Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Místní poplatek z ubytovací kapacity

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Místní poplatek z ubytovací kapacity"— Transkript prezentace:

1 Místní poplatek z ubytovací kapacity

2 Oddělení dozoru a legislativy KÚ LK
Poplatník: fyzická osoba, právnická osoba = osoba, která ubytování poskytla - vlastník zařízení, nájemce Poplatek z ubytovací kapacity se vybírá v zařízeních URČENÝCH k přechodnému ubytování za úplatu (nikdy ne rodinný dům, chalupa apod. přestože jsou využívány jako zařízení k přechodnému ubytování). Oddělení dozoru a legislativy KÚ LK

3 Vyhláška č. 501/2006 Sb., o obecných požadavcích na využívání území
Zařízení, která jsou určena k přechodnému ubytování = jsou ZKOLAUDOVÁNA jako motel, hotel, penzion. Vyhláška č. 501/2006 Sb., o obecných požadavcích na využívání území, kde § 2 písm. c) stanoví, že stavbou ubytovacího zařízení se rozumí stavba nebo její část, kde je poskytováno ubytování a služby s tím spojené.

4 Vyhláška č. 501/2006 Sb., o obecných požadavcích na využívání území
1/ hotel, kterým se rozumí ubytovací zařízení s nejméně 10 pokoji pro hosty, vybavené pro poskytování přechodného ubytování a služeb s tím spojených; 2/ motel, kterým se rozumí ubytovací zařízení s nejméně 10 pokoji pro hosty, vybavené pro poskytování přechodného ubytování a služeb s tím spojených pro motoristy;

5 Vyhláška č. 501/2006 Sb., o obecných požadavcích na využívání území
3/ penzion, kterým se rozumí ubytovací zařízení s nejméně 5 pokoji pro hosty, s omezeným rozsahem společenských a doplňkových služeb, avšak s ubytovacími službami srovnatelnými s hotelem; 4/ ostatní ubytovací zařízení, kterými jsou zejména ubytovny, koleje, svobodárny, internáty, kempy a skupiny chat nebo bungalovů, vybavené pro poskytování přechodného ubytování.

6 Vyhláška č. 501/2006 Sb., o obecných požadavcích na využívání území
Pokud není stavba dle výše uvedené vyhlášky zkolaudována jako stavba ubytovacího zařízení, nelze poplatek z ubytovací kapacity vybírat. Ubytovací kapacita v rodinných, bytových či jiných domech tak místnímu poplatku nepodléhá.

7 Přechodným ubytováním se rozumí:
Dočasné pracovní pobyty Dovolené Pobyty za účelem léčení Rekreace Studia

8 Místní poplatek z ubytovací kapacity
O úplatný pobyt se jedná i v případě, kdy dočasné ubytování hradí za ubytovanou osobu třetí osoba /zaměstnavatel, zdravotní pojišťovna, rodiče…/. Tento poplatek má zejména fiskální účel. Příjmy by měly obci kompenzovat náklady spojené s turistickým ruchem /komunální odpad, čerpání vody, propagační materiály/.

9 Sazba poplatku: Až 6 Kč za každé využité lůžko a den, obec může po dohodě s poplatníkem stanovit poplatek roční paušální částkou. Konkrétní roční paušální částku stanoví obec, nikoli správce místního poplatku. Na dohodě závisí, zda má zájem poplatník paušální částku využít, či nikoli. Smlouvy se nesepisují, pouze poplatník oznámí v rámci ohlašovací povinnosti, že zvolil hrazení poplatku paušální částkou.

10 Místnímu poplatku z ubytovací kapacity nepodléhá:
1/ ubytovací kapacita v zařízeních sloužících pro přechodné ubytování studentů a žáků /koleje, internáty, dům zkolaudovaný přímo pro pobyty škol v přírodě/, vztahuje se to na tyto objekty i např. v době prázdnin, kdy jsou pronajímány rekreantům 2/ ubytovací kapacita ve zdravotnických nebo lázeňských zařízeních, pokud nejsou užívána jako hotelová zařízení 3/ ubytovací kapacita zařízeních sloužících sociálním a charitativním účelům /domovy seniorů, hospice, loď pro bezdomovce/

11 Evidenční kniha: Ubytovatel je povinen vést evidenční knihu. Jméno, příjmení, doba ubytování, adresa místa trvalého pobytu nebo místa trvalého pobytu v zahraničí, číslo OP nebo cestovního dokladu. Neuvádí se účel pobytu oproti vedení evidenční knihy v případě poplatku za lázeňský nebo rekreační pobyt.

12 Evidenční kniha: Pokud je OZV zavedený také poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt, vede ubytovatel pouze jednu evidenční knihu pro oba poplatky. Zápisy musí být postupně z časového hlediska. Uchovává ji 6 let od posledního zápisu.

13 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Místní poplatek z ubytovací kapacity"

Podobné prezentace


Reklamy Google