Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odborný výcvik ve 3. tisíciletí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí"— Transkript prezentace:

1 Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
ELIII – ROZVODY, AKTIVNÍ ROZBOČOVAČE Obor: Elektrikář slaboproud Ročník: Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

2 1.návrh televizního rozvodu
Před návrhem rozvodu a výběrem komponentů pro individuální televizní příjem bychom měli vědět: a) které vysílače chceme přijímat a jak velký je signál těchto vysílačů v místě příjmu, b) v jakém směru (v jakých směrech) leží tyto vysílače, c) jsou-li v našem místě vysílače,které by mohly naše vysílače rušit, které chceme přijímat,

3 d) pokud jsou, jak je silný jejich signál v místě příjmu, v jaké jsou pozici vůči požadovaným signálům a jaký mají vůči nim kmitočtový odstup e) kolik televizních přijímačů chceme zásobovat a jaký je útlum v rozvodu k nejvzdálenějšímu místu,nejvzdálenějším místem se nemusí rozumět jen nejvíce vzdálené místo, ale místo z největším útlumem v rozvodu f) jak velký jsme schopni postavit stožár a kolik na něm lze umístit antén.

4 Minimální vzdálenost antén (cm) nad sebou na společném stožáru
Pásmo I.TVP III.TVP IV.TVP V.TVP FM 250 150 80 140 60 50 110

5 2.požadavky na úroveň signálů v rozvodu
Pásmo Úroveň užitečného signálu Odstup signálu od šumu minimálně maximálně DV,SV (AM) 38 dBµV (80µV) 74dBµV (5mV) - VKV mono (FM) 40 dBµV (100µV) 80 dBµV (10mV) 41dB VKV stereo (FM) 50 dBµV (300µV) 80dBµV (10mV) 51dB TV I, TV II, STV1, TV III, STV2 58 dBµV (800µV) 83dBµV (15mV) 43dB TV IV, TV V 60 dBµV (1mV) 83dBµV (10mV)

6 Rozbočovače V rozvodu z individuální televizní antény potřebujeme přijímaný signál nebo i signály slučované s několika antén do jednoho svodu (koaxiálního kabelu) rozdělit do několika směrů např. Ke dvěma televizním přijímačům nebo k účastnickým zásuvkám na různých místech rodinného domu. K tomuto účelu se používají rozbočovače, které rozbočují signál na několik TV přijímačů dle typu s útlumem 4 – 8 dB. Veškeré typy rozbočovačů jsou vždy průchozí v jedné větvi pro napájení zesilovače např. v anténě.

7 Feritové rozbočovače mají oproti hybridním menší oddělovací útlum mezi výstupy. (oddělovací útlum mezi výstupy rozbočovače zamezuje ovlivňování se zapnutých televizorů připojených k těmto výstupům mezi sebou.) Zakončení jednotlivých větví rozvodu v místě před televizorem je možné televizní zásuvkou. Při jednoduchých rozvodech postačí kabel zakončit konektorem a zasunout do zdířky televizoru nebo zakončení realizovat jako jednoduchou zásuvku s konektorem a televizní přijímač připojit účastnickou šňůrou.

8 Aktivní rozbočovače aktivní částí je širokopásmový zpětnovazební zesilovač MHz, který je doplněn u aktivních rozbočovačů hybridním rozbočovačem. Napájení se provádí pomocí výhybky po koaxiálním kabelu do výstupu.

9 Děkuji Vám za pozornost Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009
Bc. Svatopluk Bradáč Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky


Stáhnout ppt "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí"

Podobné prezentace


Reklamy Google