Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Územní plánování pracovní porada s ORP Vyhodnocování územního plánu a jeho změny - § 55 SZ Zpracoval: Martin Herzog 7. června 2013.
Advertisements

Územně analytické podklady obce s rozšířenou působností Děčín
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Nástroje územního plánování
ÚZEMNÍ PLÁN OBCE A ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY OBCÍ
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Tento projekt byl financován z INTEGROVANÉHO OPERAČNÍHO PROGRAMU
Stavební zákon a územní plánování
Působnosti obcí na úseku územního plánování od setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
1 Územně analytické podklady Územně analytické podklady Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň,
Územního plánování na obcích v roce 2007 setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková.
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
DMVS Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS -Účelová katastrální mapa realizace 2011, investice cca 9 mil. -Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP.
Krajský rok informatiky Zlín Tvorba nepodkročitelného standardu GIS pro územní plánování v Libereckém kraji Ing. arch. Jana Děrdová, Ing.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
Novela stavebního zákona
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
GIS Plzeňského kraje a projekty v rámci Digitální mapy veřejné správy Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Obce a územně analytické podklady v procesu územního plánování ISSS 2007 – Hradec Králové Vojtěch Zvěřina.
Portál ÚAP MSK (Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP) Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ÚAP – datový model Jihomoravského kraje RNDr. Josef Glos AGERIS. s.r.o. Jeřábkova 5, Brno Tel., fax.: ,
GeoData územního plánování JMK Mapový portál odboru územního plánování a stavebního řádu Krajského úřadu Jihomoravského kraje Od roku 2006 je v provozu.
Územně analytické podklady Seminář pro pracovníky stavebních úřadů a úřadů územního plánování Jihomoravského kraje Brno, Ing. arch. Zita Řehůřková.
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí Třetí úplná aktualizace Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování.
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Jana Hurníková Metodická porada k 2. úplné aktualizaci ÚAP Praha, 8. března 2012 Analýza určení a zobrazení problémů k řešení v.
23. dubna 2013 Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu aplikační modul geoportálu Jihomoravského kraje „Nástroje.
-Portál ÚAP a ÚP Zlínského kraje -Rozbory udržitelného rozvoje území ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
4. úplná aktualizace územně analytických podkladů ORP 1.
PRACOVNÍ PORADA PRO POŘIZOVATELE ÚPD ÚAP 13. listopadu 2009 ÚAP Mgr. Tomáš Vaško OÚPSŘ KÚLK.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP JIHLAVA Jihlava.
1 Výdejní aplikace pro územně analytické podklady České geologické služby Vít Štrupl.
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí AKTUALITY Jana Hurníková, Milan Pachta.
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Stanoviska DO při projednávání Návrhu ÚPD
PŘEDÁNÍ ÚAP ORP předání
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY
Přesnost map M1: , M1: ve vztahu k ZÚR JMK /3
Přesnost map M1: , M1: ve vztahu k ZÚR JMK 2016
Přesnost map M1: , M1: ve vztahu k ZÚR JMK /3
Info z porady MMR s kraji
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
4. úplná aktualizace územně analytických podkladů ORP
Pořizovatelská praxe Poznámky k pořizování územně plánovací dokumentace: Problematika zastavěnosti pozemku, indexu zastavěnosti Územní studie – konzultace,
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s vedoucími ÚÚP Územně analytické podklady ÚAP kraje s využitím ÚAP obcí ÚAP a změny v právních předpisech Ing. arch. Jana.
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY (ÚAP)
Přesnost map M1: , M1: ve vztahu k ZÚR JMK 2016
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo
Porada KrÚ JMK s úřady územního plánování
Územně analytické podklady Informace z metodické porady MMR s krajskými úřady ke 2. aktualizaci ÚAP obcí porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
územního plánování na obcích v roce 2007
Geoportál DMVS Karlovarského kraje výdej dat ÚAP návod
Evidence závazných stanovisek – webová aplikace
Územní systém ekologické stability (ÚSES) krajina v územním plánování Informace z metodické porady MŽP s krajskými úřady porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Pracovní setkání s ORP Program: Úvod
Obsah územně plánovacích podkladů
Územně analytické podklady
Transkript prezentace:

Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Porada krajského úřadu s úřady územního plánování Porada krajského úřadu s úřady územního plánování Odbor územního plánování a stavebního řádu KrÚ JMK

OBSAH PREZENTACE Legislativa – návrh změn ÚAPo vyhodnocení ÚAPo 2016 – postup Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP Odbor územního plánování a stavebního řádu KrÚ JMK Územně analytické podklady 2

Odbor územního plánování a stavebního řádu KrÚ JMK Územně analytické podklady 3 Legislativa Připravované změny stavebního zákona: Úplné aktualizace ÚAP po 4 letech (4. aktualizace ÚAP se netýká) Údaje o území - v digitální formě grafická část ve vektorové formě, v souřadnicovém systému Jednotné trigonometrické sítě katastrální Údaje o území - využití pro činnost orgánů veřejné správy

Odbor územního plánování a stavebního řádu KrÚ JMK Územně analytické podklady 4 ÚAPo vyhodnocení 1.Textová část neobsahuje PODKLADY PRO ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ (PRURÚ) Správně: podle § 26 odst. 1 stavebního zákona a podle § 4 odst. 1 písm. a) vyhlášky č. 500/2006 Sb.: Zjištění a vyhodnocení stavu a vývoje území Zjištění a vyhodnocení hodnot území Zjištění a vyhodnocení limitů využití území Zjištění a vyhodnocení záměrů na provedení změn v území PRURÚ = dřívější PRŮZKUMY a ROZBORY = analýza využití území = co se v území vyskytuje a jak to ovlivňuje využitelnost území

