Ing. Svatopluk Leitgeb Licenční správa MPO oddělení mezinárodních kontrolních režimů Obchod s Íránem po uvolnění sankcí MINISTERSTVO ZAHRANIČNÍCH VĚCÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_252_TÉMA_Daň z přidané hodnoty Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
DPH Ekonomika podniku 2. ročník DPH - nepřímá univerzální daní, tvoří součást ceny výrobků a služeb - je vybírána postupně při každém prodeji (když lesník.
Celní správa České republiky Činnost Celní správy ČR při uplatňování mezinárodních sankci.
Seminář 4. – hotel Podlesí DAŇOVÝ SYSTÉM ČR Ing. Irena Kemény Inovativní pedagogické metody v odborném vzdělávání CZ.1.07/1.3.12/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Celní úřad Praha Ruzyně V rámci vývozní operace vystupuje jako celní úřad vývozu nebo celní úřad výstupu, případně plní obě role.
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015 Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu prosinec 2014.
Modifikované platby ROP Moravskoslezsko Datum: Místo: Prezentuje: Ostrava Ing. Radim Mrázek.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky v období Mgr. Jan Veselský, specialista pro absorpční kapacitu DSO ORP Příbram.
1 Seminář - Koordinace řízení českých a rakouských zásahových složek při řešení mimořádných událostí - metodiky, taktické postupy, legislativa – České.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Využití informačních technologií při řízení obchodního řetězce Interspar © Ing. Jan Weiser.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Kontinuita akreditačního procesu: přechod od stávajícího k novému systému JIŘÍ SMRČKA TAJEMNÍK AKREDITAČNÍ KOMISE.
POJISTNÝ TRH, ČESKÁ ASOCIACE POJIŠŤOVEN A JINÉ PROFESNÍ ORGANIZACE JUDr. Roman Vybíral
Zahraniční obchod Vývozní operace. Obsah výkladu 1. Vývozní operace 2. Příprava vývozní operace 1. Průzkum trhu 2. Získávání zákazníků 3. Předběžná kalkulace.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Projekty Institucionálního plánu MENDELU v roce 2016 seminář pro řešitele projektů IP Brno,
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Ministerstvo vnitra ČR, leden 2012 Centrální nákup v resortu MV.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ústav technicko - technologický ZHODNOCENÍ EFEKTIVNOSTI DOTAČNÍCH TITULŮ.
Spotřební a energetické daně
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Pojem přeměna obchodní společnosti
Státní organizace.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
MOC VÝKONNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Seminář pro příjemce OPVK
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
Odbor školství mládeže a sportu Oddělení školské ekonomiky
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Výsledky průzkumu HK ČR k čerpání a využívání OP PIK 2014 – 2020
2. ČNB a její role v platebním styku.
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
MVdr.Vratislav Krupka.
GDPR aneb to chceme.
Spotřební a energetické daně
Vracení DPH, zvláštní režimy
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
STAVEBNÍ ZÁKON.
Zvláštní odborná způsobilost
Ing. Viera Císařová Začít:
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
© 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Seminář pro žadatele výzvy č. 79 a 80 IROP
CLA – CELNÍ KODEX UNIE, celní zákon č. 242/2016 Sb.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Agenda služebního poměru předmětem přezkumu ve správním soudnictví
Logistický systém ve společnosti Těžké strojírenství Plzeň a.s.
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2018
Novela vyhlášky MDS č. 108/1997 Sb.
Daňové přiznání k dani z příjmů PO
Změna rozsahu definice elektrozařízení
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Transkript prezentace:

Ing. Svatopluk Leitgeb Licenční správa MPO oddělení mezinárodních kontrolních režimů Obchod s Íránem po uvolnění sankcí MINISTERSTVO ZAHRANIČNÍCH VĚCÍ ČESKÉ REPUBLIKY (MZV ČR) A HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY (HK ČR) Seminář 3. února 2016

