PODNIKÁNÍ PODLE ŽIVNOSTENSKÉHO ZÁKONA, ŽIVNOSTI. Obsah výkladu Živnostenské a neživnostenské podnikání Co je živnost Podmínky provozování živností Druhy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

10. srpna 2013VY_32_INOVACE_100315_Zivnosti_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie a.
Podnikatelský záměr Volba, v čem budu podnikat Průzkum Plán realizace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Úvod do živnostenského práva
Živnostenský zákon 164. Ing. Vladimíra Mikšíková Ing. Vladimíra Mikšíková P R Á V O P R Á V O 1. ročník 1. ročník nástavbové studium nástavbové studium.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Firmy a jejich právní formy Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
11. srpna 2013VY_32_INOVACE_100316_Zivnosti_2_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie a.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_ŽIVNOSTENSKÉ.
ŽIVNOSTENSKÉ PODNIKÁNÍ Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
Ekonomika jako ústřední topení
Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
ŽIVNOSTENSKÝ ZÁKON Upravuje vstup do podnikání. POJMY ŽIVNOST Soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, za účelem dosažení zisku a za.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Podnikání - živnost Petr Machala.
VY_32_INOVACE_ 16 Podnikání. Živnostenský list dnes již nedostaneme. Pro živnostenské oprávnění nyní slouží výpis ze živnostenského rejstříku. VY_32_INOVACE_.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Právní procesy.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
* 4. Připravte zakladatelské dokumenty * - než získáme živnostenské oprávnění, které se nyní prokazuje výpisem z živnostenského rejstříku, musíme předložit.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Živnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
ŽIVNOST Ohlášení živnosti Žádost o koncesi Živnost Živnost je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, Živnost.
Živnostenské podnikání Výuková prezentace. Živnost je: soustavná činnost, prováděná samostatně podnikatelem, jeho vlastním jménem, na jeho vlastní odpovědnost,
Živnost. Jak za č ít podnikat …  zjistíme, zda potřebujeme k podnikání živnostenské nebo jiné oprávnění  na živnostenském úřadě se zaregistrujeme k.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Podnikání A Předmět činnosti B Povinnosti podnikatele C Formy a druhy podnikání D Podnikatelský plán E Dotace k podnikání.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Podnikání jednotlivců Ročník / obor studia: I.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
ZÁKON O ŽIVNOSTENSKÉM PODNIKÁNÍ (ŽIVNOSTENSKÝ ZÁKON) č. 455/1991 Sb. ve znění pozdějších předpisů.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Podnikání dle živnostenského zákona Ročník / obor studia:II.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Ing. Veronika Dostálková MBA ŽIVNOSTI Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PODNIKÁNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Typy živností Autor: Pavla Lukešová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO 21 Název.
Právní subjekty v podnikání
Živnostenský zákon Podnikání.
Podmínky podnikání v ubytovacích službách a stravování
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Živnostenský úřad.
Právní úprava cestovního ruchu v ČR: živnostenský zákon
Výchova k občanství 9.ročník
Živnostenský zákon a rejstřík II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Živnostenské podnikání
Živnostenské podnikání
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Subjekty obchodněprávních vztahů
Živnostenské podnikání
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Charakteristika živností
Živnost. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Podnikání a jeho právní formy
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Živnostenský zákon a rejstřík Občanská nauka 1. M
Transkript prezentace:

PODNIKÁNÍ PODLE ŽIVNOSTENSKÉHO ZÁKONA, ŽIVNOSTI

Obsah výkladu Živnostenské a neživnostenské podnikání Co je živnost Podmínky provozování živností Druhy živností Živnostenské oprávnění Zánik živnostenského oprávnění Povinnosti podnikatele podle živnostenského zákona Odpovědný zástupce Živnostenský úřad Živnostenský rejstřík Jednotný registrační formulář Statistika živností v ČR Otázky a úkoly

Živnostník

Živnostenské a neživnostenské podnikání Podnikání členíme na živnostenské a neživnostenské podnikání Živnostenské podnikání je podnikání, které je provozováno za podmínek stanovených živnostenským zákonem. Živnostenský zákon upravuje podnikání v oblasti výroby, obchodu a poskytování služeb i samostatnou výdělečnou činnost fyzických osob v těchto oblastech. Neživnostenským podnikáním je podnikání, které probíhá za podmínek stanovených jinými právními předpisy. Co není živnostenským podnikáním je vymezeno živnostenským zákonem, který uvádí taxativní výčet všech činností, které nejsou živnostmi. Současně také odkazuje na právní předpisy, kterými se toto podnikání řídí. To, co zde uvedeno není, je živností.

Živnostenské a neživnostenské podnikání Živnostenským podnikáním např. není činnost soukromých lékařů, stomatologů, veterinářů, advokátů, notářů, patentových zástupců, daňových poradců, bankovnictví, pojišťovnictví, hornická činnost, pořádání loterií, zemědělství, školství, zřizování a provoz telekomunikací, provozování rozhlasového

Živnost Podle zákona o živnostenském podnikání platného od je živností: soustavná činnost provozovaná samostatně na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených zákonem

Živnost Živnosti mohou provozovat FO (fyzické osoby) i PO (právnické osoby), aby mohla živnost vzniknout, musí být splněny podmínky, které ukládá živnostenský zákon, tyto podmínky musí splňovat u FO osoba, která žádá o povolení živnosti nebo její odpovědný zástupce a u PO určený odpovědný zástupce.

