Zdravé pracoviště bez rozdílu věku MVD, 28. dubna 2016 ing. Radka Sokolová, místopředsedkyně ČMKOS, místopředsedkyně Rady vlády pro BOZP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpráva o činnosti Státního úřadu inspekce práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Advertisements

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci je věcí každého z nás. Cenná pro Vás. Přínosná pro firmu. Zdravé pracoviště pro všechny bez rozdílu věku Podpora.
Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.
1 Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Pracovní smlouva Vypracoval: Lukáš Karlík.
„MEZIMO“ Podpora znevýhodněné mládeže k posílení pracovní integrace, dalšího vzdělávání či odborné přípravy prostřednictvím mezinárodní mobility Projekt.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR)
Workshop dne prezentace projektu. Problematika rovných příležitostí patří mezi prioritní oblasti v politice EU. Spadá se tedy i rovnost mužů.
Standardy kvality sociálních služeb. soubory měřitelných a ověřitelných kritérií, které popisují, jak má vypadat kvalitní sociální služba. Jsou použitelné.
Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů Lublaňská 57/5 | Praha 2 | | T | F | |
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Prodej sexuálních služeb na ulici v interakci s prací policie a strážníků PhDr. Jiří Frýbert.
Mámo, táto neseďte doma ! reg. č. CZ /0.0/0.0/15_010/ Bc. Radka Kaštovská.
Aktivity a projekty Lísky na podporu spolupráce v regionu Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Zákoník práce 1. VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ 2. PRACOVNÍ POMĚR 3. DOHODY O PRACÍCH KONANÝCH MIMO PRACOVNÍ POMĚR 4. PRACOVNÍ DOBA.
Společně bezpečně v Evropské unii EU – Hodnocení rizik u malých firem a mikrofirem 2012.
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
PROFESIONÁL BOZP Ing. Jiří Tilhon vítěz 2. ročníku národní soutěže odborníků v prevenci rizik v oblasti BOZP v kategorii A
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
Zdravé město J I L E M N I C E Fórum, 11. dubna 2013.
Stávající systém kontroly při těžbě dřeva
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
Koordinace rodinných dávek, pohřebné
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství
AKREDITACE K USKUTEČŇOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU dle novely zákona č
Projekt odboru personálního Ministerstva vnitra Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV: nástroj ke zvýšení efektivity práce MV ČR.
Josef Středula, předseda ČMKOS
Členská schůze MAS Nepomuk,
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
Evropské fondy: Řízení rizik podvodů
Sociální politika v EU. Charakteristika a vývoj sociální politiky EU
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Pracovnělékařské služby
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Váňová Stanislava, Mikeladzová Jana
Správa sociálního zabezpečení
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Práva a povinnosti odborové organizace v oblasti BOZP
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Metodika inspekčního záznamu SIBP
Blanka Valdecká, TOO ČMKOS, Seminář pro SIBP
Přehled nejdůležitějších novinek
Slaďování pracovního, rodinného a soukromého života: Výzva současnosti
Školní poradenské pracoviště
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Principy fungování spolku BISON
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Práva a povinnosti členů rodiny
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Další subjekty působící v oblasti zaměstnanosti
Život bez střeva , Praha.
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Je kvantita zárukou kvality ? Vladimír Ort
Transkript prezentace:

Zdravé pracoviště bez rozdílu věku MVD, 28. dubna 2016 ing. Radka Sokolová, místopředsedkyně ČMKOS, místopředsedkyně Rady vlády pro BOZP

Poslání odborů v oblasti BOZP =vykonávat kontrolu nad stavem BOZP u jednotlivých zaměstnavatelů Za tím účelem odbory: prověřují: jak zaměstnavatel plní své povinnosti v oblasti BOZP a vytváří podmínky pro BOZP pracoviště a zařízení zaměstnavatelů řádné vyšetřování pracovních úrazů zaměstnavatelem účastní se: zjišťování příčin pracovních úrazů a nemocí z povolání jednání o otázkách BOZP

Souhrnná zpráva o vyhodnocení kontrolní činnosti rok 2015 Počet odborových organizací Počet zastupovaných zaměstnanců více než 1,5 mil. Počet organizovaných kontrol Počet zjištěných závad u zaměstnavatele Počet šetřených smrtelných úrazů 16 Počet šetřených ostatních úrazů 1 346

Problémy a překážky při výkonu kontroly nedostatečná informovanost (zejména u malých firem) neposkytování informací z oblasti BOZP vytváření tlaku na odborové organizace, aby neupozorňovaly na nedostatky v oblasti BOZP neochota spolupracovat s odbory nátlak na zaměstnance, aby nehlásili pracovní úrazy

Příklady dobré praxe u zaměstnavatelů, kde je dlouhodobě vykonávána kontrola BOZP odborovou organizací se snižují počty zjištěných závad i jejich závažnost zaměstnavatelé žádají svazové inspektory bezpečnosti práce o kontroly a konzultace

Bezpečnost a ochrana zdraví při práci je věcí každého z nás. Cenná pro Vás. Přínosná pro firmu. Zdravé pracoviště pro všechny bez rozdílu věku Podpora udržitelného pracovního života

7 Hlavní cíle  Propagovat udržitelnou práci a zdravé stárnutí od počátku pracovního života  Zdůrazňovat význam prevence po celou dobu pracovního života  Pomáhat zaměstnavatelům a zaměstnancům (i v MSP) poskytováním informací a nástrojů pro řízení BOZP v souvislosti se stárnoucí pracovní silou  Umožnit výměnu informací a sdílení správné praxe

8 Důležitá data  Zahájení kampaně: 14. dubna 2016  Evropské týdny bezpečnosti a ochrany zdraví při práci: říjen 2016 a říjen 2017  Slavnostní vyhlášení vítězů soutěže Ceny za správnou praxi v rámci kampaně Zdravé pracoviště: duben 2017  Summit kampaně Zdravé pracoviště: listopad 2017

9 Ceny za správnou praxi v rámci kampaně Zdravé pracoviště  Ocenění inovativních postupů v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví na pracovišti  Organizace jsou oceňovány za úspěšné a udržitelné iniciativy, které podporují zdravá pracoviště pro všechny bez rozdílu věku.  Do soutěže se mohou přihlásit organizace v: členských státech EU, kandidátských zemích, potenciálních kandidátských zemích, zemích Evropského sdružení volného obchodu (ESVO).  Dvě kola: národní úroveň – kontaktní místa nominují národní vítěze evropská úroveň – oficiální partneři kampaně a vítězové národních kol  Slavnostní vyhlášení vítězů

10 Další informace  Více informací můžete získat na internetových stránkách kampaně:  Přihlaste se k odebírání našeho zpravodaje:  Sledujte aktivity a akce prostřednictvím sociálních sítí:  Zjistěte, jaké akce jsou pořádány ve vaší zemi, prostřednictvím místního kontaktního místa

Děkuji za pozornost