Ing. Svatopluk Leitgeb Licenční správa MPO oddělení mezinárodních kontrolních režimů Obchod s Íránem po uvolnění sankcí NAŘÍZENÍ RADY (EU) 2015/1861 ze dne 18. října 2015, kterým se mění nařízení (EU) č. 267/2012 o omezujících opatřeních vůči Íránu – uvolnění opatření PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ RADY (EU) 2015/1862 ze dne 18. října 2015, kterým se provádí nařízení č. 267/2012 o omezujících opatřeních vůči Íránu - vypuštění některých osob a subjektů z přílohy VIII ROZHODNUTÍ RADY (SZBP) 2015/1863 ze dne 18. října 2015, kterým se mění rozhodnutí 2010/413/SZBP o omezujících opatřeních vůči Íránu Použitelné od 16. ledna 2016 Rozhodnutí Rady (SZBP) 2016/37 o dni použitelnosti 2

Ing. Svatopluk Leitgeb Licenční správa MPO oddělení mezinárodních kontrolních režimů Obchod s Íránem po uvolnění sankcí Příloha č. I — zboží, technologie a software uvedené na seznamu Skupiny jaderných dodavatelů Příloha č. II — zboží a technologie jiné než zboží a technologie dvojího užití definované v příloze I nařízení Rady (ES) č. 428/2009 Příloha č. III — zboží a technologie uvedené na seznamu Režimu kontroly raketových technologií Příloha č. VIIa — software pro plánování podnikových zdrojů vytvořený speciálně pro použití v jaderném a vojenském průmyslu Příloha č. VIIb — grafit a surové, vyrobené polozpracované kovy 3 NAŘÍZENÍ RADY (EU) č. 267/2012 o omezujících opatřeních vůči Íránu - nové znění

Ing. Svatopluk Leitgeb Licenční správa MPO oddělení mezinárodních kontrolních režimů Obchod s Íránem po uvolnění sankcí Příloha č. II Jaderné materiály, zařízení a příslušenství (např. součásti reaktoru, vlnovkové ventily, trubky) Materiály, chemikálie, ‚mikroorganismy‘ a ‚toxiny‘ (např. dozimetry, katalyzátory, hliník a jeho slitiny, vláknité materiály, kompozity, vysokopevnostní ocel) Zpracování materiálů (např. obráběcí stroje, pece, výměníky tepla, svařovací stroje) Elektronika (např. vysokonapěťové zdroje, spektrometry, měniče frekvencí) Snímače a lasery (např. optická zařízení, lasery, mikroskopy) Navigace a letecká elektronika (např. inerciální navigační systémy) Letecká technika a pohonné systémy (např. plynové turbíny) Technologie potřebná pro vývoj, výrobu nebo užití uvedených položek 4 NAŘÍZENÍ RADY (EU) č. 267/2012 o omezujících opatřeních vůči Íránu - nové znění

Ing. Svatopluk Leitgeb Licenční správa MPO oddělení mezinárodních kontrolních režimů Obchod s Íránem po uvolnění sankcí Článek 2 a – vztahuje se k příloze I – Seznam jaderných dodavatelů Předchozí povolení je nutné: a)pro přímý nebo nepřímý prodej, dodávku, převod nebo vývoz b)pro přímé nebo nepřímé poskytování technické pomoci nebo zprostředkovatelských služeb c)pro přímé nebo nepřímé poskytování financování nebo finanční pomoci (dotace, půjčky a pojištění vývozního úvěru) d)před uzavřením jakéhokoli ujednání s íránskou osobou, subjektem či orgánem, umožňujícího účastnit se podnikatelských činností společného podniku či jiného partnerství - těžba uranu; výroba nebo používání jaderných materiálů. e)pro nákup, dovoz nebo přepravu udělení povolení až po schválení Radou bezpečnosti OSN 5 NAŘÍZENÍ RADY (EU) č. 267/2012 o omezujících opatřeních vůči Íránu - nové znění

