Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
stravovací režim školáků
Také si myslíte, že to děláte správně?
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Název Výživová pyramida
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Etapy vývoje lidského života. Periodizace vývoje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Diferencované stravování
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
5-denní jídelníček.
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). Diferencované stravování

Diferenciace stravy znamená přizpůsobit stravu: Podle věku Pohlaví Fyziologických podmínek (těhotné a kojící ženy) Pracovních podmínek Zdravotního stavu Všechny úpravy stravy musí zachovat zásady správné výživy

Diferenciace výživy podle věku Výživa novorozenců a kojenců Dítě do 3 měsíců je novorozenec Jeho přirozenou stravou je mateřské mléko, krmí se přibližně každé dvě hodiny Dítě do 1 roku je kojenec Do 3–4 měsíců má být strava mléčná Počátkem 5.–6. měsíce je dobré přidávat některé další potraviny

Postupně stravu doplňujeme o tekuté cereální, masové a zeleninové kaše, o ovocné pyré, ovocnou šťávu nebo žloutek Po 8. měsíci strava kojence obsahuje všechny druhy základních potravin Pokud matka nemá z nějakého důvodu mléko, dítě dostává umělou výživu

Výživa batolat (tj. dětí od 1 do 3 let) Zpomaluje se růst, klesá spotřeba energie a bílkovin Základem výživy je kravské mléko (mléčné produkty odpovídající 1/3 mléka na den) Libové maso (upravené vařením, dušením nebo slabě upečené) – 3krát až 4krát týdně nebo denně menší porce Vejce 3 až 4 kusy týdně – smažení není vhodné Luštěniny až 3 krát týdně Celozrnné obiloviny, částečně bílé pečivo, brambory, ovoce, zelenina, olejnatá semena

Tuky – omezit mléčný tuk a ztužené tuky, přidávat kvalitní rostlinné tuky Podávat dostatek tekutin

Výživa dětí 3 až 10 let Strava se podobá stravě dospělých Strava obsahuje vyšší příjem plnohodnotných bílkovin než u dospělých z důvodu neukončeného růstu Denní příjem energie postupně klesá Doplnit stravu: Minerálními látkami (vápník, fosfor, železo) Vitamíny (vitamín C, skupiny B, D) Vlákninou

Jídlo se má podávat 5x denně (3 hlavní jídla, 2 menší mezi nimi) Dbát na pitný režim

Výživa mladistvých od 10 do 18 let Strava se diferencuje: Podle věku Podle pohlaví Duševní nebo fyzické zátěže Je nutné sledovat množství bílkovin, vitamínu C, A, skupiny B, pitný režim a množství vlákniny Období dospívání – puberta Zvyšují se nároky na výživu Nejvyšší nároky na energii a výživu jsou u děvčat mezi 12–14 roky u chlapců mezi 14 až 16 roky. Chlapci spotřebují až o 1/5 více stravy než dívky

Nejvyšší nároky na energii a výživu jsou u děvčat mezi 12–14 roky, u chlapců mezi 14 až 16 roky Chlapci spotřebují až o 1/5 více stravy než dívky Nedostatečná výživa v tomto období může vyvolat poruchy růstu, u dívek také i poruchy menstruace Dotvářejí se výživové návyky Rozložení stravy z energetického hlediska: Snídaně 25 %, přesnídávka 5%, oběd 35 % svačina 15 %, večeře 20 %

Nevhodné je konzumovat mimo pravidelná jídla pochoutky s vysokým obsahem energie Výživa dospělých Zde je nutné stravu diferencovat podle pohlaví Ženy vydávají stejně – někdy i více – energie než muži, protože vykonávají mnohdy více tělesné práce než muži (domácnost), ale stačí jim menší příjem Muži mají přijímat více energie a tekutin, protože s nimi hůře hospodaří

Zdroje KUNDEROVÁ, Libuše. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. 1. vyd. Praha: nakl. Fortuna, s. ISBN str.153–156. ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa učebnice pro odborná učiliště OBOR KUCHAŘSKÉ PRÁCE. 2. vyd. Praha: nakl. PARTA, s.r.o s. ISBN str.95–96. Obrazový materiál: Autor fotografií (Květa Klementová) souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu.