Aktuální aktivity MMR na podporu rozvoje cestovního ruchu Kvalita služeb v cestovním ruchu 1 3.10. 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podporujeme Vaši budoucnostwww.esfcr.cz Seminář pro žadatele k výzvě OP LZZ č. B6 – Zvýšení kvality řízení lidských zdrojů a optimalizace.
Advertisements

1. setkání Řídícího výboru MAP rozvoje vzdělávání území SO ORP Nýřany Nýřany
Jana Smiggels Kavková Praha, PODPORA VYVÁŽENÉHO ZASTOUPENÍ ŽEN A MUŽŮ V ROZHODOVACÍCH POZICÍCH.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Mgr. Barbora Hošková Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8.listopadu 2006.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Setkání k tvorbě Integrované strategie území MAS OS Aktivios na období Letiny
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Značka Česká republika 21. květen 2012, PS PČR. Koncepce představuje:  Základní střednědobý strategický dokument v oblasti cestovního ruchu, jehož součástí.
Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/ Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Návrh Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy ČR 2015 Porada ředitelů škol a školských zařízení 9. prosince 2014 KÚ Libereckého kraje.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Návrh věcného záměru zákona o podpoře a řízení cestovního ruchu Výroční konference cestovního ruchu turistického regionu Východní Morava Holešov, 25. leden.
Český systém kvality služeb v kontextu státní politiky CR v ČR Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Výroční konference 20 let od založení A.T.I.C. ČR Ostrava,
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. Vysoká škola podnikání, a.s. Tento projekt je spolufinancován Evropskou Unií a.
Aktivity odboru cestovního ruchu MMR 25. dubna 2012, Fórum podnikatelů cestovního ruchu Libereckého kraje.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
 2006  Ministerstvo průmyslu a obchodu Příprava aplikace zákona č. 179/2006 sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání do působnosti Ministerstva.
Pavla Pekařová 3. ÚfŘP Ekonomická fakulta Jihočeská Univerzita v Českých Budějovicích.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Městský úřad Šumperk Implementace modelu CAF
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
SCLLD LAG Podralsko Zpracování SCLLD bylo podpořeno z Operačního programu Technická pomoc Registrační číslo projektu: CZ.1.08/3.2.00/ Strategie.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Strategický rozvoj Jihomoravského kraje Pracovní skupina pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Praha,
IROP předpokládaná podoba implementace.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE SEMIRAMIS o.s. Mgr. Simona Krajíčková.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
Dokument KAP MSK - obsah
Národní program podpory cestovního ruchu
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Postup aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Členská schůze MAS Nepomuk,
Aktuální témata v oblasti Evropských strukturálních a investičních fondů JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně pro řízení sekce koordinace evropských fondů.
„IOP – šance pro váš rozvoj“
Absorpční kapacita Jihomoravského kraje
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
Hlavní město praha a integrace cizinců
Koordinační výbory Národního strategického referenčního rámce
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
hejtman Pardubického kraje
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Příprava programového období 2014–2020
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 5. prosince 2011.
AKTUALIZACE REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE ZLÍNSKÉHO KRAJE
Základní informace o programu
METODICKÁ PODPORA ŘÍZENÍ KVALITY V ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELCÍCH
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
ministr práce a sociálních věcí
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Projekt „Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Profesionalizace sociální práce v ČR
Sociální podnikání Sociální firma.
Transkript prezentace:

Aktuální aktivity MMR na podporu rozvoje cestovního ruchu Kvalita služeb v cestovním ruchu

Schváleno usnesením vlády ČR č ze dne 7. listopadu 2007 Implementace Koncepce  Prováděcí dokument ke Koncepci byl schválen vládou ČR usnesením č. 913 ze dne 23. července 2008  Kohezní politika (IOP, ROP, Program přeshraniční spolupráce atd.) Vyhodnocení Koncepce  První vyhodnocení Koncepce předloženo do vlády k  Druhé vyhodnocení Koncepce předloženo do vlády k Doporučení vyplývající ze Zprávy o plnění Koncepce:  urychlit zpracování zákona o podpoře a řízení cestovního ruchu,  podpořit realizaci kvalitních konkurenceschopných produktů cestovního ruchu, zpracovat Střednědobou marketingovou koncepci cestovního ruchu ČR a vypracovat Manuál tvorby produktů,  podpořit tvorbu kvalitních dat a informací o cestovním ruchu a zabezpečit jejich následné využití pro další rozvoj cestovního ruchu,  zajistit vyváženou implementaci všech opatření Koncepce do konce její platnosti,  na základě vyhodnocení stávající Koncepce odpovědně připravit novou Koncepci státní politiky cestovního ruchu v ČR na období 2014 – Koncepce státní politiky CR v ČR na

