Návrh zákona o úvěru pro spotřebitele (o spotřebitelském úvěru) Mgr. Robert Němec, LL.M. PRAHA | BRATISLAVA | OSTRAVA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ESSOX s.r.o Mgr. Lenka Červáková vedoucí oddělení právního a compliance a právního vymáhání ESSOX s.r.o., Senovážné náměstí 231/7,
Advertisements

ZADLUŽENOST OBYVATEL ČR a s ní spojené problémy
Založení družstva © Mgr. Iva Jermanová, advokátka.
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: C.
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Regulace distribuce v ČR
Dozor nad úvěrovým trhem z pohledu České obchodní inspekce
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Odměňování pojišťovacích zprostředkovatelů
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Obsah smluv Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Cestovní kanceláře a agentury
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Právní procesy.
Nominální a reálná úroková sazba
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
1 Bankovní úvěrové analýzy Banky, úvěrové produkty Průběžný test 1 OtázkyJméno:……………………………………….Skupina:……………………………………. Datum:
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
A její transpozice do českého práva.  Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2011/7/EU ze dne 16. února 2011 o postupu proti opožděným platbám v obchodních.
Knihovní řády a vymáhání pohledávek Seminář Závazky čtenářů vůči knihovnám Městská knihovna v Praze: 6. dubna 2011 Hanuš Hemola.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
A její transpozice do českého práva.  Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2011/7/EU ze dne 16. února 2011 o postupu proti opožděným platbám v obchodních.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 15 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 9. Vzdělávací.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Novela zákona č. 145/2010 Sb., o spotřebitelském úvěru Lukáš Vacek odbor finanční trhy II Ministerstvo financí 4. října 2012, Praha.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 11 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 9. Vzdělávací.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Celní správa České republiky ZMĚNY V PROVÁDĚCÍCH PŘEDPISECH – CELNÍ HODNOTA (Stručný přehled k IA a DA k UCC)
1 Úroky, splátky Právnické výpočty Adam Ptašnik 2009.
Smlouva o obchodním zastoupení Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Téma 8: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk 1. Strategie financování 2. Obchodní úvěr 3. Krátkodobé bankovní úvěry 4. Ostatní zdroje.
Elektronické platební prostředky, platební karty, platební systémy Předmět Platební styk, Jaro 2008 Mgr. Bc. Libor Kyncl Právnická fakulta Masarykovy univerzity.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
1 Setkání představenstva ČLFA s vedoucími představiteli členských společností ČLFA 1. října 2015 Zákon o úvěru pro spotřebitele analýza dopadů.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Měnové právo II 12. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Aktivní bankovní operace – úvěry pro občany
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje
Aktivní bankovní operace – úvěry
Téma 6: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk
Finanční arbitr 26. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Blok 4b: Mezinárodní obchodní zastoupení a distribuce Zdeněk Kapitán
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Postup při zřizování obchodní společnosti
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
DUM - Digitální Učební Materiál
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

Návrh zákona o úvěru pro spotřebitele (o spotřebitelském úvěru) Mgr. Robert Němec, LL.M. PRAHA | BRATISLAVA | OSTRAVA

1) Produktová regulace 2) Institucionální regulace smlouva o spotřebitelském úvěru smlouva o zprostředkování SÚ RPSN osoby oprávněné poskytovat spotřebitelský úvěr - bankovní a nebankovní poskytovatelé osoby oprávněné zprostředkovávat SÚ Oblast úpravy

∕transponovat směrnici Evropského parlamentu a Rady 2014/17/EU o smlouvách o spotřebitelském úvěru na nemovitosti určené k bydlení (MCD) ∕zlepšit kvalitu služeb poskytovaných na retailovém úvěrovém trhu a omezit výskyt nezodpovědného půjčování ∕sjednotit právní úpravu distribuce úvěrů pro spotřebitele a sblížit jí s principy regulace v ostatních sektorech finančního trhu ∕navržená účinnost zákona => 21. března 2016 Cíle nové české regulace

∕nepřehlednost trhu spotřebitelských úvěrů ∕zneužívání sociální tísně dlužníků ∕nekalé (klamavé, agresivní) obchodní praktiky při sjednávání úvěrů ∕nedodržování, resp. nedůsledné dodržování povinnosti prověřit úvěruschopnost dlužníka ∕regulatorní arbitráž ∕slabé regulatorní požadavky na vstup osob do odvětví ∕predátorské praktiky spojené s defaultem spotřebitele Problémy v oblasti retailových úvěrů

Co je to spotřebitelský úvěr? ∕spotřebitelským úvěrem je odložená platba, peněžitá zápůjčka, úvěr nebo jiná obdobná finanční služba poskytovaná nebo zprostředkovaná spotřebiteli (§ 2 odst. 1) Co je to spotřebitelský úvěr na bydlení? ∕zvláštní typ spotřebitelského úvěru (§ 2 odst. 2, doposud vyloučen z působnosti zákona č. 145/2010 Sb.) Produktová regulace

∕povinnost odborné péče (§ 75) ∕čestné, transparentní jednání zohledňující práva a zájmy spotřebitele (§ 76 odst. 1) ∕nesmí se používat nejasné, nepravdivé, zavádějící nebo klamavé informace (§ 77 odst. 1) ∕nepoužívat formulace, které mohou u spotřebitele vyvolávat klamné očekávání týkající se dostupnosti spotřebitelského úvěru a výše jeho nákladů (§ 77 odst. 2) ∕omezení užívání pojmu „nezávislý“ (§ 81) ∕omezení plateb před poskytnutím spotřebitelského úvěru (§ 83) ∕informace dle zákona se poskytují bezplatně (§ 90) Pravidla jednání vůči spotřebitelům (pel mel)

∕poskytovatel má povinnost informovat, jaké údaje musí spotřebitel sdělit za účelem posouzení jeho úvěruschopnosti (§ 84 odst. 1) ∕údaje dodané spotřebitelem je poskytovatel povinen náležitě ověřit (§ 84 odst. 2 in fine) ∕smlouva o spotřebitelském úvěru na bydlení nemůže být zrušena pouze proto, že informace poskytnuté spotřebitelem před uzavřením smlouvy o spotřebitelském úvěru byly neúplné (§ 84 odst. 4) Informační povinnosti k úvěruschopnosti

∕posouzení úvěruschopnosti směřuje ke schopnosti spotřebitele pravidelně sjednaný spotřebitelský úvěr splácet ∕poskytovatel je povinen vzít v potaz jak stávající situaci klienta, zejména jeho příjmy i výdaje, tak i skutečnosti, které lze na základě informací dostupných v době před uzavřením smlouvy s vysokou mírou pravděpodobnosti očekávat ∕nevztahuje se pouze na poskytnutí nového úvěru, ale též na významné navýšení celkové výše stávajícího úvěru (§ 86 odst. 1) K vlastnímu posouzení úvěruschopnosti

∕neplatnost smlouvy (§ 87 odst. 1) ∕spotřebitel je povinen vrátit celou poskytnutou jistinu ve lhůtě podle svých možností (§ 87 odst. 1 in fine) Sankce za nedostatečné posouzení

∕poskytovatel podá spotřebiteli náležité vysvětlení, aby byl spotřebitel schopen posoudit, zda navrhovaná smlouva o spotřebitelském úvěru odpovídá jeho potřebám a finanční situaci (§ 94 odst. 2) ∕katalog informací, které je třeba poskytnout, uvádí příloha č. 4 => Evropský standardizovaný informační přehled Předsmluvní informace (výběr)

∕povinnost předložit spotřebiteli v dostatečném předstihu před uzavřením smlouvy návrh smluvních podmínek, které mají být obsahem smlouvy o spotřebitelském úvěru, v podobě návrhu textu této smlouvy (§ 105 odst. 2) ∕forma => písemná (§ 104) ∕jaké informace musí obsahovat? informace podle § 105 až 107 a § 108 odst. 1 ∕nesplnění (obsahu či formy) nemá za následek neplatnost smlouvy (§ 110) Vlastní smlouva o spotřebitelském úvěru

§ 105 odst. 1 ∕druh spotřebitelského úvěru ∕kontaktní údaje smluvních stran, a je-li spotřebitelský úvěr zprostředkován, též kontaktní údaje zprostředkovatele, zejména poštovní adresu pro doručování, telefonní číslo, případně adresu pro doručování elektronické pošty ∕celkovou výši spotřebitelského úvěru a podmínky jeho čerpání ∕dobu trvání spotřebitelského úvěru, není-li to možné, způsob jejího určení ∕určení zboží nebo služby a jejich cenu, která by byla placena bez využití spotřebitelského úvěru, jde-li o spotřebitelský úvěr ve formě odložené platby za zboží nebo službu nebo vázaný spotřebitelský úvěr ∕výpůjční úrokovou sazbu, podmínky upravující použití této sazby a případně údaj o jakémkoliv indexu nebo referenční úrokové sazbě použitelné pro počáteční výpůjční úrokovou sazbu, jakož i o době, podmínkách a postupu pro změnu výpůjční úrokové sazby; uplatňují-li se za různých okolností různé výpůjční úrokové sazby, uvádějí se tyto informace o všech výpůjčních úrokových sazbách ∕roční procentní sazbu nákladů na spotřebitelský úvěr, veškeré předpoklady použité pro výpočet této sazby a celkovou částku, kterou má spotřebitel zaplatit, vyjádřenou číselným údajem a vypočtenou k okamžiku předpokládaného uzavření smlouvy o spotřebitelském úvěru ∕výši, počet a četnost plateb, jež má spotřebitel provést, a případně způsob přiřazování plateb k jednotlivým dlužným částkám s různými úrokovými sazbami pro účely splácení; pokud u spotřebitelského úvěru na bydlení není možné k okamžiku uzavření smlouvy o spotřebitelském úvěru na bydlení určit výši, počet a četnost plateb, jež má spotřebitel provést, uvede poskytovatel podmínky, na nichž výše, počet a četnost plateb, jež má spotřebitel provést, závisí ∕vyplývá-li ze smlouvy o spotřebitelském úvěru s pevně stanovenou dobou jeho trvání umoření jistiny spotřebitelského úvěru, informaci o právu obdržet bezplatně výpis z účtu v podobě tabulky umoření uvedené v příloze č. 5 k tomuto zákonu kdykoliv během trvání závazku z takové smlouvy ∕soupis uvádějící lhůty a podmínky pro splacení úroku a veškeré související opakující se či jednorázové platby, mají-li být tyto platby a úroky splaceny bez umoření jistiny ∕případnou povinnost spotřebitele hradit platby za vedení jednoho nebo více účtů zaznamenávajících platební transakce a čerpání, jejich výši, je-li poskytovateli známa a podmínky, za nichž lze tyto platby změnit, ledaže je otevření účtu nepovinné, povinnost spotřebitele hradit platby za používání platebních prostředků pro platební transakce i čerpání, jejich výši, je-li poskytovateli známa, a veškeré další platby vyplývající ze smlouvy o spotřebitelském úvěru ∕úrokovou sazbu použitelnou v případě opožděných plateb platnou v okamžiku uzavření smlouvy o spotřebitelském úvěru a podmínky pro její úpravu a další důsledky vyplývající z prodlení spotřebitele ∕informaci o případných nákladech na služby notáře či jiných obdobných nákladech a jejich výši, je-li poskytovateli známa ∕požadavek na případné zajištění nebo pojištění ∕informaci o právech vyplývajících z § 119 odst. 3 a 4 a podmínkách jejich uplatnění ∕informaci o právu na předčasné splacení spotřebitelského úvěru, o případném právu poskytovatele na náhradu vzniklých nákladů a u spotřebitelského úvěru jiného než na bydlení informaci o způsobu jejich stanovení ∕informaci o způsobu ukončení smluvního vztahu ∕informaci o možnosti mimosoudního řešení spotřebitelských sporů prostřednictvím finančního arbitra ∕označení příslušného orgánu dohledu ∕informaci o tom, zda případné použití kapitálu vytvořeného platbami spotřebitele namísto splácení spotřebitelského úvěru povede k úplnému splacení spotřebitelského úvěru

∕co je sankcionováno? ∕=> vliv na výpůjční úrokovou sazbou (§ 110 odst. 1) ∕další sankce => nevyvratitelné domněnky neexistence povinností spotřebitele (§ 110 odst. 5) Důsledky porušení požadavků na formu a obsah

∕umořování jistiny (§ 117) ∕vyloučení použití směnky nebo šeku (§ 112) ∕zajištění spotřebitelského úvěru (§ 113) ∕oceňování předmětu zajištění spotřebitelského úvěru na bydlení (§ 113 odst. 3) Některé smluvní podmínky

