Cukr ©Lukáš Laštůvka. Výroba Mezi nejdůležitější surovinu patří cukrová řepa Řepa obsahuje pouze 17% cukru.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cukr Denisa Krátká.
Advertisements

Nikola Borovková 9.třída
VÝŽIVA – základní složky potravy
Zdravé stravování Přírodověda 5. ROČNÍK.
Výživa člověka při zvýšené hladině cholesterolu
Sacharosa Mgr. Lenka Fasorová.
CUKROVKA /diabetes mellitus/.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
Cukrovka Diabetes mellitus
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Nutriční strategie v prevenci DM
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Strava při zánětu jater
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Monika Dušová Simona Tomková
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
VYBRANÉ CHEMICKÉ VÝROBY I. Chemie 9. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Šáfrová. Dostupné z Metodického.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Diabetes mellitus Jitka Pokorná. Prevalence DM ČR DM typ - 6,3% typ – 92,7%
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Pravidelný pitný režim! Pohyb na čerstvém vzduchu!
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výroba cukru.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Cukrovarnictví na Hané
PESTROST STRAVY.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Oběhová soustava Složení krevní plazmy.
Sacharóza – výroba cukru
Výroba francouzského nugátu
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMŮ.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

Cukr ©Lukáš Laštůvka

Výroba Mezi nejdůležitější surovinu patří cukrová řepa Řepa obsahuje pouze 17% cukru

Nejdříve se vyoraná řepa doveze do cukrovaru Poté se dopraví vodním žlabem, kde se očistí, do čerpadla Odtud do lapače lupenů řepy Dále do bubnové pračky na poslední dočištění Dále se ve speciální řezačce nařeže na tzv. řepné plátky Z řepných plátků se cukr získává extrakcí Poté se čeří tím, že se do difúzní šťávy přidávají(soli a organické látky), které ztěžují krystalizaci cukru, pro jejich odstranění je zapotřebí Ca(OH) 2 -vápno Dalším cyklem je saturace, což je odstranění vápna přeměněného na uhličitan vápenatý filtrací Filtrací vznikne lehká šťáva, ve které jsou rozpuštěné barevné látky, které se odstraní SO 2 V nádobách se lehká šťáva odpaří Postup výroby Poté putuje těžký sirup do varny Pak se odstředí Odtud do třasadla, které vibruje, aby se neslepily krystalky cukru a zároveň se ochlazují Dále do sušičky A pak se na páse ochladí(vznik sacharosy C 6 H 6 O 12 ) ----a poté k vám domů

Cukrovary Cukrovar Vrbátky a.s. Moravskoslezské cukrovary a.s.Tereos TTD a.s.Litovelská cukrovarna a.s.

Cukrovka Je metabolické onemocnění charakterizované zvýšenou hladinou cukru v krvi Množství cukru v krvi reguluje hormon insulin Příznaky: žízeň, časté močení, hubnutí, únava, poruchy vědomí, zvýšení hladiny cukru v krvi, abnormální žízeň, glukóza v moči, pach acetonu z úst, ….. Dieta: mléčné výrobky s nízkým obsahem tuků libové maso (kuře, krůta, králík, ryby, libové vepřové, telecí), zeleninu, ovoce, luštěniny, celozrnné pečivo, celozrnné těstoviny, neloupaná rýže

Podrobný postup Na swf ↓ Video

Odkazy Video Ostatní &source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwihgfXvxtHKAhXjg3IKHUeMAGcQ_AUIBigBhttps:// 89&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwihgfXvxtHKAhXjg3IKHUeMAGcQ_AUIBigB &espv=2&biw=1920&bih=946&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiLl5TG0dHKAhVjgX IKHbKsDm4Q_AUIBygChttps:// &espv=2&biw=1920&bih=946&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiLl5TG0dHKAhVjgX IKHbKsDm4Q_AUIBygC &espv=2&biw=1920&bih=946&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiLl5TG0dHKAhVjgX IKHbKsDm4Q_AUIBygC#tbm=isch&q=Moravskoslezsk%C3%A9+cukrovary+a.s. &espv=2&biw=1920&bih=946&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiLl5TG0dHKAhVjgX IKHbKsDm4Q_AUIBygC#tbm=isch&q=Moravskoslezsk%C3%A9+cukrovary+a.s &espv=2&biw=1920&bih=946&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiLl5TG0dHKAhVjgX IKHbKsDm4Q_AUIBygC#tbm=isch&q=tereos+ttdhttps:// &espv=2&biw=1920&bih=946&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiLl5TG0dHKAhVjgX IKHbKsDm4Q_AUIBygC#tbm=isch&q=tereos+ttd &espv=2&biw=1920&bih=946&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiLl5TG0dHKAhVjgX IKHbKsDm4Q_AUIBygC#tbm=isch&q=diabeteshttps:// &espv=2&biw=1920&bih=946&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiLl5TG0dHKAhVjgX IKHbKsDm4Q_AUIBygC#tbm=isch&q=diabetes &espv=2&biw=1920&bih=946&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiLl5TG0dHKAhVjgX IKHbKsDm4Q_AUIBygC#tbm=isch&q=Litovelsk%C3%A1+cukrovarna+a.s. &espv=2&biw=1920&bih=946&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiLl5TG0dHKAhVjgX IKHbKsDm4Q_AUIBygC#tbm=isch&q=Litovelsk%C3%A1+cukrovarna+a.s

Staženo ze stránek Prezentace CZ Autor: Lukáš Laštůvka