● Cvičení č. 2. Polycentricita sídelního systému vysoká úroveň IAD vede k decentralizaci a prostorové expanzi obyvatelstva a ekonomických činností, posílení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
Poměrní ukazatelé Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Strategické otázky výzkumníka 1.Jaký typ výzkumu zvolit? 2.Na jakém vzorku bude výzkum probíhat? 3.Jaké výzkumné metody a techniky uplatnit?
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY ČESKÝCH DOMÁCNOSTÍ Michaela Brázdilová Šárka Šustová Tisková konference,
Hody, hody doprovody TRADICE. Ve kterém ročním období jsou Velikonoce. 2 Léto Zima Podzim Jaro.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Ekonomika organizací Pracovní výkon a jeho odměňování.
Geografie dopravy Cv. č. 3: Hodnocení dopravní polohy a dopravní obslužnosti HODNOCENÍ DOPRAVNÍ POLOHY A DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI Cíl cvičení:  aplikace metody.
Doprava ROZMĚRY Který obrázek je největší? Který obrázek je nejmenší?
Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů Lublaňská 57/5 | Praha 2 | | T | F | |
Moje představa o koordinované rehabilitaci Bc. Václav KRÁSA Předseda NRZP ČR.
Shrnutí analýzy pro pracovní skupinu
Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
Volný pád a svislý vrh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Jaro na statku FARMÁŘ A JEHO PRÁCE. Čtyři roční období.
VI. Vyučovací lekce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Anotace: Žáci se v prezentaci seznámí s pojmem aritmetický průměr a jeho výpočtem. Procvičují si výpočty u tabule nebo na pracovním listě. Snímek 5 je.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
Dopravní modely v SUMP Jitka Ondráčková
2 Marketingové koncepce
Návrh logistického zabezpečení evakuace správních budov NP Šumava
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Hmyzí hotel Kde kdo bydlí?.
Tatínkovo nářadí pro předškoláky.
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
Zajištění obsluhy všech úseku dopravní sítě Předmět: Teorie dopravy - cvičení Ing. František Lachnit, Ph.D.
Pracovní motivace a její naplnění u zaměstnanců ve vybraném kraji
Tato prezentace byla vytvořena
Matematika 3 – Statistika Kapitola 4: Diskrétní náhodná veličina
Jak se mění podoba „dobrého zaměstnání“
Tato prezentace byla vytvořena
ČEHO JE VÍC? ZRAKovÉ VNÍMánÍ.
Techniky práce s mentálně postiženými
Co se ztratilo a co to způsobí ?
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_20_20_zdravý životní styl.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
NÁŘADÍ.
Management Přednáška 7, 8: Plánování.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_16 poměr stupňovací
Rovnice a graf přímé úměrnosti.
POVOLÁNÍ.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
jak budovat kulturu školy společně
Z0027 GEOGRAFICKÁ ANALÝZA TRHU PRÁCE
Má země Česká republika.
HODINY - poznej stejný čas, velikost
CESTOVNÍ RUCH JAKO SYSTÉM
HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
Pohybové úlohy 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Aktualizace úrokových sazeb u komerčních úvěrů
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Pro žáky naší školy více – Na míru píšeme učebnice VY_32_INOVACE_VJ21 Excel - čas Předmět  Výpočetní.
LET MOUCHY vnímání, pozornost.
Integrovaný dopravní systém Jihočeského kraje (IDS JK)
KDO SE NA TEBE DÍVÁ? HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
Dobrovolnictví v komunitě jako cesta k sociální soudržnosti
Orientujeme se v prostoru
ADAPTACE NA ŽIVOT VE ŠKOLE
PŘEDZKOUŠKOVÁ PREZENTACE
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
Vítáme vás! Název společnosti.
Vztah k životnímu prostředí
Život bez střeva , Praha.
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
S M Ě R Y.
Diagnostika dítěte předškolního věku
Transkript prezentace:

● Cvičení č. 2

Polycentricita sídelního systému vysoká úroveň IAD vede k decentralizaci a prostorové expanzi obyvatelstva a ekonomických činností, posílení pracovní i obslužné funkce center ležících v zázemí center hierarchicky vyššího řádu

Polycentricita sídelního systému - nevýhody rostoucí závislost na IAD, sociální exkluze těch, kteří nevlastní osobní automobil, či jsou při jeho užívání závislé na jiné osobě (děti a mládež do 18 let, matky v domácnosti...), pump effect – rostoucí integrace sídelního systému může podpořit zhoršení místní socioekonomické situace odlivem „mozků“ – Paříž, Brusel x Lille

Polycentricita sídelního systému - výhody impuls k rozvoji dalších center pluralita možností výběru obyvatelstva, co se týče výběru místa jejich denních aktivit (pracovní místa – často dobře placená, místa pro trávení volného času...) rozvoj zázemí těchto „nových“ center

Hodnocení míry polycentricity sídelního systému a její benefit pro určená centra do dvojic datum odevzdání – středa příští týden cvičení odpadá metodika dr. Seidenglanze – založena na pracovní funkci center (máme data), ▫ hypotéza - míru integrace středisek a tedy polycentricita sídelního systému, do kterého spadají, vyjadřuje dojížďka za prací ▫ benefit je určen dostupnosti pracovních míst, nejen ve středisku samotném, ale i v okolních střediscích

První krok – výběr zkoumaného území výběr tolika sousedících okresů (konzistentní území), aby bylo dosaženo minimálního počtu středisek 10 - uvažujte všechna střediska v daném (daných okresech) okresu!!! pozor na okresy ohraničující zázemí měst – Brno-venkov, Plzeň-jih, sever... – sloučit je se svým jádrem a naopak, seznam středisek pro účely práce (vytvořených pro potřeby projektu MMR ČR WD POLYREG ) ve studijních materiálech,

Druhý krok – určení OPM určení počtu obsazených pracovních míst (OPM) pro každé středisko OPM - počet obsazených pracovních míst celkem ▫ počet ekonomicky aktivních bez nezaměstnaných (EA) ▫ plus počet ekonomicky aktivních dojíždějících (EAdoj.) ▫ minus počet ekonomicky aktivních vyjíždějících (EAvyj.)  OPM = EA + EAdoj. – EAvyj. výstup kroku 2 – tabulka s počtem obyvatel a OPM v každém středisku zdroj SLDB 2001

Třetí krok – vzájemná propojenost jednotlivých center nemáme data o IAD mezi středisky, proto uvažujeme veřejnou dopravu výpočet denní interakce každých dvojic center ▫ počet spojů (autobusových, vlakových) mezi každou dvojicí center v pracovní den ▫ zahrnout jen „nekomplikované“ spoje jedním směrem výstup kroku 3 – tabulka s počtem spojů mezi každou dvojicí středisek, mapa – viz následující slide zdroj -

Čtvrtý krok – výpočet DEP denní ekonomický potenciál (DEP) jako pokus o kvantifikaci benefitu polycentrického systému osídlení tento benefit je odrazem počtu OPM a jejich dostupností DEP střediska i pak vypočítáme jako: ▫ DEPi = M i + ∑ M k / Tik  kde Mi je počet OPM v centru i,  Mk je počet OPM ve všech centrech  Tik prostorová odlehlost center i a k vyjádřená intenzitou dopravních vazeb (viz následující slide) výstup kroku 4 – tabulka s DEP pro každé středisko a mapa závěr – zhodnocení polycentricity zkoumaného systému osídlení, důsledky pro regionální rozvoj... (alespoň 300 slov)

Ukázka kalkulace indexu Tik DEP Benátky = 2488+(10% z % z 22301) DEP Český Brod = 3556+(10% z % z 22301) DEP Kolín = (10% z % z 3556)

Ukázka výsledné mapy

Zdroje: Seidenglanz, D. (2009): Transport relations among settlement centres in the eastern part of the Czech Republic as a potential for polycentricity. Sustainable Landscape: Risk of Territorial Polarizations, 22. CPS Seminarium – Praha, Sedlec-Prčice, 1. – 5. června 2009.