∕spotřebiteli se přiznává právo vyrovnat své povinnosti kdykoli před datem splatnosti ∕poskytovatel má zpravidla právo na náhradu účelně vynaložených nákladů přímo spojených s předčasným splacením úvěru (odškodnění) - § 117 odst. 2 ∕kdy nemá poskytovatel právo na odškodnění? (§ 117 odst. 3) Předčasné splacení spotřebitelského úvěru

∕spotřebitel je oprávněn kdykoliv vypovědět spotřebitelský úvěr sjednaný na dobu neurčitou (§ 120 odst. 1) ∕poskytovatel je oprávněn, je-li to sjednáno ve smlouvě o spotřebitelském úvěru, písemně vypovědět spotřebitelský úvěr sjednaný na dobu neurčitou (§ 120 odst. 2) Výpověď spotřebitelského úvěru

∕cíl => zamezit praktikám, kdy poskytovatel vydělává nikoli na sjednané odměně, ale na sankcích ∕jaké sankce může poskytovatel sjednat? (§ 122 odst. 1) ∕výše smluvní pokuty (§ 122 odst. 2, 3) ∕změna splatnosti spotřebitelského úvěru v důsledku prodlení (§ 124) Prodlení spotřebitele

∕cíl => zajistit minimální standard shovívavosti věřitele při vymáhání spotřebitelského úvěru na bydlení zvláště tam, kde jde o úvěr zajištěný nemovitostí ∕stanoví se minimální lhůta, kterou musí věřitel poskytnout spotřebiteli ke splacení dluhu, dříve než realizuje zajištění (§ 123) ∕poskytovatel nesmí bránit spotřebiteli v prodeji nemovitosti (§ 123 odst. 1 in fine) Výkon zástavního práva

∕výpočet roční procentní sazby nákladů úvěr je založen na předpokladu, že spotřebitelský úvěr bude trvat po dohodnutou dobu a že poskytovatel a spotřebitel splní řádně a včas své povinnosti (§ 133) jestliže smlouva umožňuje po počátečním období alespoň 5 let, během něhož je dohodnuta pevná výpůjční úroková sazba, sjednání nové pevné výpůjční úrokové sazby na další významně dlouhé období ∕co například patří do nákladů spotřebitelského úvěru? ∕co například nepatří do nákladů spotřebitelského úvěru? RPSN

∕princip neretroaktivity (§ 164) ∕výjimky – která pravidla se použijí i na starší úvěry? posouzení úvěruschopnosti (§ 165) informační povinnost (§ 166) předčasné splácení – úvěry na bydlení (§ 167) prodlení spotřebitele (§ 168) Přechodná ustanovení

∕zpřísnění nároků na vstup do odvětví pro poskytovatele a zprostředkovatele spotřebitelského úvěru ∕rozšíření působnosti ČNB dohlíží nad celým finančním trhem uděluje oprávnění k činnosti vede registr oprávněných osob v oblasti SÚ Institucionální regulace

Stávající úprava bankovní licence v souvislosti s platebními službami podle ZOPS v režimu živnostenského podnikání – v rámci vázané živnosti „podnikání nebo zprostředkování spotřebitelského úvěru“ Nová úprava (podobné) – vždy za podmínek zákona upravujících jejich činnost ∕Banka ∕Spořitelní a úvěrní družstvo ∕Platební instituce ∕Poskytovatel peněžních služeb malého rozsahu ∕Instituce elektronických peněz ∕Vydavatel elektronických peněž malého rozsahu ∕Nebankovní poskytovatel spotřebitelského úvěru Osoby oprávněné poskytovat spotřebitelský úvěr

∕Oprávnění od ČNB => zápis do registru ∕Korporátní požadavky ∕Forma Sídlo Dozorčí rada Počáteční kapitál Původ finančních zdrojů ∕Personální předpoklady ∕Interní postupy Požadavky na výkon činnosti Plán obchodní činnosti Pravidla jednání s potencionálními klienty Nebankovní poskytovatel spotřebitelského úvěru

