facility – CEF) je zaměřen na poskytování finanční pomoci Unie na transevropské sítě.
Výroba elektrické energie - obecná část
Proudové chrániče.
IAS 17 Leasingy.
Základní formy prodeje
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
IAS 36 Snížení hodnoty aktiv.
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
eRecept – komunikace se základními registry
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
2. P marketingového mixu Cena. 2. P marketingového mixu Cena.
Katedra finančního práva a národního hospodářství
Systémy řízení silniční dopravy
Vykazování postupu nebo stavu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Název projektu: Moderní škola
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Seminář k tématice: Nevyjmenované zdroje a odpojování od CZT
Školení – představitelé příspěvkových organizací
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
potenciál úspor KSE v období dle cílů EU
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Dolomitické vápno a stabilizace popílků
Vzduch.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_Člověk a energie TÉMATICKÝ.
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
Praktické přínosy WEP pro české podniky
Národní akční plán čisté mobility
Seminář o stavebním spoření
Energetický management budov
Transkript prezentace:

Žofínské fórum Plyn – důležitá součást energetického mixu ČR 27. října 2015

Member of KKCG Group |2 Klesající podíl elektřiny vyráběné z plynu  Emise CO 2 ze spalování uhlí téměř dvojnásobně převyšují emise při spalování zemního plynu, avšak náklady uhelných elektráren jsou nižší  EU se v tomto ohledu nechová v souladu se zásadami stanovenými ve svém legislativním energeticko-klimatickém balíčku

Member of KKCG Group |3 Energetický mix ČR  Nárůst podílu ekologicky čistých paliv a obnovitelných zdrojů  V roce 2011 připadlo přes 70 % instalovaného výkonu nově spuštěných elektráren v Evropě právě na obnovitelné zdroje (větrné a solární parky)  Nestabilita alternativních zdrojů energie Podíl hlavních zdrojů v ČR na instalovaném výkonu v %

Member of KKCG Group |4 Německo  Kapacita německých zásobníků sice od roku 2011 o mcm vzrostla, avšak procentuální využití kleslo z 93 % na 76 % (k 1.10.)  Počet zavřených zásobníků/zrušených projektů od roku 2011 je 27  RWE se rozhodla od dubna 2016 odstavit zásobník Kalle z důvodu jeho nedostatečné profitability  Stejný osud pravděpodobně potká zásobník Buchholz VNG GS  Několik dalších zásobníků je údajně na prodej  Spolehlivost sítě může být (zejména v březnu) negativně ovliněna nízkou naplněností zásobníků

Member of KKCG Group |5 Náklady provozovatele zásobníku  V závislosti na tržní situaci může být uložení plynu pro obchodníka ztrátové  To je případ současné situace, kdy se rozdíl mezi cenami plynu v letní a zimní sezóně trvale pohyboval pod hranicí 1€/MWh  Pro zvýšení profitability zásobníku je nutné využívat i dílčích extrinsic spreadů (důležitá je proto rychlost zásobníku)  I po uvážení této varianty celkové náklady při současných spreadech výrazně převyšují možnosti výdělku

Member of KKCG Group |6 Bezpečnostní standard dodávky  V případě pohonných hmot, potravin, léků a dalších komodit stát tvoří strategické zásoby  Roli strategických zásob u plynu zajišťuje trh, avšak kolaps zimo-letního spreadu toto zásadně ohrožuje  Tato situace si vyžaduje řešení na úrovni jednotlivých států  Rozšíření povinnosti pokrytí BSD prostřednictvím zásobníků plynu z 20 % na 30 % roční spotřeby chráněných zákazníků  Cena pro zákazníka zůstane u velkých dodavatelů nedotčena  Malý a nekorektní dodavatelé protestují, protože jejich dodávky nejsou bezpečné a změna je může stát peníze  Bez důsledné kontroly dodržování ze strany ERÚ nemůže BSD efektivně fungovat

Děkuji za pozornost!