Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nutriční strategie v prevenci DM

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nutriční strategie v prevenci DM"— Transkript prezentace:

1 Nutriční strategie v prevenci DM
DIABETES MELLITUS Nutriční strategie v prevenci DM

2 Dieta je základem léčby každého diabetika.
Úspěšná léčba vyžaduje od nemocného celoživotní kázeň. Celkově se diabetická dieta neliší od zásad racionální stravy zdravého člověka. Denní energetická potřeba je stejně jako u zdravých lidí zajišťována asi z 55% sacharidy, 30% lipidy a 15% proteiny.

3 Dieta se liší od běžné stravy v těchto bodech:
Jídlo 6x denně v menších porcích v pravidelných intervalech. Nutnost vážení potravin (zejména pečivo, obiloviny, brambory, těstoviny, rýže). Zakázané jsou jednoduché cukry a výrobky z nich (cukr, med, džem, čokoláda). Ke slazení se používá umělých sladidel (Aspartam, Sacharin...)

4 Omezené množství tuků =
* libové maso (vhodné: králičí, kuřecí, rybí, telecí; nevhodné: uzeniny, tučná masa, uzené, mleté maso z obchodu, šunka) * mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku (vhodné: nízkotučné mléko, biokys, kefír, sýry do 30% tuku, tvaroh, tvarůžky, žervé; méně vhodné: plnotučné mléko, šlehačka, smetana i zakysaná, Hermelín, Niva, uzené sýry...) * vejce ks týdně

5 Omezené množství soli =omezit konzervovaná a hotová jídla, brambůrky, slané tyčinky, oříšky.
Dostatek vlákniny ve stravě (zpomaluje vstřebábání živin, zabraňuje prudkému vzestupu glykemie) = ovoce, zelenina, celozrnné pečivo, vločky, rýže natural.

6 Omezení ve spotřebě alkoholu (2dl vína, 1/2l piva) - nekonzumovat nalačno, při některé medikaci zcela vynechat. Vhodné technologie úpravy stravy: pečící fólie, teflonové pánve, grilování, vaření v páře, dušení, úprava v mikrovlnami. Jednotlivé typy diab. diet se liší množstvím sacharidů (175, 250g) dle individuálního stavu - mladému diabetikovi I. typu lékař doporučuje větší množství sacharidů než obéznímu diabetikovi II. typu.

7 Pro snadnější orientaci o obsahu sacharidů v potravinách jsou používány poměrné (tzv. chlebové, výměnné) jednotky. Jedna chlebová jednotka představuje g sacharidů (10g).

8

9

10

11

12 Ukázkový jídelníček s 175 g sach.
snídaně: 35 g sach. 1/4 l tekutin (bílá káva, mléko, čaj s mlékem) 50 g chléb 50g bílkovin (sýry, tvaroh, šunka, salám, 1 vejce) přesnídávka: 15 g sach. 100 g ovoce (200 g zeleniny nebo 30 g chleba)

13 oběd: 40 g sach. 70 g masa 15 g rostlin. tuku 10 g mouky 1/4 ks vejce 150 g zeleniny (nebo 100 g ovoce) příkrm: 100 g brambor (80 g těstovin, 70 g rýže, 70 g bramb. knedlík 1 1/2 ks, 110 g houskový 2 ks, 100 g luštěnin, 130 g bramb. kaše, 40 g chleba) svačina: 25 g sach. 2 dl mléka + 30 g chleba

14 večeře: 40 g sach. 70 g masa 15 g tuku 10 g mouky 150 g zeleniny (100 g ovoce) příkrm - viz oběd II večeře: 20 g sach. 150 g ovoce (nebo 40 g chleba)

15 HYPOGLYKEMIE Co je to hypoglykemie?
Hladina krevního cukru klesne pod normu, obvykle pod 4 mmol/l. Jaké pocity vyvolává hypoglykémie'? Prožívání hypoglykémie je individuální -únava, špatná nálada, hlad, pocení, bolest hlavy, třes rukou či zrychlený puls. Pozor! Hypoglykémie může probíhat i bez těchto počátečních subjektivních příznaků, proto je důležité, aby na ni bylo připravené okolí nemocného.

16 Co je příčinou hypoglykémie'?
málo jídla příliš mnoho inzulínu změna pohybového režimu -zvýšená fyzická zátěž po propuštění z nemocnice či o dovolené neplánovaná fyzická námaha -jarní úklid či práce na zahradě, pobyt v extrémně teplém prostředí, kdy se zrychluje účinek inzulínu -na slunci, v sauně, požití alkoholu užívání dalších léků snižujících hladinu cukru v krvi

17 Mírná hypoglykémie Hladina glykemie 3 - 4 mmol/l
Příznaky: hlad, únava, slabost, porucha soustředění, pocení, bledost, nervozita Léčba: g sacharidů ve formě pečiva, ovoce

18 Střední hypoglykémie Hladina glykemie 2 - 3 mmol/l
Příznaky:podrážděnost až agresivita, porucha jemné motoriky - třes rukou, zhoršená artikulace, bolesti hlavy, neostré vidění, bušení srdce Léčba: g sacharidů ve formě cukru, sirupu

19 PO 10 MINUTÁCH Přetrvávají-li příznaky stejná aplikace Dojde-li k zlepšení stavu g sacharidů ve formě pečiva nebo ovoce

20 Těžká hypoglykemie Hladina glykemie pod 2 mmol/l
Příznaky:spavost či agresivita, nepřiměřený pláč či smích, zmatenost, porucha koordinace připomínající opilost, ztráta vědomí, křeče Léčba: nutná pomoc druhé osoby g sacharidů ústy, při poruše vědomí aplikace glukagonu

21 PO 10 MINUTÁCH Nenastane-li zlepšení, volat RZP (glukóza do žíly) Zlepší-li se vědomí, podat g sach. ve formě sladkých tekutin (4 - 6 kostek cukru) a později g sach. ve formě pečiva


Stáhnout ppt "Nutriční strategie v prevenci DM"

Podobné prezentace


Reklamy Google