Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Problematika potravinových odpadů v ČR

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Problematika potravinových odpadů v ČR"— Transkript prezentace:

1 Problematika potravinových odpadů v ČR
Konference Předcházení vzniku odpadů 2017 MVDr. Dana Třísková Ministerstvo zemědělství

2 Plýtvání potravinami - globální problém
1/3 světových potravin je zbytečně ztracena nebo vyplýtvána V EU se vyhodí na 90 milionu tun potravin ročně 180 kg ročně na hlavu Potraviny tvoří největší část domácího odpadu Cílem Evropské komise je snížení potravinového odpadu do roku 2030 o 50%.

3 Analýza množství potravinového odpadu
Ministerstvo zemědělství zadalo "Tematický úkol", který se zabývá potravinovým odpadem v rámci celého potravinového řetězce V letošním roce probíhá mapování jednotlivých článků a identifikaci dostupných dat o odpadech V následujících letech by mělo dojít k zacílení na sběr v současnosti nedostupných dat Problémem je, že i ti, kteří data o potravinovém odpadu mají je nejsou ve většině případů ochotni poskytnout

4 Legislativa – zákon č. 110/1997 Sb
Legislativa – zákon č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích § 11 odst. (2) Provozovatel potravinářského podniku, který uvádí na trh potraviny v provozovně s prodejní plochou větší než 400 m2, je povinen potraviny, které nejsou v souladu s požadavky stanovenými tímto zákonem nebo přímo použitelným předpisem Evropské unie upravujícím požadavky na potraviny, ale jsou bezpečné, poskytnout bezplatně neziskové organizaci, která shromažďuje bezplatně potraviny, skladuje a přiděluje je humanitárním nebo charitativním organizacím, které poskytují potravinovou pomoc klientům sociálních služeb; tyto organizace určí ministerstvo rozhodnutím vydaným z moci úřední. Potraviny určené klientům sociálních služeb musí být následně uváděny na trh pouze bezplatně.

5 Legislativní požadavky
Potraviny uváděné na trh musí být bezpečné, rovněž nesmí spotřebitele uvádět v omyl pokud jde o složení, označování, atd. Potraviny s označením „data použitelnosti“ jsou v okamžiku překročení tohoto data považovány za potraviny „nebezpečné“, které nelze uvádět na trh Potraviny s označením „data minimální trvanlivosti“ mohou být po překročení tohoto data uváděny na trh, za předpokladu, že jsou bezpečné a jsou takto označené

6 Množství potravin získaných Potravinovými bankami

7 Dotační program MZe V roce Ministerstvo zemědělství vytvořilo nový dotační titul na podporu potravinových bank a dalších charitativních organizací, které distribuují potraviny v sociální sféře. Dotace je určena na podporu provozu instituce a na podporu investic do vybavení V roce 2016 bylo vyplaceno více než 23 mil. Kč V roce 2017 bylo vyplaceno téměř 30 mil. Kč Jedná se aktuálně o jediný stabilní zdroj financování PB z veřejných zdrojů.

8 Dotační program – rok 2016 V roce 2016 využilo dotační titul pro podporu bank 20 subjektů, které podalo 35 žádostí za 23 mil. Kč 1.Část dotace byla využita na financování pronájmů skladovacích prostor a mezd zaměstnanců. 2. část dotace byla využita hlavně na rekonstrukci a budování nových skladovacích prostor a jejich vybavení chladicím a mrazicím zařízením. U většiny subjektů došlo ke zdvojnásobení a u některých k vícenásobnému zvětšení skladovacího prostoru ve srovnání s předchozím obdobím, a s tím i k významnému navýšení objemu skladovaných potravin. V případě Potravinové banky v Olomouckém kraji dotace významně podpořila její vznik.

9 Dotační program – rok 2017 V roce 2017 zažádalo o dotace 21 subjektů, které podaly 42 žádostí za 29,8 mil. Kč 1. část dotace bude v roce 2017 využita subjekty zejména na financování pronájmů skladovacích prostor a mezd zaměstnanců. 2. část dotace bude využita zejména na rekonstrukci a budování nových skladovacích prostor a jejich vybavení chladicím a mrazicím zařízením a nově na nákup automobilu pro svoz darovaných potravin.

10 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Problematika potravinových odpadů v ČR"

Podobné prezentace


Reklamy Google