Odbor územního plánování a stavebního řádu KrÚ JMK Územně analytické podklady 5 § 26 odst. 1 stavebního zákona: Územně analytické podklady obsahují zjištění a vyhodnocení stavu a vývoje území, jeho hodnot, omezení změn v území z důvodu ochrany veřejných zájmů, vyplývajících z právních předpisů nebo stanovených na základě zvláštních právních předpisů nebo vyplývajících z vlastností území (dále jen "limity využití území"), záměrů na provedení změn v území, zjišťování a vyhodnocování udržitelného rozvoje území a určení problémů k řešení v územně plánovací dokumentaci (dále jen "rozbor udržitelného rozvoje území"). § 4 odst. 1 vyhlášky č. 500/2006 Sb.: Územně analytické podklady… obsahují a) podklady pro rozbor udržitelného rozvoje území zahrnující zjištění a vyhodnocení stavu a vývoje území, jeho hodnot, limity využití území, zjištění a vyhodnocení záměrů na provedení změn v území,

Odbor územního plánování a stavebního řádu KrÚ JMK Územně analytické podklady 6 ÚAPo vyhodnocení 2. Problémy k řešení nesprávně strukturovány Správně podle § 4 odst. 1 písm. b) novely vyhlášky č. 500/2006 Sb. účinné od : ÚAP obsahují … určení problémů k řešení v územně plánovacích dokumentacích zahrnující zejména požadavky na odstranění nebo omezení urbanistických, dopravních a hygienických závad, vzájemných střetů záměrů na provedení změn v území a střetů těchto záměrů s limity využití území, slabých stránek, hrozeb a rizik souvisejících s nevyvážeností územních podmínek udržitelného rozvoje území. Požadavky na odstranění nebo omezení:  závad urbanistických, dopravních, hygienických  střetů záměrů s limity, záměrů s limity  slabých stránek a hrozeb (ze SWOT analýz)  nevyvážeností územního rozvoje (z vyhodnocení vyváženosti)

Odbor územního plánování a stavebního řádu KrÚ JMK Územně analytické podklady 7 ÚAPo vyhodnocení Jako podklady pro pořízení využívány PÚR, ZÚR, ÚP, ÚAPk Správně podle § 27 odst. 2 stavebního zákona: Územně analytické podklady pořizuje příslušný pořizovatel na základě průzkumů území a na základě údajů o území,… Podklady pro pořízení ÚAP: údaje o území (limity, hodnoty, záměry) průzkum území (specifické hodnoty) statistické údaje (rozbor udržitelného rozvoje) územní plány (zastavěná území, zastavitelné plochy) Výkresy členěny na části tematicky nebo po mapových listech Výkres - celek (měřítko cca 1 : – 1: 30000) slouží k získání přehledu o využití území a vztazích ve správním území ORP

Pořízení 4. úplné aktualizace ÚAPo - postup Pořízení 4. úplné aktualizace ÚAPo - postup Obstarávat údaje o území od poskytovatelů údajů (hodnoty, limity, záměry) Provádět průzkumy území (specifické hodnoty)  Případně vybrat zhotovitele (smlouva o dílo – obsah a forma v příloze smlouvy pracovní výbory, přejímací řízení…) Oznámit pořízení 4. úplné aktualizace ÚAPo poskytovatelům údajů vyzvat je k potvrzení správnosti, úplnosti a aktuálnosti jimi poskytnutých údajů Zpracovat data, výkresy, texty = PRURÚ + RURÚ Projednat s obcemi (doklad o projednání) Zveřejnit na internetu + zveřejnit informace o TI a jejích vlastnících Předat krajskému úřadu + stavebním úřadům do konce roku 2016 Odbor územního plánování a stavebního řádu KrÚ JMK Územně analytické podklady 8

Pořízení 4. úplné aktualizace ÚAPo Metodické návody MMR: Metodický návod - pořizování aktualizací ÚAP Metodický návod k příloze č. 1 části A – sledovaným jevům metodiky/Stanoviska-odboru-uzemniho-planovani-MMR/3-Uzemne-planovaci-podklady-a-jejich- aktualizace/Metodicka-navod-Porizovani-uzemne-analytickych-pod Standardizace ÚAP v JMK: Náměty na problémy k řešení v ZÚR (závěrečná kapitola) Datový model ÚAP JMK verze 4.1 Odbor územního plánování a stavebního řádu KrÚ JMK Územně analytické podklady 9

Odbor územního plánování a stavebního řádu KrÚ JMK Územně analytické podklady 10 Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP - Seznam poskytovatelů průběžně! - Datový model ÚAP JMK verze 4.1  verze 4.2 (dílčí úprava do 12/2015) - Pilotní projekt (přechod na MS SQL)  kompletní importní linka  implementace DM verze 4.2  konfigurace map. služeb pro ITC - GMSC (GeoMedia Smart Client) přístup k prostorovým datům a jejich správa na bázi webového prohlížeče

Odbor územního plánování a stavebního řádu KrÚ JMK Územně analytické podklady 11 ukázka pracovního prostředí ÚAP modul

Odbor územního plánování a stavebního řádu KrÚ JMK Územně analytické podklady 12 ukázka pracovního prostředí GMSC

01 | 13 Turistický ruch Metodické listy odborů Krajský úřad JMK: Metodické listy odborů / OÚPSŘ / prezentace z porad

Děkujeme za pozornost Ing. arch. Jana Hurníková a Ing. arch. Milan Pachta Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu tel tel Územně analytické podklady 14