Cukr ©Lukáš Laštůvka
Výroba Mezi nejdůležitější surovinu patří cukrová řepa Řepa obsahuje pouze 17% cukru
Nejdříve se vyoraná řepa doveze do cukrovaru Poté se dopraví vodním žlabem, kde se očistí, do čerpadla Odtud do lapače lupenů řepy Dále do bubnové pračky na poslední dočištění Dále se ve speciální řezačce nařeže na tzv. řepné plátky Z řepných plátků se cukr získává extrakcí Poté se čeří tím, že se do difúzní šťávy přidávají(soli a organické látky), které ztěžují krystalizaci cukru, pro jejich odstranění je zapotřebí Ca(OH) 2 -vápno Dalším cyklem je saturace, což je odstranění vápna přeměněného na uhličitan vápenatý filtrací Filtrací vznikne lehká šťáva, ve které jsou rozpuštěné barevné látky, které se odstraní SO 2 V nádobách se lehká šťáva odpaří Postup výroby Poté putuje těžký sirup do varny Pak se odstředí Odtud do třasadla, které vibruje, aby se neslepily krystalky cukru a zároveň se ochlazují Dále do sušičky A pak se na páse ochladí(vznik sacharosy C 6 H 6 O 12 ) ----a poté k vám domů
Cukrovary Cukrovar Vrbátky a.s. Moravskoslezské cukrovary a.s.Tereos TTD a.s.Litovelská cukrovarna a.s.
Cukrovka Je metabolické onemocnění charakterizované zvýšenou hladinou cukru v krvi Množství cukru v krvi reguluje hormon insulin Příznaky: žízeň, časté močení, hubnutí, únava, poruchy vědomí, zvýšení hladiny cukru v krvi, abnormální žízeň, glukóza v moči, pach acetonu z úst, ….. Dieta: mléčné výrobky s nízkým obsahem tuků libové maso (kuře, krůta, králík, ryby, libové vepřové, telecí), zeleninu, ovoce, luštěniny, celozrnné pečivo, celozrnné těstoviny, neloupaná rýže
Podrobný postup Na swf ↓ Video
Odkazy Video Ostatní &source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwihgfXvxtHKAhXjg3IKHUeMAGcQ_AUIBigBhttps:// 89&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwihgfXvxtHKAhXjg3IKHUeMAGcQ_AUIBigB &espv=2&biw=1920&bih=946&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiLl5TG0dHKAhVjgX IKHbKsDm4Q_AUIBygChttps:// &espv=2&biw=1920&bih=946&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiLl5TG0dHKAhVjgX IKHbKsDm4Q_AUIBygC &espv=2&biw=1920&bih=946&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiLl5TG0dHKAhVjgX IKHbKsDm4Q_AUIBygC#tbm=isch&q=Moravskoslezsk%C3%A9+cukrovary+a.s. &espv=2&biw=1920&bih=946&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiLl5TG0dHKAhVjgX IKHbKsDm4Q_AUIBygC#tbm=isch&q=Moravskoslezsk%C3%A9+cukrovary+a.s &espv=2&biw=1920&bih=946&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiLl5TG0dHKAhVjgX IKHbKsDm4Q_AUIBygC#tbm=isch&q=tereos+ttdhttps:// &espv=2&biw=1920&bih=946&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiLl5TG0dHKAhVjgX IKHbKsDm4Q_AUIBygC#tbm=isch&q=tereos+ttd &espv=2&biw=1920&bih=946&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiLl5TG0dHKAhVjgX IKHbKsDm4Q_AUIBygC#tbm=isch&q=diabeteshttps:// &espv=2&biw=1920&bih=946&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiLl5TG0dHKAhVjgX IKHbKsDm4Q_AUIBygC#tbm=isch&q=diabetes &espv=2&biw=1920&bih=946&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiLl5TG0dHKAhVjgX IKHbKsDm4Q_AUIBygC#tbm=isch&q=Litovelsk%C3%A1+cukrovarna+a.s. &espv=2&biw=1920&bih=946&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiLl5TG0dHKAhVjgX IKHbKsDm4Q_AUIBygC#tbm=isch&q=Litovelsk%C3%A1+cukrovarna+a.s
Staženo ze stránek Prezentace CZ Autor: Lukáš Laštůvka