Elektromagnetická slučitelnost. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti I.
Advertisements

ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Účetní doklady II. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Odměňování pracovníků Minimální mzda. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název.
Deník příjmů a výdajů Průběžné položky. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
Vytápění Úprava vody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Návrhové systémy. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_188_Charakterové vlastnosti osobnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Způsoby připojení k internetu
Elektromagnetická slučitelnost
Senzory pro EZS.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Základy automatického řízení 1
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Technické vybavení počítače - Počítač PC
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zpětná vazba v zesilovačích 2
Elektromagnetická slučitelnost
MATEMATIKA Lineární nerovnice o jedné neznámé a jejich soustavy.
Způsoby vedení DE Výdaje před zahájením podnikání.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
MATEMATIKA Funkce.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Číslicová technika.
Zesilovače VY_32_INOVACE_36_723
Lineární rovnice a nerovnice I.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Elektromagnetická slučitelnost
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Pásma požáru Požár a jeho rozvoj.
PŘÍRODOVĚDA 5. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Jeršovová.
Senzory pro EZS.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Číslicová technika.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Elektromagnetická slučitelnost
MATEMATIKA Poměr, úměra.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
MATEMATIKA Soustavy dvou lineárních rovnic o dvou neznámých.
Elektromagnetická slučitelnost
Regulátory spojité VY_32_INOVACE_37_755
Elektromagnetická slučitelnost
MATEMATIKA Druhá písemná práce a její analýza.
MATEMATIKA Logaritmické rovnice.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Charakteristika daňové evidence
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Název prezentace (DUMu): Elektrický výkon
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
MATEMATIKA Trojúhelníky - základní vlastnosti.
Početní operace se složenými zlomky
MATEMATIKA Objem a povrch hranolu 4.
MATEMATIKA Goniometrické funkce Příklady 2.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
MATEMATIKA Lineární rovnice s neznámou ve jmenovateli.
MATEMATIKA Lineární rovnice - procvičování.
MATEMATIKA Kvadratická funkce Příklady.
MATEMATIKA Lineární rovnice o jedné neznámé.
Transkript prezentace:

Elektromagnetická slučitelnost

Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: III/ _Přijímače rušivých signálů Autor: Ing. Janyška Lubomír Tématický okruh:Elektromagnetická slučitelnost Ročník: III. Datum tvorby: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír

Přijímače rušivých signálů Jejich antény i síťove napájecí šňůry zachycují a přivádějí kromě signálů žádaných a očekávaných i signály rušivé, které mohou žádané signály výrazně rušit nebo jejich příjem zcela znemožnit.

Mnohem větší citlivost na rušivé signály mají zařízení pracující s analogovými signály, než zařízení digitální techniky. Přijímači poruch, šířených elektromagnetickými vlnami prostorem nebo i napájecimi přívody, jsou nejrůznější elektroakustická zařízení, zejména citlivé mikrofonní zesilovače.

Jedná se především o nejrůznější měřící přístroje a počítače, připojené na datové sběrnice. Ve skutečnosti se rovněž nikdy nejedná o působení jediného zdroje rušení a jediného přijímače, ale zpravidla se vyskytují vzájemné vztahy více systémů vzájemně se všestranně ovlivňujících. Každý systém či zařízení, nebo jeho určitá část, může být současně jak vysílačem (zdrojem), tak i přijímačem elektromagnetického rušení.

Rušivé signály se mohou projevit i nečekaným způsobem. V současné době není výjimkou kovová náhrada v lidském těle (klouby, obratle aj.) Takovi lidé trpí v blízkosti vysílačů silnými bolestmi v místech, které se staly nechtěnými přijímači. Vzájemné působení různých systémů je tedy velmi složité a komplexní.

Elektromagnetická kompatibilita má tedy zásadní význam a je jisté, že technologie musí zaměřovat svou pozornost na řešení a odstraňování nežádoucích jevů v této oblasti. Závisí to samozřejmě na konkrétním systému a okolnostech jeho činnosti. Především si musíme uvědomit, zda rušivé účinky ovlivňujícího systému (zdroje rušení) jsou: nebo zda jsou jeho parazitními (rušivými) produkty (např. jiskření na kontaktech, vyšší harmonické složky apod.). jeho funkčními parametry (např. signál rozhlasového či TV vysílače)

Celá problematika elektromagnetické kompatibility se tedy člení do dvou základních skupin. Elektromagnetická interferenceElektromagnetická susceptibilita

Kromě měření rušení se provádí testování elektromagnetické odolnosti objektů. Jde tedy v podstatě o praktické ověření stupně odolnosti navrženého zařízení. Obě tyto základní oblasti elektromagnetické kompatibility v sobě zahrnují celou řadu společných kroků a nezbytných postupů. Velmi důležitou oblastí je měření - především měření rušivých signálů a jejich identifikace. Testování se provádí nejen na hotových zařízeních, ale zejména již v průběhu jejich vývoje.

Anotace: Tato prezentace slouží k výkladu vlastností elektronických zařízení. Žáci na základě studia stanoví vlastnosti a funkce jednoduchých přístrojů a komponent pro systémy EZS. Použité zdroje: článek „Elektromagnetická slučitelnost„ Ing. Ladislav Havlik, CSc. přednášky „ELEKTROMAGNETICKÁ KOMPATIBILITA“ Prof. Ing. Jiří Svačina, CSc. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír