Sacharidy. Sacharidy- nebo také glycidy, uhlovodany, karbohydráty Hlavní zdroj energie pro tkáně, především pro svaly a mozek (20% energie z cukrů spotřebují.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENDOKRINNÍ SOUSTAVA ( SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍ SEKRECÍ ) Daniel Chlup.
Advertisements

Cukry sacharidy, glycidy. Vlastnosti Nejrozšířenější organické látky Největší podíl organické hmoty na Zemi Zdroj energie – škrob, glykogen Podpůrná funkce.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Metabolismus sacharidů. hlavní složkou výživy –obilniny, rýže, kukuřice, brambory... zdroj energie stavební funkce (nukleotidy, koenzymy,glykolipidy…)
1)Zdravý životní styl 2)Zdravá výživa 3)Výživová doporučení.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: Př 8/17 Předmět: přírodopis Ročník: 8.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
TRÁVICÍ SOUSTAVA. FUNKCE TRÁVICÍ SOUSTAVY: 1) Příjem a zpracování potravy 2) Vstřebávání živin do krve a mízy 3) Vyloučení nepotřebných zbytků.
Což takhle dát si cukr, aneb Štěpení sacharidů v žaludku.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_11_Cukry.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
Nutriční rizika chudoby
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
Sacharidy a vláknina BC. lenka Slobodníková
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Diabetes mellitus.
Zásady zdravé výživy VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: 469 661 719, emaiI:
VY_32_INOVACE_09_28_Trávicí soustava
Cukry (sacharidy).
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Polysacharidy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Trávicí soustava.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Cukry Sacharidy (z lat. saccharum = cukr), též glycidy, nepřesně cukry. Zastarale a chybně uhlovodany nebo karbohydráty jsou organické sloučeniny patřící.
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
Mgr. Lenka Slobodníková
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Božská lékárna.
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

Sacharidy

Sacharidy- nebo také glycidy, uhlovodany, karbohydráty Hlavní zdroj energie pro tkáně, především pro svaly a mozek (20% energie z cukrů spotřebují buňky mozku) V jídelníčku by měl tvořit 60 % energetického příjmu 1g sacharidů obsahuje 17 kJ energie (1g proteinu- 17 kJ, 1g tuku- 37 kJ, 1 g alkoholu 29 kJ) Sacharidy dělíme na: 1/ cukry- monosacharidy, disacharidy 2/ oligosacharidy 3/ polysacharidy

Dělení sacharidů Cukry: Jde o jednoduché sacharidy- s krátkým řetězcem Podíl energie přijaté z jednoduchých cukrů by neměl přesáhnout 10% denního energetického příjmu Patří sem monosacharidy a disacharidy Monosacharidy - glukóza (krevní cukr využitelný pro aerobní spálení v buňkách- zisk energie)- její hladina v krvi- tzv. glykemie- viz následující stránka - fruktóza- ovocný cukr - galaktóza- jeden ze 2 mléčných cukrů Disacharidy - laktóza- mléčný cukr - maltóza- sladový cukr- při jeho kvašení vzniká etanol (alkohol obsažený v pivu, destilátech z obilí) - sacharóza- řepný cukr

Glykemie- hladina krevního cukru Hladina glukózy v krvi by měla být vyrovnaná- v rozmezí 3,3- 5,6 mmol/l Řízení glykemie mají na starosti hormony slinivky INZULIN (pumpuje glukózu do buněk a snižuje glykemii) a glukagon (blokuje přístup glukozy do buněk a zvyšuje glykemii) Vysoká hladina glukózy- hyperglykémie Nízká hladina glukózy- hypoglykémie Čím víc jednoduchých cukrů potravina obsahuje, tím rychleji se tyto cukry vstřebávají do krve a tím rychleji způsobí hyperglykémii- jde o potraviny s VYSOKÝM GLYKEMICKÝM INDEXEM Glykemie po sladké snídani Glykemie po celozrnné snídani

