Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 3. dubna 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK atd. NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK atd. Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Kořenov 26. – 27. září.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Příprava výběrového řízení 3. Dotazy.
Problematika veřejného opatrovnictví Barbora Rittichová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Informace z ČŠI Jiří Machačný školní inspektor Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných LK ( )
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Programové období 2014 – 2020 a proces SEA Mgr. Zuzana Plešková Ministerstvo životního prostředí 14. února 2014.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Problémy v zadávaní 3. Dotazy.
1 Profilová část maturitní zkoušky a poznatky z 5leté praxe Mgr. Petra Pátková, odbor vzdělávací soustavy jednání Asociace SPŠ Špindlerův Mlýn, 7. říjen.
1 Novela zákona o vysokých školách Zákon č. 137/2016 S., kterým se mění zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a některé další zákony Ministerstvo školství,
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY NA ŠKOLNÍ ROK 2016/2017.
Přijímací řízení pro školní rok 2016/17 Osmileté studium.
Porada ředitelů krajských škol a školských zařízení Kořenov, 26. září 2013.
Přijímací řízení pro školní rok 2010/2011 Přijímací řízení pro školní rok 2010/2011 Seminář výchovných poradců základních a středních škol okresu Semily.
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Novela školského zákona v návaznosti na předškolní vzdělávání a školní stravování Bc. Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský.
OCHRANA PROTI NESPRÁVNÉMU POSTUPU ZADAVATELE. PRAVOMOCI ÚOHS - § 112 vydává předběžná opatření, vydává předběžná opatření, rozhoduje, zda zadavatel při.
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ
Přijímací řízení ve školním roce 2016/2017
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
Územní plánování aneb jak na to Porada pro ÚÚP na KÚ LK dne
soukromých středních škol
Přijímací řízení 2016/17.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ 2017 / 2018.
Legislativní změny novela školského zákona zákonem č. 178/2016 Sb., která mj. zavádí jednotnou přijímací zkoušku do oborů vzdělání s maturitní zkouškou.
Pojem přeměna obchodní společnosti
Přijímací řízení 2017 Porada ředitelů škol a školských zařízení Libereckého kraje Ing. Eva Kotková.
NÁLEŽITOSTI ROZHODNUTÍ A ODVOLÁNÍ SEMINÁŘ
Podpůrná opatření prvního stupně
Zpráva o uplatňování ÚP
Název vzdělávacího materiálu
Obecné zásady při aplikaci ZÚR JMK
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012
Občanské soudní řízení I.
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
Název vzdělávacího materiálu
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky 2013
Řádné opravné prostředky
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Přijímací řízení na střední školy pro školní rok 2018/2019
Zpráva o uplatňování územního plánu
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ 2018 / 2019.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Přijímací řízení na střední školy pro školní rok 2018/2019
Přijímací řízení na střední školy 2016/2017
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
TŘÍDNÍ SCHŮZKY přihlášky na SŠ leden 2016
Malotřídní škola a některé specifické momenty personální agendy
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
Informace k tezím rekodifikace
Implementace BAT závěrů do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Krakow.
Legislativní otázky (část 1)
Přijímací řízení pro školní rok 2018/2019.
Občanské soudní řízení I.
Přijímací řízení Krajský úřad Libereckého kraje
Řádné opravné prostředky
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
Občanské soudní řízení I.
Přijímací řízení pro školní rok 2019/20
Přijímací řízení pro školní rok 2019/2020.
Mezinárodní osvojení, osvojitelnost dítěte
škol a školských zařízení zřizovaných
Přijímací řízení, odvolací řízení
Transkript prezentace:

Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 3. dubna 2014

Obsah  Kvalifikace pedagogických pracovníků  Správní řízení  Přijímací řízení  Vzory smluv  Dopady NOZ do zákoníku práce

Kvalifikace pedagogů od  Končí výjimka podle § 32 odst. 5 písm. b) zákona č. 563/2004 Sb. MŠMT předloží v dubnu do PS návrh novely zákona o pedagogických pracovnících:  výjimky pro kratší úvazky, učitele odborného výcviku, odborných předmětů, rodilé mluvčí…  obecná výjimka po přechodnou dobu, zároveň nutno prokázat aktivní hledání kvalifikovaného pedagoga.  Rovněž se připravuje rychlá novela školského zákona.

Správní řízení  Ve správním řízení je třeba důsledně zakládat do spisu veškeré dokumenty, které byly v dané věci doručeny, nelze předem dovozovat, že doručená písemnost je nadbytečná, netýká se dané věci, je duplicitní …  S případnou irelevantností písemnosti je třeba se vypořádat v průběhu řízení, resp. v odůvodnění rozhodnutí.

Správní řízení – zákonný zástupce  Výkon rodičovské odpovědnosti v zájmu dítěte a ve vzájemné shodě.  Jedná-li jeden z rodičů v záležitosti dítěte sám vůči třetí osobě, která je v dobré víře, má se za to, že jedná se souhlasem druhého rodiče - § 876 odst.3 NOZ.  Při právním jednání vůči dítěti, které není způsobilé ve věci samostatně právně jednat, postačí jednání i jen vůči jednomu z rodičů jako zástupci dítěte - § 879 odst. 1 NOZ.

Správní řízení – přijímací řízení  Rozhodnutí o nepřijetí ke vzdělávání je třeba dostatečně odůvodnit.  Odůvodnění obsahuje důvody výroku rozhodnutí, podklady pro jeho vydání, úvahy, kterými se správní orgán řídil při jejich hodnocení a při výkladu právních předpisů a informaci o tom, jak se správní orgán vypořádal s návrhy a námitkami účastníků a s jejich vyjádřením k podkladům rozhodnutí - § 68 správního řádu.  Nedostatečně odůvodněné rozhodnutí je nepřezkoumatelné, v odvolacím řízení bude zrušeno a věc vrácena k novému projednání!!!

Přijímací řízení  Je třeba, aby školy na průběžně aktualizovaly a doplňovaly informace týkající se přijímacího řízení.  V případě druhého a dalších kol přijímacího řízení se zadá vždy příslušné další kolo, nepřepisuje se kolo stávající.  V současnosti probíhá příprava veřejné zakázky na realizaci přijímacích zkoušek pro příští čtyři roky.

Vzory smluv Na byly umístěny vzory smluv dle NOZ:  Darovací  Nájemní – byt  Nájemní – podnikání  Nájemní – obecná

Dopady NOZ do zákoníku práce  Zákon č. 303/2013 Sb., část 67. – harmonizační novela zákoníku práce - vypadá nenápadně, ale představuje zásadní změnu přístupu.  Není zcela vyřešena otázka, do jaké míry mají být na pracovněprávní vztahy aplikovány zásady NOZ.  Každé ustanovení soukromého práva je třeba vykládat se zřetelem k hodnotám, které chrání, z toho plyne, že stejné ustanovení NOZ se bude vykládat jinak pro použití v občanském právu a jinak pro použití v pracovním právu.

Dopady NOZ do zákoníku práce  V některých případech by strohá aplikace ustanovení NOZ do pracovního práva měla nežádoucí právní důsledky, bude to řešeno zřejmě nejprve výklady a následně judikaturou.  NOZ zavádí do pracovního práva nicotnost právního jednání – „nepřihlíží se“, „o právní jednání nejde“ (dříve pouze relativní a absolutní neplatnost). Zásadní důsledky v případě soudních sporů – co žalovat.

Dopady NOZ do zákoníku práce Pro praxi je důležité:  Na pracovní smlouvu lze zřejmě aplikovat ustanovení NOZ o smlouvách uzavíraných adhezním způsobem - § 1798 a násl. – všechna ustanovení pracovní smlouvy vyjma obligatorních náležitostí by pak měla charakter doložky, se kterou musí být slabší strana seznámena, mít možnost se k ní vyjádřit …  Pozor na předsmluvní odpovědnost – platí i v pracovněprávních vztazích.

Děkuji za pozornost kontakt: