Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 11 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 9. Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 11 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 9. Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 11 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Finanční gramotnost Vzdělávací obor: Stavební Spoření Tematický okruh: Finanční gramotnost VII. – IX. Třída Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/21.1996 Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov

2 Metodika: Na první listu jsou zapsány jednotlivé pojmy, které jsou postupně na dalších listech vysvětleny.

3 STAVEBNÍ SPOŘENÍ

4 Stavební spoření Státní dotace Překlenovací úvěr Úvěr ze stavebního spoření Použití peněz ze stavebního spoření

5 Stavební spoření: Je to spoření, které vzniklo za účelem umožnit každému obyvateli formou výhodných podmínek spoření řešit a realizovat vlastní bytovou otázku. Stavební spoření vytváří za spoluúčasti státu podmínky pro tvorbu vlastního kapitálu, které neumožňuje žádná jiná forma spoření. Tato forma spoření dává svému majiteli možnost výhodného úvěru na financování svého bydlení.

6 Státní podpora: Stát podporuje tuto formu spoření státní podporou ve výši 10 % z vložené částky, a to až do výše 2 000 Kč ročně (při uložené částce 20 000 Kč ročně). Nárok na státní podporu však vzniká pouze při dodržení vázací doby 6 let, tzn. že klient peníze nemůže vybrat dříve než za 6 let od data uzavření smlouvy o Stavebním spořením. Státní podpora se připisuje na rodné číslo, takže 1 osoba nemůže pobírat více státních podpor ze stavebního spoření, ale smluv může mít kolik chce.

7 Překlenovací úvěr: Pokud klient potřebuje prostředky na financování bydlení dříve, než splní podmínky pro získání klasického úvěru, může si vzít tzv. překlenovací úvěr neboli meziúvěr. Na jeho přidělení ale klient nemá nárok ze zákona, vše závisí na posouzení stavební spořitelny. Úroková sazba tohoto druhu úvěru je ale vyšší než z klasického úvěru ze stavebního spoření, klient splácí úroky z výše meziúvěru (ale nesplácí jistinu) a dále také dospořuje, aby splnil podmínku naspoření určitého procenta vlastních prostředků z cílové částky a byl mu přidělen klasický úvěr ze stavebního spoření.

8 Úvěr ze stavebního spoření: Hlavní podstatou stavebního spoření je úvěr, na který má klient ze zákona nárok při splnění základních podmínek. A to dosažením určité výše hodnoticího čísla (dle podmínek konkrétní stavební spořitelny), které se odvíjí od toho, kolik a jak často klient spoří, splněním naspoření určitého procenta z cílové částky (kolem 40 %) a také spořením po určitou dobu (obyčejně minimálně kolem 2 let). Samozřejmě musí ale také splnit schopnost splácet úvěr a dostatečné zajištění (dle výše a typu úvěru někdy bez zajištění, zpravidla však musí mít zajištění pomocí ručitelů, příp. se stavební spořitelně dává do zástavy nemovitost).

9 Použití peněz ze stavebního spoření: Naspořené peníze lze po uplynutí vázací doby použít bez jakéhokoliv omezení, částku získanou jako úvěr pouze na účely stanovené zákonem jako koupi, výstavbu či opravy ubytovacích prostor či jejich pevně vestavěného vybavení (např. ústředního topení). Pokud se klient rozhodne stavební spoření ukončit před uplynutím vázací doby a vybrat peníze, může tak učinit, ale ztrácí veškerou státní podporu a případně musí zaplatit i pokutu ve výši 0,5 % z cílové částky.

10 Příklad: Paní Spořivá si založila stavební spoření. Protože prvního půlroku, kdy ji trvala smlouva, neměla dostatek finančních prostředků spořila si měsíčně 300,- Kč. Po prvním půlroce se její finanční situace zlepšila a tak si začala na stavební spoření posílat 1000,- Kč. Spočítejte jakou dostala za tento rok státní podporu. Řešení: ŘEŠENÍ

11 Řešení: 6 x 300 = 1800 6 x 1000 = 6000 1800 + 6000 = 7800 10% z 7800 je 780 Kč Paní Spořivá dostane první rok státní podporu 780,- Kč

12 Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Stavebn%C3%AD_spo%C5%99en%C3%AD


Stáhnout ppt "III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 11 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 9. Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google