Ing. Svatopluk Leitgeb Licenční správa MPO oddělení mezinárodních kontrolních režimů Obchod s Íránem po uvolnění sankcí Článek 3 a – vztahuje se k příloze II – jiné zboží Předchozí povolení je nutné: a)pro přímý nebo nepřímý prodej, dodávku, převod nebo vývoz b)pro přímé nebo nepřímé poskytování technické pomoci nebo zprostředkovatelských služeb c)pro přímé nebo nepřímé poskytování financování nebo finanční pomoci (dotace, půjčky a pojištění vývozního úvěru) d)před uzavřením jakéhokoli ujednání s íránskou osobou, subjektem či orgánem, umožňujícího účastnit se podnikatelských činností společného podniku či jiného partnerství - těžba uranu; výroba nebo používání jaderných materiálů. e)pro nákup, dovoz nebo přepravu 6 NAŘÍZENÍ RADY (EU) č. 267/2012 o omezujících opatřeních vůči Íránu - nové znění

Ing. Svatopluk Leitgeb Licenční správa MPO oddělení mezinárodních kontrolních režimů Obchod s Íránem po uvolnění sankcí -podle zákona č. 594/2004 Sb. -doložení žádosti všemi nezbytnými dokumenty -dokument vystavený příslušným íránským orgánem potvrzujícím, že osoby pověřené MPO budou mít oprávnění ověřovat konečné použití a místo konečného použití jakékoli dodané položky a bude umožněno tato oprávnění účinně vykonávat -lhůta ve správním řízení – 30 dnů - bude prodlužována -přerušení správního řízení do doby schválení Radou bezpečnosti (u položek z přílohy I) 7 Žádosti o povolení

Ing. Svatopluk Leitgeb Licenční správa MPO oddělení mezinárodních kontrolních režimů Obchod s Íránem po uvolnění sankcí Článek 4 a – vztahuje se k příloze III – Seznam Režimu kontroly raketových technologií Zakazuje se: a)přímý nebo nepřímý prodej, dodávku, převod nebo vývoz b)přímé nebo nepřímé poskytování technické pomoci nebo zprostředkovatelských služeb c)přímé nebo nepřímé poskytování financování nebo finanční pomoci (dotace, půjčky a pojištění vývozního úvěru) d)uzavřením jakéhokoli ujednání s íránskou osobou, subjektem či orgánem, umožňujícího účastnit se podnikatelských činností zahrnujících technologie uvedené v příloze III. e)nákup, dovoz nebo přeprava 8 NAŘÍZENÍ RADY (EU) č. 267/2012 o omezujících opatřeních vůči Íránu - nové znění

Ing. Svatopluk Leitgeb Licenční správa MPO oddělení mezinárodních kontrolních režimů Obchod s Íránem po uvolnění sankcí Ministerstvo průmyslu a obchodu dne 18. ledna 2016 informovalo vývozce, že odvolává opatření o tom, že vývoz veškerého zboží celně zařazeného pod kódy 8456 — 8466 kombinované nomenklatury, které nedosahuje parametrů zboží dvojího použití, lze uskutečnit do Íránu pouze na základě individuálního vývozního povolení uděleného Licenční správou MPO podle zákona č.594/2004 Sb., jímž se provádí režim Evropských společenství pro kontrolu vývozu, přepravy, zprostředkování a tranzitu zboží dvojího užití (zákon). 9 Opatření „catch-all“

Ing. Svatopluk Leitgeb Licenční správa MPO oddělení mezinárodních kontrolních režimů Obchod s Íránem po uvolnění sankcí § 3 odst. 4 zákona - má-li vývozce podezření nebo jestliže by vzhledem k okolnostem měl mít důvody k podezření, že zboží dvojího použití neuvedené v příloze I nařízení Rady č. 428/2009, které má v úmyslu vyvézt, je celé nebo zčásti určeno k jakémukoli použití v souvislosti se zbraněmi hromadného ničení nebo k vojenskému konečnému použití, je povinen o této skutečnosti uvědomit ministerstvo, které mu sdělí, zda k vývozu nebo k poskytnutí zprostředkovatelských služeb bude vyžadováno povolení. 10 Posouzení potřeby žádat o vývozní povolení

Ing. Svatopluk Leitgeb Licenční správa MPO oddělení mezinárodních kontrolních režimů Obchod s Íránem po uvolnění sankcí Děkuji za pozornost Svatopluk Leitgeb 11