Glykemie a glykemický index potraviny s velmi nízkým GI (<30) luštěniny, houby vejce, sýry, maso, rybysýrymaso zelená listová zelenina, kořenová zelenina, rajčata, papriky, cibule, česnekzeleninacibule fruktóza, třešně, švestky, meruňky potraviny s nízkým GI (30-50) černý chléb, celozrnné těstoviny, vařené špagetychlébtěstoviny laktóza, mléčné výrobky, ořechy jablka, hrozny, pomeranče, broskve mrkev, kukuřice potraviny se středním GI (50-80) celozrnné pečivo, müsli, sýrová pizzamüsli sacharóza, melouny, hrozinky, banány, jahody, kiwi, zmrzlinamelounyhrozinky kiwi vařené těstoviny, vařená rýže, brambory vařené ve slupcerýže džusy, zavařeniny, slazené nápoje, cukrovinky potraviny s vysokým GI (>80) glukóza, med, pivomed chipsy, popcorn, pšeničná mouka, bílé pečivo vařená mrkev, hranolky, vařené loupané bramborymrkev Jako referenční hodnota GI (100%) je brána rychlost vstřebávání glukózy. Proč nejsou potraviny s vysokým GI vhodné pro racionální výživu? Po požití potraviny s vysokým GI dojde k rychlému vstřebání glukózy do krve a ke zvýšení glykemie (obr. 1). Inzulin začne pumpovat glukózu do buněk a tím prudce klesne glykemie- dostaví se pocit hladu a chuti na sladké. Do krve se vyplaví glukagon, který zablokuje přístup glukózy do buněk a glykemie opět prudce vylétne vzhůru- tudíž se opět vyplaví inzulin a celý proces se opakuje. Kolísání glykemie po potravinách s nízkým GI je daleko menší- pocit hladu se oddálí.

Glykemický index Faktory zvyšující glykemický index potravin: Velké zastoupení jednoduchých cukrů v potravině Smažení, pečení, grilování, mixování Velká zralost u ovoce Faktory snižující glykemický index potravin: Šetrná příprava- vaření v páře, ve vodě Současná konzumace bílkovin, vlákniny, tuků

Disacharidy- sacharóza Nadměrný příjem sladového cukru- sacharózy- je (spolu s nadměrným solením a konzumací výrobků z bílé mouky) epidemií 21.století. Je dokázáno, že sacharóza je silně návyková a zvyšuje chuť na sladké (nadměrný příjem sladkostí způsobuje sníženou citlivost tkání na inzulin a tím cukrovku 2.typu. Dnes postihuje cukrovka každého 10. Čecha, v roce 2030 to bude každý 6.obyvatel ČR). Nadměrná konzumace sacharózy způsobuje poruchy vývoje nervové soustavy u novorozenců- přisuzuje se jí zvýšené množství porodů tzv. obřích dětí(porodní váha 5 kg) nebo vysoké množství dětí hyperaktivních s poruchami soustředění.

Polysacharidy Makromolekuly s až 100 monosacharidových jednotek Nemají sladkou chuť- proto jim neříkáme cukry Dělíme na : stravitelné polysacharidy- škrob, glykogen nestravitelné polysacharidy- vláknina, celuloza Stravitelné polysacharidy: Glykogen- je to zásobní živočišný polysacharid, který slouží jako zdroj energie pro buňky lidského těla- u člověka asi 400 g glykogenu (1/3 v játrech, 2/3 ve svalech) Škrob- zásobní látka rostlin- získáváme z kořenů, hlíz, plodů, semen. Obsažen v obilovinách, bramborách, luštěninách. Z ovoce- banány. Škrob by měl být hlavním zdrojem energie přijatým v potravě.

Nestravitelné polysacharidy- vláknina Vláknina je komplexem nestravitelných polysacharidů  Vláknina rozpustná ve vodě- je částečně stravitelná v tenkém střevě- tvoří ji například ovocná a zeleninová pletiva, je fermentovatelná- viz. kyselé zelí Význam: snižuje vstřebávání jednoduchých cukrů v tenkém střevě, slouží jako prebiotikum- tzn. Potrava pro probiotické bakterie které kolonizují tlusté střevo a pomáhají nám rozkládat potravu (např. laktobacily nebo bifidobakterie)  Vláknina nerozpustná- prochází trávicím traktem nezměněna- je nefermentovatelná, zdrojem například celozrnné výrobky Význam: má hrubou mechanickou čistící funkci, urychluje průchod potravy trávicím traktem Doporučené množství vlákniny pro dospoělého je g/den- rozpustná a nerozpustná v poměru 1:3. !!! Příliš velké množství vlákniny může zpomalit vstřebávání některých živin!!!

Nestravitelné polysacharidy- vláknina Význam vlákniny: Zvyšuje pevnost zubů- prevence zubního kazu a paradentózy Zvětšuje objem stravy v trávicím traktu- navozuje pocit sytosti- netráví se není zdrojem kalorií Zvyšuje střevní peristaltiku- pomáhá x zácpě a hemoroidům, snižuje riziko rakoviny tlustého střeva Čistí střevo- odstraňuje plaky, které mohou být zdrojem různých plísní Snižuje vstřebávání tuků, hlavně cholesterolu, glukózy Je potravou pro probiotické bakterie Pozor na vlákninu u dětí- do 3 let potrava téměř bez vlákniny- došlo by k odstranění žádoucích probiotických bakterií z tlustého střeva, které jimi ještě není zcela kolonizované