Příprava Koncepce státní politiky cestovního ruchu na období 2014 – 2020  Příprava zpracování nové Koncepce bude zahájena na podzim 2011 s termínem dokončení na podzim roku 2012 (schválení vládou ČR),  Budou ustaveny pracovní skupiny pro přípravu Koncepce za účasti odborné veřejnosti Přínosy Koncepce  Základní strategický dokument pro odvětví cestovního ruchu pro období 2014 – 2020,  Nová Koncepce je nezbytným výchozím dokumentem pro přípravu nového programového období 2014+,  Implementace Koncepce bude realizována v návaznosti na připravovaný zákon o CR (zákon by měl zajistit lepší vymahatelnost stanovených opatření Koncepce) Aktuální úkoly  Do konce roku 2011 budou vydefinovány odborem cestovního ruchu konkrétní potřeby financovatelné kohezní politikou ve vztahu k již stanoveným prioritám  SPLV bude požádáno o spolupráci při definování těchto potřeb Koncepce CR

Vláda dne 31. srpna 2011 odsouhlasila zaměření budoucí kohezní politiky EU po roce 2013 v podmínkách České republiky, obsahující i návrh rozvojových priorit pro čerpání fondů EU po roce Národní rozvojové priority 1. Zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky 2. Rozvoj páteřní infrastruktury 3. Zvyšování kvality a efektivity veřejné správy (Instituce) 4. Podpora sociálního začleňování, boje s chudobou a systému veřejného zdraví 5. Integrovaný rozvoj území Cestovní ruch je součástí priority 5. Integrovaný rozvoj území Navržené oblasti podpory odborem cestovního ruchu MMR  Podpora rozvoje infrastruktury cestovního ruchu – podpora zaměřená na prosazování nových, udržitelnějších modelů cestovního ruchu.  Podpora rozvoje služeb -podpora zaměřená na zlepšení nabídky služeb s vyšší přidanou hodnotou  Podpora marketingu a tvorba produktů cestovního ruchu na národní, regionální a lokální úrovni – využití potenciálu přírodního, historického a kulturního bohatství ČR.  Podpora rozvoje lidských zdrojů a vzdělanosti v cestovním ruchu. Kohezní politika

Návrh věcného záměru zákona o podpoře a řízení cestovního ruchu Přínosy zavedení zákona:  zamezení duplicitám v managementu a marketingu destinace  zvýšení motivace podnikatelských subjektů i veřejné správy na rozvoji cestovního ruchu  přínosem pro podnikatelský sektor je vytvořením jasné organizační struktury cestovního ruchu zlepšení komunikace vůči veřejnému sektoru  hospodárné směřování finančních prostředků do rozvoje a řízení cestovního ruchu (koordinace státu, krajů a oblastí)  zajistit provázanost strategických dokumentů na všech úrovních (strategie rozvoje cestovního ruchu i marketingové strategie) Předmětem zákona je definovat/nastavit:  strukturu řízení cestovního ruchu na 3 úrovních: stát – kraje – turistické oblasti  kompetence organizací cestovního ruchu na všech úrovních  provázanost a spolupráci jednotlivých úrovní řízení CR (horizontální i vertikální)  provázanost strategických koncepčních i marketingových dokumentů  financování cestovního ruchu na všech úrovních – zapojení státu, krajů, obcí, podnikatelů

Návrh věcného záměru zákona o podpoře a řízení cestovního ruchu Úrovně řízení cestovního ruchu  1. úroveň = stát; MMR: zřizuje národní organizaci cestovního ruchu  2. úroveň = kraj; krajský úřad: zakládá/spoluzakládá krajskou organizaci cestovního ruchu; na úrovni kraje může existovat jediná krajská organizace cestovního ruchu  3. úroveň = turistická oblast; obce, podnikatelské subjekty, NNO působící v cestovním ruchu, příp. správa NP, CHKO, resp. AOPK ČR, či odborné kulturní organizace zakládají oblastní organizaci cestovního ruchu Pracovní skupiny:  Vznik na všech úrovních řízení  Zajištění koordinace realizovaných opatření  Snadný přenos informací  Členové: zástupci organizací cestovního ruchu, samosprávy, podnikatelů, NNO působících v CR, MŽP/AOPK/CHKO, odborných kulturních organizací

Návrh věcného záměru zákona o podpoře a řízení cestovního ruchu Postup tvorby věcného návrhu zákona o CR  návrh věcného záměru zákona vznikal od počátku roku 2010 za účasti zástupců krajů, regionů a vysokých škol  návrh byl prezentován profesním sdružením působícím v oblasti cestovního ruchu na celostátní úrovni, včetně SOCR  po vypořádání vnitřního připomínkového řízení a odsouhlasení vedením MMR byl návrh zákona postoupen do vnějšího připomínkového řízení:  osloveno 58 připomínkových míst  20 míst vzneslo připomínky, z toho z 8 míst připomínky zásadní (Ministerstvo zemědělství, Krajský úřad Středočeského kraje, Krajský úřad Moravskoslezského kraje, Hospodářská komora České republiky, Ministerstvo životního prostředí, Hlavní město Praha, Ministerstvo financí, Ministerstvo vnitra)  vnější připomínkové řízení nebylo dosud uzavřeno – stále trvá rozpor s MF ohledně zavádění nových finančních toků.  po vypořádání vnějšího připomínkového řízení bude návrh zákona předán do vlády ČR k projednání  Příprava jednání v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR

