Opětovné použití IT techniky jako šance pro naši planetu Ing. Pavel Kruba.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Advertisements

Nový koncept odpadového hospodářství moderních producentů odpadu (logistických areálů, průmyslových firem, obchodních center, apod.)
Projekt KIC pro nakládání s odpady
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Proč recyklovat vozidla s ukončenou životností - autovraky? Mgr. Milena Marešová Praha 2006.
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
VY_32_INOVACE_Př.4.15-Třídění odpadu-prezentace
Pilsen Steel s.r.o. Procesní přistup, PQM -vyhodnocení
MÁ TO SMYSL.TŘIDTE ODPAD!
Recyklace elektroodpadu
SOUČASNÁ SITUACE Relativní spokojenost se svozovými společnostmi Výhrady k nákladům PERGO Rekreanti (obecnější problém) DOTAZNÍKY.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Vypracovali:Rudolf Ščudlík Karel Zlevor Jiří Vojtíšek
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Strategie prevence a recyklace a materiálové toky Anna Christianová
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Třídění a způsoby nakládání s komunálním odpadem
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
Ekologie a životní prostředí- Ochrana sladkých vod
Ohrožování základních složek biosféry
Společenské a hospodářské prostředí
Společenské a hospodářské prostředí
Martin Sloup Jiří Kučera Natalia Rubinova Jindřich Štefan.
Krajina a životní prostředí
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Právní požadavky v ochraně životního prostředí Ing. Jiří Seger Ing. Alena Švarcová OZP-komplet.pptSdružení poradců A.Švarcová - J. Seger1 Sdružení poradců.
1 Zpráva o životním prostředí Schola Humanitas – SOŠ pro ochranu a obnovu životního prostředí, Litvínov.
Registrační číslo projektu:
Těžba podle lokality 1. Těžba v dolech- Zahrnuje těžbu a dopravu vytěženého nerostu z dolu. Těží se v porubech, chodbách. 2. Těžba v lomech- Doprava vytěženého.
Možnosti úspor v Domovech pro Seniory. Nabízíme našim zákazníkům více než pouze výrobky!
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Možnosti podniků v péči o životní prostředí
Mikroekonomie I Spotřeba a investice
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
1 Kvalita prověřená časem POZICE OCELÁŘSKÉHO PRŮMYSLU SEMINÁŘ MPO, PRAHA, ŘÍJEN 2010 Jiří Cienciala Prezident odvětvového svazu hutnictví železa Předseda.
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Životní prostředí a chemie
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Pracovní skupina pro udržitelnou spotřebu a výrobu (USV) Informace pro VH CBCSD 24. červen Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel EMPRESS, o.p.s.
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Soudobé trendy a perspektivy kolektivního investování prostřednictvím podílových fondů v České republice 2008 Jan Svoboda.
Právní režim nakládání s odpady
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Výrobní program BRIKLIS, spol. s r.o. Malšice, je výrobce briketovací technologie pro řešení odpadového hospodářství v průmyslu dřevozpracujícím papírenském.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Elektroodpad… Je vysloužilé elektrozařízení, kterého se chceme zbavit… Jedná se o všechna zařízení, která fungují na elektrický proud nebo na baterky…
„Programová podpora vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a výroby v ČR“ Zkušenosti z programu Ing. Josef Pikálek ENVIROS, s.r.o. Na Rovnosti
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Předcházení vzniku odpadů v silničním stavitelství Konference Předcházení vzniku odpadů ČVUT v Praze.
Shrnutí vlivů člověka na biosféru Podle ZELENKA, J. (2007): Ekologie a environmentalistika. Gaudeamus Hradec Králové, ISBN , 370 str.
Soudobý svět Ekonomický pohled
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
 jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b  6 x 50 sekund
SVĚTOVÁ NALEZIŠTĚ NEROSTNÝCH SUROVIN
ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT
Problematika potravinových odpadů v ČR
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Technologická zařízení na zpracování skleněného odpadu
Znečištěné místa na Slovácku
Řešení problematiky „sucha“ v rámci PO1 OPPIK
Transkript prezentace:

Opětovné použití IT techniky jako šance pro naši planetu Ing. Pavel Kruba

S rozvojem roste spotřeba (nejen surovin) průmyslový rozvoj = rostoucí požadavky na komunikační a výpočetní techniku vedlejší efekt: vznik elektronického odpadu 4 Australia Operations 2

Globální fakta z oblasti elektroodpadu Každoročně je po celém světě ukládáno na skládky 20 až 50 milionů tun odpadu. Odhaduje se, že 70 % těžkých kovů uložených na skládkách pochází z elektroodpadu. Pokud by USA recyklovaly veškerou ocel ukládanou na skládky, stačilo by to na výrobu všech aut zde vyráběných. 70 % nebezpečných látek v půdě pochází z elekroodpadu - při zodpovědné recyklaci dochází k jejich odstranění pro zajištění minimálního dopadu na životní prostředí. 3

Předcházení vzniku elektroodpadu Ekonomické a ekologické řešení nabízí komplexní IT Lifecycle Management = řízený životní cyklus IT Hlavní cíl: Prodlužování životního cyklu IT a současně změna obecného schématu myšlení z dosavadního postupného přesunu IT techniky na skládky ve formě odpadu poté, co přestane vyhovovat, na schéma nové zajišťující udržitelnost zdrojů planety. 4

Dosavadní schéma přístupu k nakládání s IT 5

Nové schéma IT Lifecycle Managementu 6

IT Lifecycle Management jako odpověď na snížení finanční zátěže organizací prodlužování životního cyklu IT - snížení potřeby nákupu nové techniky největší potenciál má hi-endová technika, která disponuje možností nejdelších životních cyklů prodej vyřazeného či přebytečného IT vybavení - maximalizace efektu z investic vložených do IT přesun na pozici, kde technika výkonově postačuje zaměstnanecký prodej 7

Možnosti opětovného použití IT Po odkupu techniky od klienta a její přípravy na opětovné použití se uskutečňuje: následný prodej opětovné nasazení u stejného klienta na pozice, kde výkonově postačuje darování neziskovým a charitativním organizacím upgrade, oprava či repase a následný prodej recyklace v případě zastaralé a poškozené techniky 8

Zodpovědná recyklace Mechanická separace jednotlivých materiálů. Nedochází ke znečištění vody, vzduchu ani půdy. Recyklace kovů nesnižuje jejich kvalitu a lze ji opakovat neustále dokola. Snižuje se potřeba těžby surovin, která sama o sobě nejvíce zatěžuje životní prostředí a je velmi náročná na spotřebu energie. Zinek60 % Olovo60 % Ocel62 – 74 % Měď85 % Hliník95 % Úspora energie při recyklaci kovů oproti spotřebě při jejich výrobě z primárních surovin Zdroj: Sims Recycling Solutions, Ltd. 9

Zamyšlení na závěr Jestliže se nezmění obecný přístup a vnímání potřeby předcházení vzniku odpadů a recyklace, může v nedaleké budoucnosti nastat složitá situace se zdroji. Pokud bude v roce 2030 spotřeba surovin v Číně a Indii v přepočtu na obyvatele na stejné úrovni jako nyní v Japonsku, obě tyto země dohromady budou potřebovat veškeré současné surovinové zdroje planety! 10

Děkuji za pozornost Ing. Pavel Kruba Client Sales Account Manager Senior