Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Advertisements

1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Zemědělci a vodohospodáři – protivníci nebo spojenci? J a n K l í r Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha - Ruzyně
Program rozvoje venkova ČR na období Osa 4 Leader Ing. Kateřina Adamcová, oddělení metodiky Osy 4 PRV.
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Chronologie vývoje nové SZP v období
Cézava – návrh 1. Ekonomické dopady změny struktury krajiny.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Trvale udržitelné systémy
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Program rozvoje venkova 2014 – 2020
Volnočasové projekty a EU financování
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
I.1.4 Pozemkové úpravy ÚZPI dne 18. října Charakteristika opatření  prostřednictvím tohoto opatření je řešena problematika vlastnických vztahů.
Program rozvoje venkova, - pro obce Ing. arch. Kamila Matoušková, CSc. poradkyně ministra zemědělství.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Bilance prvního roku ve vládě a plány na nejbližší období Marian Jurečka Praha, ministr zemědělství.
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
Kulatý stůl dne Environmentální opatření PRV 2014+
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
FONDY EU Programové období
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Ochrana životního prostředí při vybraných činnostech.
Čeští zemědělci, ostrůvek uprostřed Evropy
Chceme konkurenceschopné a stabilní zemědělství a potravinářství? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Návrh reformy SZP Evropská komise předložila návrh reformy SZP pro období po roce Účelem tohoto návrhu je posílit konkurenceschopnost, udržitelnost.
Ochrana půdy a lesa.
Případová studie – analýza úspěšně realizovaného projektu z OP Zemědělství Bc. Lukáš Tymel Řídící orgán OP Zemědělství a OP Rybářství.
ENVIRONMENTÁLNÍ OPATŘENÍ PRV Zemědělská opatření Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Ing.
Program rozvoje venkova na období Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
AEKO Agroenvironmentálně–klimatická opatření (AEKO) A podopatření integrovaná produkce ovoce B podopatření integrovaná produkce révy vinné B1.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA 2014 – 2020 A MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ KRAJINNÉ ARCHITEKTURY.
Nástroje dotační politiky MZe k ochraně půdy a jejich aplikace v zemědělské praxi Seminář „Ochrana půdy, pozemkové úpravy, finanční nástroje“ 5/4/2016.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Program rozvoje venkova ČR 2007 – 2013 Osa II Ing. Ivan Landa, CSc
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Příspěvek na hospodaření v rámci AGROENVIRONMENTÁLNÍCH OPATŘENÍ ČESKÉ REPUBLIKY LUŽE Listopad 2008 Jan Simek DAPHNE ČR - Institut aplikované ekologie.
Ústřední pozemkový úřad Ing. Jaroslav Vítek, MBA 2.května 2012, Praha 1.
Dobrovolné nástroje v_působnosti MŽP Ing. Jan Kříž náměstek pro řízení sekce fondů EU, finančních a dobrovolných nástrojů.
Podpory v rámci II. pilíře SZP pro rok Návrh Ing. Jitka Tvrzníková Seč Zdroj prezentace: Mze ČR.
Program rozvoje venkova , Monínec.
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc.
Podpora a ochrana stromů v krajině v rámci dotačních titulů MZe
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Pěstování RRD na zemědělské půdě
Fiche 5 – Relax v lese Článek 25 Neproduktivní investice v lesích
Transkript prezentace:

Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou a rybářskou politiku EU Krajina jako zdroj ekosystémových služeb

Společná zemědělská politika Společná zemědělská politika přispívá k: udržitelné produkci potravin udržitelnému hospodaření s přírodními zdroji a k opatřením v oblasti klimatu vyváženému územnímu rozvoji Nástroje společné zemědělské politiky: cross compliance I. pilíř – přímé platby II. pilíř – Program rozvoje venkova

Cross compliance (kontrola podmíněnosti) Standardy Dobrého zemědělského a environmentálního stavu (DZES) půdy tematické okruhy – voda (DZES 1, DZES 2, DZES 3) - půda a zásoby uhlíku (DZES 4, DZES 5, DZES 6) - krajina a minimální úroveň péče (DZES 7) Povinné požadavky na hospodaření oblasti pravidel – životní prostředí, změna klimatu a dobrý zem. a env. stav - veřejné zdraví, zdraví zvířat a rostlin - dobré životní podmínky zvířat Dotčení žadatelé o přímé platby, vybrané podpory PRV a SOT.

