Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zdroje získání základních životních potřeb a energie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zdroje získání základních životních potřeb a energie"— Transkript prezentace:

1 Zdroje získání základních životních potřeb a energie
Zdroje získání základních životních potřeb a energie . Z hlediska udržitelnosti života na Zemi v budoucnosti (voda, kyslík, vodík, ropa apod.) případné přesídlení lidstva na jinou planetu. Vypracoval: Jakub Vlachovič Obor: Technické Lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2016/17 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar

2 Základní životní zdroje a jejich získaní
Energie Ropa Zemní plyn Uhlí Vodík Kyslík Voda

3 Energie Způsobů jak získat energii je mnoho, energie se převážně vyrábí v elektrárnách. Existují 2 druhy Energie 1.Obnovitelná -  energie vodní, geotermální, energie větru, sluneční energie, fotoelektrická a termální, ze slaných solárních nádrží, energetické zdroje oceánů: termální, přílivové, z vlnobití, jaderná energie, vodík, metanol a etanol. 2.Fosilní paliva - uhlí, ropa, zemní plyn, roponosné horniny Hlavní využití energie – výroba elektřiny

4

5

6 Ropa Ropa se získává těžbou za pomocí vrtů, těží se buď povrchově nebo v oceánech a mořích. Dle předpokladů ropa dojde na 46let.

7 Výrobky z ropy Ropa i ropné výrobky jsou základním palivem pro dopravu a surovinou pro výrobu plastů. Vyrábějí se z ní i některé léky a pesticidy. Především chudší země používají ropné produkty také k výrobě elektřiny (asi 7 % celkové světové produkce).

8 Zemní plyn Zemní plyn se stejně jako ropa těží jak na vodě tak i povrchově. Dle předpokladů by zemní plyn měl dojít během 140let

9 Využití zemního plynu Zemní plyn má mnohá využití – V domácnosti, při vytápění, v dopravě a v průmyslu

10 Uhlí Uhlí se těží v dolech pod povrchem země, nejznámější naleziště uhlí nese název „Doněcká uhelná pánev“. Světové zásoby uhlí by měly dojít během 410 let.

11 Využití uhlí Uhlí se používá hlavně jako palivo, vyrábí se z něj koks.

12 Vodík Vodík se v čisté podobě objevuje pouze vzácně, nejčastěji je vázán ve sloučeninách, nejvíc ve vodě.

13 Využití vodíku V chemickém průmyslu je vodík výborným redukčním činidlem. Redukčních vlastností plynného vodíku se někdy využívá v metalurgii k získávání kovů z jejich rud. Vodík jako zdroj energie představuje pravděpodobně budoucnost energetiky i dopravy. Při spalování totiž vzniká velice nezávadný voda.

14 Kyslík Kyslík vzniká fotosyntézou ze zelených rostlin, dá se také vyrobit destilací zkapalněného vzduchu.

15 Využití kyslíku V medicíně při operacích a traumatických stavech pro podporu pacientova dýchání a lepšímu okysličení organismu Při hoření směsi kyslíku s acetylenem lze dosáhnout teploty cca 3 150–3 200 °C. Proto se kyslíko-acetylenový plamen využívá k řezání oceli a tavení kovů s vysokým bodem tání, například platinových kovů. Kapalný kyslík většinou slouží jako okysličovadlo raketových motorů při letech kosmických lodí. Kyslík se používá jako jedna ze složek pro náplň některých typů palivových článků.

16 Voda Povrch Země je ze 71% tvořen vodou.
Ikdyž voda nepatří mezi živiny, je pro lidský organismus nesmírně důležitá. Voda je jeden z nevyčerpatelných zdrojů na Zemi.

17 Využití vody a rozdělení vody
Průmysl Hospodářství Energie Spotřební využití

18 Budoucnost Lidé si kladou otázku co se stane až dojde ropa. Je zde pár alternativ, které ropu dokážou nahradit: bionafta, elektromobily, vodíkový pohon, propan- butan, hybridní pohon nebo palivové články. Možnost přesídlení na jinou planetu či Měsíc. Měsíc sice nemá atmosféru čili tam není vzduch, ale v Americe se jedna skupina miliardářů snaží o to aby na Měsíci vznikla vesnice, která by byla vhodná pro lidi. Další možností je Mars. Bohužel ten zatím není prozkoumán. Vědci dokázali že na Marsu by člověk bez ochranného obleku nevydržel déle než 20 sekund, což by mohl být problém.

19 Odkazy https://cs.wikipedia.org/wiki/Energie
miliard.html

20 Závěr Děkuji za Pozornost !!!


Stáhnout ppt "Zdroje získání základních životních potřeb a energie"

Podobné prezentace


Reklamy Google