Kvalita služeb, konkurenceschopnost ČR a odvětví cestovního ruchu  Vláda ČR schválila dne 27. září 2011 schválila Strategii mezinárodní konkurenceschopnosti ČR,  Cílem Strategie je posunout Česko do deseti let mezi dvacet nejvíce konkurenceschopných zemí světa,  Cestovní ruch je významným ekonomickým odvětvím - sektorem služeb, který je založen na činnosti mnoha subjektů (podniků), které v tomto odvětví působí,  V odvětví cestovního ruchu působí především malé a střední podniky, přičemž dle studií OECD a UNWTO cca 90% z nich jsou mikro-podniky s 10 zaměstnanci,  Cílem MMR je zvyšovat konkurenceschopnost podniků působících v cestovním ruchu tedy i provozovatelů lanovek a vleků,  Základem konkurenceschopnosti odvětví cestovního ruchu je kvalita poskytovaných služeb, která je dána jednotlivými jejími poskytovateli  Za účelem zvyšování konkurenceschopnosti subjektů cestovního ruchu MMR iniciuje projekt Národní systém kvality služeb cestovního ruchu Kvalita Cena Konkurenceschopnost

Národní systém kvality služeb v CR  NSKS je inovativní a dobrovolný nástroj primárně určený pro malé a střední podniky působící v cestovním ruchu, kterým umožní získat odborné znalosti z oblasti podnikání a řízení kvality za účelem zvýšení kvality poskytovaných služeb.  NSKS bude vytvořen jako univerzální systém, využitelný pro všechny subjekty působící v oblasti cestovního ruchu.  Součástí NSKS bude také vytvoření 5 speciálních standardů (hotelnictví, gastronomie, turistická informační centra, vybrané služby venkovského cestovního ruchu a služby provozovatelů lanovek a vleků), které budou respektovat specifika těchto segmentů.  NSKS bude v ČR vytvářen na základě licence Německého systému kvality služeb zakoupené OCR MMR.  Součástí NSKS bude jako povinný předpoklad Kategorizace vytvořená asociací lanové dopravy. Mezinárodní vývoj  EK schválila nový strategický rámec v oblasti cestovního ruchu COM (2010) 352 ze dne 30. června 2010, jehož cílem je zvýšení konkurenceschopnosti cestovního ruchu v Evropské unii  Cílem nového strategického rámce je zavedení jednotné značky kvality v EU prostřednictvím vybudovaných národních systémů kvality služeb

Národní systém kvality služeb v CR  Dne 24. srpna 2011 porada ministra schválila nový rámcový projekt odboru cestovního ruchu s názvem „Národní systém kvality služeb cestovního ruchu v ČR“, který bude předložen do 14. října 2011 v rámci aktuálně vyhlášené 12. Kontinuální výzvy v Integrovaném operačním programu (IOP) v Prioritní ose 4,  Předpokládány rozpočet cca 100 mil Kč,  Období realizace – ,  Projekt navazuje na projekty, které byly MMR ukončeny k 28. červenci Přínos NSKS pro sektor TIC  Zapojení do NSKS bude zdarma  Získání znalosti v oblasti procesního řízení provozovatelů TIC  Získání koncepčního nástroje využitelného pro zvyšování kvality poskytovaných služeb uvnitř každého organizace formou vlastního sebezlepšování  Konkrétní vzdělávací kurzy zaměřené na zvyšování kvality služeb a řízení  Získání značky NSKS, po akreditaci systému i Evropské značky kvality.

Zkvalitnění systému statistických informací Přínosy:  „lepší“ kvantifikace přínosů cestovního ruchu  Zajištění dat pro sestavení TSA v CR a jeho případné regionalizace (TSA je v ČR sestavován od roku 2006)  Sledování trendů vývoje cestovního ruchu  Sledování efektivity realizovaných opatření  Přínos pro řízení a strategické rozhodování v CR pro veřejnou i podnikatelskou veřejnost  Podpora investičního rozhodování – sledování návratnosti investic do CR Výstupy:  Souhrnná veřejně přístupná databáze statistických dat Realizované projekty:  Zkvalitnění informací pro zpracování TSA ČR Realizace: –  Zkvalitnění informací o vybraných sektorech (HUZ, IUZ, CK/CA) Realizace: –  Zkvalitnění informací o kongresovém a incentivním CR Realizace:  Zkvalitnění informací o sektoru stravovacích zařízení v České republice Realizace: –

Radek Chaloupka Vedoucí oddělení integrace a cestovního ruchu Odbor cestovního ruchu Staroměstské náměstí Praha 1