I. PILÍŘ Greening (ozelenění) - činnosti příznivé pro klima a životní prostředí, nedílnou součástí SAPS (30 %), v roce 2016 cca 6,9 mld. Kč 3 složky greeningu:  diverzifikace plodin - od určité výměry o.p. povinnost pěstovat min. 2 resp. 3 plodiny  zachování stávajících TTP - zákaz rozorání environmentálně citlivých TTP (TTP v CHKO, oblastech zranitelných dusičnany apod.) - povinnost zpětného zatravnění při snížení celkové výměry TTP nad stanovenou mez  plocha využívaná v ekologickém zájmu (EFA) - od výměry 15 ha povinnost vyčlenit 5 % jako EFA

II. PILÍŘ – PROGRAM ROZVOJE VENKOVA Program rozvoje venkova schválen v květnu vláda schválila navýšení kofinancování na 35 %  celkový rozpočet PRV činí 3,547 mld. EUR Nejdůležitější strategický cíl PRV: Zajištění udržitelného hospodaření s přírodními zdroji a opatření v oblasti klimatu

II. PILÍŘ – PROGRAM ROZVOJE VENKOVA Podíl prioritních oblastí na celkovém rozpočtu pozn.: ochrana životního prostředí je včetně opatření na lesní půdě

II. PILÍŘ – PROGRAM ROZVOJE VENKOVA A) Neinvestiční nástroje (plošná opatření):  Agroenvironmentálně-klimatická opatření  Ekologické zemědělství  Platby v oblastech Natura 2000 na z.p.  Platby LFA B) Investiční nástroje:  Pozemkové úpravy  Investice do hmotného majetku

II. PILÍŘ – PROGRAM ROZVOJE VENKOVA Agroenvironmentálně-klimatická opatření Cíl: hospodaření šetrné k životnímu prostředí Členění opatření: Integrovaná produkce ovoce Integrovaná produkce révy vinné Integrovaná produkce zeleniny a jahodníku Ošetřování travních porostů Zatravňování orné půdy Biopásy Ochrana čejky chocholaté Zatravňování DSO Rozpočet: 905 mil. EUR (včetně starých závazků)

II. PILÍŘ – PROGRAM ROZVOJE VENKOVA Ekologické zemědělství Cíl: podpořit hospodaření šetrné ke všem složkám životního prostředí Rozpočet: 340,7 mil. EUR (včetně starých závazků) Platby v oblastech Natura 2000 na z.p. Cíl: opatření pomáhá udržet hospodaření v nejcennějších lokalitách kompenzacemi za omezení intenzivních technologií, které se na tyto lokality vztahují Rozpočet: 4,2 mil. EUR (včetně starých závazků na lesní půdě) Platby pro oblasti s přírodními nebo jinými zvláštními omezeními Cíl: opatření pomáhá udržet hospodaření v oblastech s přírodním a jiným znevýhodněním, zabránění marginalizaci území Rozpočet: 785,6 mil. EUR (včetně starých závazků)

II. PILÍŘ – PROGRAM ROZVOJE VENKOVA Pozemkové úpravy Cíl: jedním z cílů je zlepšení ekologické stability krajiny, pestrosti a estetické hodnoty krajiny V rámci podpory realizace plánů společných zařízení podporována např.: - protierozní opatření, vodohospodářská a protipovodňová opatření, opatření pro omezení dopadu zemědělského sucha, ekostabilizační opatření Rozpočet: 130 mil. EUR

II. PILÍŘ – PROGRAM ROZVOJE VENKOVA Investice do zemědělských podniků Cíl: zlepšení konkurenceschopnosti zem. podniků, zvýšení jejich hospodářské výkonnosti a usnadnění jejich restrukturalizace a modernizace preferenční kritéria: - realizací nedojde k záboru zemědělské půdy - podpora investic do oblastí, které jsou ohroženy zemědělským suchem - podporu nákupu strojů, které přispívají k ochraně půdy, zařízení pro precizní zemědělství a/nebo strojů či technologií, které přispívají ke snížení emisí NH3 do ovzduší Rozpočet: 440 mil. EUR

Děkuji za pozornost!