∕Vnitřní fungování Administrativa a účetnictví Odměňování – nesmí motivovat k neplnění povinností dle zákona Posuzování úvěruschopnosti spotřebitele Přijetí a ocenění předmětu zajištění SÚ na bydlení AML Zpracování a evidence informací – kontrolní a bezpečností opatření Vnitřní a vnější komunikace ∕Jednání s klientem Vyřizování stížností a reklamací spotřebitelů Jednání se spotřebiteli v prodlení – shovívavost (odrážet shovívavý přístup) Vymáhání pohledávek ∕Kontrola Průběžná kontrola dodržování zákona Kontrola osob, jejichž prostřednictvím je poskytován SÚ – zejména, jestli dodržují zákon Požadavky na výkon činnosti - postupy a pravidla

Zprostředkování spotřebitelského úvěru: ∕samostatný zprostředkovatel ∕vázaný zástupce ∕zprostředkovatel vázaného spotřebitelského úvěru ∕zahraniční zprostředkovatel Osoby oprávněné zprostředkovávat spotřebitelský úvěr

∕povolovací režim ∕splnění podmínek => udělení oprávnění na 1 rok => zápis do registru ∕zprostředkování na základě (písemné) smlouvy s jedním nebo více poskytovateli spotřebitelského úvěru se spotřebitelem Samostatný zprostředkovatel

∕požadavky na vnitřní pravidla kontrolu činnosti svých pracovníků odměňování osob – nesmí motivovat k neplnění povinností podle zákona střet zájmů - postupy pro zjišťování a řízení střetu zájmů vyřizování stížností – zavést systém vyřizování stížností ∕pojištění a) EUR na každou jednotlivou pojistnou událost; b) celkem eur na všechny pojistné události za kalendářní rok ∕personální předpoklady – vedoucí osoby, které se přímo podílejí na zprostředkování SU nebo na řízení nebo kontrole této činnosti Povinnosti samostatného zprostředkovatele

∕zprostředkování na základě písemné smlouvy výhradně pro jednoho zastoupeného (poskytovatele nebo samostatného zprostředkovatele) ∕oznamovací režim – oprávnění na 1 rok ∕zápis do registru na základě oznámení zastoupeného Vázaný zástupce

∕zprostředkovává vázaný spotřebitelský úvěr určený k financování jím prodávaného zboží nebo jím poskytované služby ∕zprostředkování výhradně na základě písemné smlouvy uzavřené se zastoupeným (poskytovatelem) ∕oznamovací režim – oprávnění na 1 rok ∕zápis do registru na základě oznámení daného zastoupeného Zprostředkovatel vázaného spotřebitelského úvěru

∕důvěryhodnost (plně svéprávná), dává předpoklad k řádnému provozování činnosti ∕odborná způsobilost všeobecné znalosti – vysvědčení o maturitní zkoušce odborné znalosti a dovednosti – zkouška u akreditované osoby Personální předpoklady - bankovní i nebankovní poskytovatelé a zprostředkovatelé

∕Pracovník – přímo se podílejí na poskytování / zprostředkování SÚ (pracovněprávní + obdobný vztah, statutár, prokurista) ∕VEDOUCÍ osoby, které se přímo podílejí na tvorbě úvěrového produktu, poskytování SÚ a řízení a kontrole těchto činností + ti, kdo jsou ve styku s klientem ∕Rozsah závisí na struktuře PO a rozdělení činností a odpovědnosti Kdo musí splňovat personální předpoklady?

∕Stávající živnostenské oprávnění do doby než ČNB rozhodne o žádosti, max.18 měsíců od účinnosti žádost o udělení oprávnění podat do 3 měsíců od účinnosti zákona ∕Prokazování kvalifikace –Všeobecné znalosti doklad do 42 měsíců po účinnosti praxe delší než 5 let – bez nutnosti dokládat –Odborné znalosti a dovednosti do 24 měsíců po účinnosti – místo zkoušky pracovníků čestné prohlášení Přechodná ustanovení

Děkuji za pozornost Mgr. Robert Němec, LL.M. s využitím podkladů JUDr. Petra Bezoušky Ph.D. Mgr. Michaely Ericssonové PRAHA | BRATISLAVA | OSTRAVA

Česká republika - Praha Jáchymova 26/2, Praha 1 tel: Česká republika - Ostrava 28. října 3346/91, Ostrava tel: Slovensko - Bratislava Hurbanovo námestie 3, Bratislava tel: Kontakty PRK Partners