Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII-3.6.2 ZAPOJOVÁNÍ STABILIZÁTORŮ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII-3.6.2 ZAPOJOVÁNÍ STABILIZÁTORŮ."— Transkript prezentace:

1 Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII-3.6.2 ZAPOJOVÁNÍ STABILIZÁTORŮ Obor:Elektrikář slaboproud Ročník:2. Vypracoval:Bc. Svatopluk Bradáč

2 Stabilizátory napětí se zpětnou vazbou Lepších výsledků stabilizace napětí se dosáhne složitějším zapojením ve které tranzistorový zesilovač zesiluje odchylku od výstupního napětí od pevného (referenčního) napětí a to řídí otevírání výkonového regulačního tranzistoru.

3 Schéma stabilizátoru se zpětnou vazbou:

4 Schéma stabilizátoru se zpětnou vazbou a proudovou pojistkou:

5 PRINCIP ČINNOSTI p oklesne-li napětí U1, objeví se tento pokles i na snímači odchylky a tím se zmenší napětí na bázi tranzistoru T2, tranzistor T2 se přivře, teče jim menší proud a na odporu R1 se sníží úbytek napětí, tím pádem na kolektoru tranzistoru T2 se napětí zvýší a tím se zvýší napětí na bázi tranzistoru T1, který se otevře (protéká jím větší proud, má menší vnitřní odpor, napětí na výstupu se zvýší, podobně pracuje obvod při jakékoliv změně).

6 Tranzistor T3 tvoří proudovou pojistku, která chrání výkonový regulační tranzistor T1 při nárůstu proudu nad regulační mez (přetížení, zkrat). Při normální činnosti stabilizátoru je mezi B a E tranzistoru T3 malé napětí, přičemž tranzistor je takřka uzavřen a neuplatňuje se v obvodu stabilizátoru, při zvýšení odebíraného proudu na takovou velikost, která otevře tranzistor T3 (vlivem úbytku napětí na odporu R3), vznikne úbytek napětí na odporu R1, tím poklesne napětí na bázi tranzistoru T1 a tranzistor se přivře, v krajním případě se úplně uzavře.

7 Děkuji Vám za pozornost Bc. Svatopluk Bradáč Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009


Stáhnout ppt "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII-3.6.2 ZAPOJOVÁNÍ STABILIZÁTORŮ."

Podobné prezentace


Reklamy Google