LÁZEŇSKÝ CESTOVNÍ RUCH. VÝZNAM LÁZEŇSTVÍ obor, který zasahuje jak do zdravotnictví tak do CR hosté přijíždějí do lázní za účelem: - poznání - sociálních.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_ZAPADNI_CECHY_LAZNE.
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Analýza návštěvnosti moravských krajů, S DŮRAZEM na kraj ZLÍNSKÝ RNDr. Ivan Marek m-ARK Marketing a reklama s.r.o. → Statistiky máme rádi…
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.08 Ročník2. ročník.
Krajská správa ČSÚ v Plzni | Slovanská alej 36, Plzeň | Miloslav Chlad CIZINCI V ČR A PLZEŇSKÉM KRAJI Tisková konference, Plzeň,
Předpoklady poskytnutí dotace Společný technický sekretariát Drážďany.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_09.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Koncept úhrad v roce Výběr pojistného od roku 2012 Výběr pojistného za zaměstnance a osvč (2015  2016) + 7,4 mld. Kč Platba státu za státní pojištěnce.
Nástroje a prostředky CCR VM k podpoře cestovního ruchu Ing. Zdeněk Urbanovský Centrála cestovního ruchu Východní Moravy, o. p. s. Výroční konference cestovního.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_20.
Centra denních služeb. poskytují ambulantní služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.3 Spolková republika Německo Téma: Česká republika jako součást.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
ŽIVNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_05.
9. Mateřská škola, Písek, Alšova Identifikační údaje o škole Právní subjekt:Základní škola Josefa Kajetána Tyla a Mateřská škola Písek, Tylova 2391.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_11.
Pracovní skupina Portál elektronického zdravotnictví NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy, MUDr. Pavel VEPŘEK předseda pracovní skupiny.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Služby I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Zdravé město J I L E M N I C E Fórum, 11. dubna 2013.
Centrum na podporu integrace cizinců
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
DUM - Digitální Učební Materiál
Internet.
Místní rozpočtové jednotky
Německý jazyk Gymnázium Jírovcova 8 Prezentace německého jazyka
univerzitní výcvikové a rekreační středisko
Česká republika Obyvatelstvo
Marketing destinací Vybrané aplikace marketingu cestovního ruchu:
Aktivity a činnosti úseku služeb v oblasti dalšího vzdělávání
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
DUM - Digitální Učební Materiál
Lázeňské služby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Struktura zdravotní péče v ČR, státní a nestátní zdravotnická zařízení
Název projektu: Moderní škola
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Makroekonomie E 7 - otázky.
Charakteristika primární péče
Program celoživotního učení Comenius
CESTOVNÍ RUCH AUTOR: Mgr. Aleš Skála
CESTOVNÍ RUCH JAKO SYSTÉM
Agroturistika a podnikání na venkově
univerzitní výcvikové a rekreační středisko
Česká republika jako součást Evropy
Lázeňství Kopankovová Anna 4.B 2017.
Operační program potravinové a materiální pomoci
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - druhé největší sdružení v ČR ( ) členů - založeno 1990 Základní poslání a cíle Sdružení:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Struktura zdravotní péče v ČR, státní a nestátní zdravotnická zařízení
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Cestovní ruch České republiky
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Místní poplatek z ubytovací kapacity
Jihočeský kraj.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Transkript prezentace:

LÁZEŇSKÝ CESTOVNÍ RUCH

VÝZNAM LÁZEŇSTVÍ obor, který zasahuje jak do zdravotnictví tak do CR hosté přijíždějí do lázní za účelem: - poznání - sociálních kontaktů - regenerace motivace účasti na lázeňském CR: - léčba - zlepšení zdravotního stavu - zlepšení tělesné i psychické kondice - regenerace

význam lázeňství v DCR: - tradiční motiv CR - významná společensko-kulturní centra - léčebná a relaxační péče pro děti a dorost, dospělé ekonomický přínos lázeňství pro: - stát - region (tvorba pracovních míst) délka pobytu je delší než u ostatních účastníků CR – z toho vyplývá: - kvalitní US, SS, pestrá nabídka programů a doprovodných akcí

-u lázeňských pobytů odpadá sezónnost → léčebné pobyty se mohou realizovat po celý rok ČR má díky velkému výskytu přírodních léčivých zdrojů: vhodné podmínky pro rozvoj lázeňského CR + tradice a zkušenosti balneologů + cenově výhodné služby lázeňství v ČR pro zahraniční návštěvníky =) obrovská výhoda lázeňství u nás v porovnání s ostatními evropskými zeměmi

STÁTNÍ PODPORA LÁZEŇSTVÍ lázeňství není jen záležitostí zdravotnickou, ale i ekonomickou lázeňství přispívá k rozvoji měst a regionů na podnět Ministerstva pro místní rozvoj přijala vláda Státní program podpory rozvoje CR → v rámci tohoto programu byly přijaty i zásady podpory lázeňství a poskytování dotací na rozvoj lázeňské infrastruktury

PŘÍRODNÍ LÉČIVÉ ZDROJE (PLZ) PLZ jsou lékařsky uznané zdroje s prokázaným léčebným účinkem PLZ → prozkoumán Českým inspektorátem lázní a zřídel → Vláda ČR prohlásí místo za lázeňské místo – lázeňské zařízení

Přírodní léčivé zdroje se dělí: 1)přírodní léčivé vody -minerální (podzemní vody s velkým množstvím minerálů různého složení) -termální (nepřetržitě vyvěrající, teplota vody °C) 2) peloidy 3) humidy (slatiny, rašeliny) a bahna (prostá, sirná) 4) vřídelní plyny a emanace 5) klimatické podmínky – moře, vysoká nadmořská výška, jeskyně - lázně se dělí: - přírodní léčebné lázně - klimatické lázně

ROZLIŠENÍ LÁZEŇSKÝCH MÍST V ČR 1)Podle formy vlastnictví -státní (dětské lázně, léčebny Ministerstva vnitra, Jánské lázně, Losiny, Karlova Studánka) -soukromé -vlastnictví obcí (Třeboň, Hodonín) -v Německu je nejvíce lázní ve vlastnictví obcí -v Itálii je většina soukromých -ve Francii lázně soukromé i ve vlastnictví obcí

2) Podle rajonizace a regionálního rozložení a)kategorie podle rajonizace rajonizace = rozlišuje naši krajinu na základě určitých parametrů na různá území I. nejnavštěvovanější lázeňská místa (Lázeňský, Jáchymov, Jánské lázně, Jeseník) II. méně navštěvovaná lázeňská místa (Bechyně, Darkov, Studánka) III. nejméně navštěvovaná lázeňská místa (Bludov, Hodonín, Bělohrad) b) regionální rozložení lázeňských kapacit -Západní Čechy (více jak 42%) -Severní Čechy (21%) -Východní Čechy a Jižní Morava (10%)

3) Podle návštěvnosti -Češi (60%) Pacienti na náklady zdravotních pojišťoven, průměrná délka 25 dní. Pacienti samoplátci, průměrná délka 9 dní. -Cizinci (40%) Němci, Rusové, Nizozemci, Američané, Izraelci, průměrná délka 15 dní. 4) Typologie podle indikačního seznamu -dle nemoci, která se léčí

Hlavní indikační skupiny chorob, které se v lázních léčí: I.Nemoci onkologické II.Nemoci oběhového systému III.Nemoci trávícího ústrojí IV.Poruchy metabolismu V.Nemoci dýchacího ústrojí VI.Nemoci nervové VII.Nemoci pohybového ústrojí VIII.Nemoci močového ústrojí IX.Duševní poruchy X.Nemoci kožní XI.Nemoci ženské

FORMY A ORGANIZACE LÁZEŇSKÉHO POBYTU 1)Komplexní lázeňská péče 2) Příspěvková lázeňská péče 3) Samoplátecká lázeňská péče

SLUŽBY LÁZEŇSKÉHO CESTOVNÍHO RUCHU 1)zdravotně-léčebné služby 2) ubytovací služby a)lázeňský dům, hotel b) penzion c) ubytování v soukromí

3) stravovací služby -stravování lázeňských hostů 4) kulturní, společenské a sportovní služby a)společenské a kulturní akce b)Sport 5) Doplňkové služby