Podmínky pro provozování živnosti Všeobecné – musíme je splňovat vždy:  dosažení věku 18 let  plná právní způsobilost  bezúhonnost

Způsobilost k právním úkonům Okresní soud může zbavit občana způsobilosti k právním úkonům v případě existence duševní poruchy, která není přechodná, ale trvalého rázu.

Bezúhonnost Bezúhonností rozumíme, že osoba nesmí být trestána pro jakýkoliv úmyslný trestný čin, kde byl uložen nepodmíněný trest odnětí svobody v délce alespoň 1 roku nebo úmyslný a nedbalostní trestný čin související s předmětem budoucího podnikání, prokazuje se předložením výpisu z trestního rejstříku.

Podmínky pro provozování živnosti Zvláštní – podmínky, které se týkají jen některých živností  odborná nebo jiná způsobilost, např. maturitní vysvědčení,  tyto podmínky jsou pro každou živnost uvedeny v přílohách živnostenského zákona.

Podmínky provozování živností všeobecnézvláštní a) dosaženi věku 18 let b) způsobilost k právním úkonům c) bezúhonnost d) fyzická osoba nesmí mít daňové nedoplatky předepsaná odborná způsobilost jiná než odborná způsobilost (např. spolehlivost) Všeobecné podmínky provozování živnosti fyzickými osobami jsou základní podmínkou získání všech druhů oprávnění provozovat živnost.

Druhy živností ohlašovací koncesované

Ohlašovací živnosti jsou charakteristické tím, že živnostenský list se vydává automaticky, pokud svůj záměr ohlásíme na živnostenském odboru příslušného městského úřadu a prokážeme splnění všeobecných, případně i zvláštních podmínek.

Druhy ohlašovacích živností: volné řemeslné vázané

Volné živnosti pro získání živnostenského listu postačí splnění všeobecných podmínek, seznam živností volných lze najít na internetu, jsou to např. obchodní činnost, výroba keramiky...

Řemeslné živnosti vyžaduje se výuční list a obvykle i určitá délka praxe, výuční list je možné nahradit jinými doklady o vzdělání, najdeme v příloze č. 1 živnostenského zákona, jsou to např. zedníci, instalatéři...

Vázané živnosti požadavky na jednotlivé živnosti jsou velmi různé, obvykle jde o doklad o vzdělání, praxi, případně jiné podmínky, seznam najdeme v příloze č. 2 živnostenského zákona, jsou to např. účetní poradci, provozovatelé solárií...

Koncesované živnosti Podmínky jsou přísnější, místo živnostenského listu získáme koncesní listinu, vyžaduje se speciální odborná způsobilost a schválení dalšími státními orgány, např. ministerstvy, koncese bývá povolena pro určité území či dobu a vydává se jich omezený počet, seznam najdeme v příloze č. 3 živnostenského zákona, jsou to např. taxislužby, soukromí detektivové...

PŘÍKLADY OHLAŠOVACÍCH ŽIVNOSTÍ ŘEMESLNÉ kovářství, zámečnictví, hodinářství, řeznictví a uzenářství, truhlářství, zednictví, mlynářství, pokrývačství.... VÁZANÉ montáž, opravy, revize a zkoušky vyhrazených plynových zařízení a plnění nádob plyny, projektová činnost ve výstavbě, provozování autoškoly, činnost účetních poradců, vedení účetnictví... VOLNÉ Poskytování služeb pro zahradnictví a zemědělství (např. vysazování květin, úpravy trávníků, vysazování a kácení stromů), výroba oděvů a oděvních doplňků, výroba obuvi, velkoobchod, maloobchod, reklamní činnost a marketing, poskytováni služeb pro rodinu a domácnost (např. vaření, praní, žehlení, péče o zahradu), péče o děti a osoby vyžadující zvýšenou péči, poskytování služeb osobního charakteru (činnost seznamovacích a svatebních kanceláří, astrologů, kartářek, provoz šaten apod.)... PŘÍKLADY KONCESOVANÝCH ŽIVNOSTÍ Vývoj, výroba, opravy, úpravy, nákup, prodej, znehodnocování a ničení zbraní, provozování střelnic, směnárenská činnost, taxislužba, provozování cestovní kanceláře, provádění veřejných dražeb...

Živnostenská oprávnění Pokud splníme podmínky dané živnostenským zákonem, pak nám živnostenský úřad vydá živnostenský list (pro ohlašovací živnosti) nebo koncesní listinu (pro koncesované živnosti). Živnostenský list dnes již nedostaneme. Pro živnostenské oprávnění nyní slouží výpis ze živnostenského rejstříku. Máme-li živnostenský list z minula, používáme jej jako dřív, je stále platný.

Vznik živnostenského oprávnění Živnostenské oprávnění vzniká :  u ohlašovacích živností dnem ohlášení  je-li v ohlášení uveden pozdější den zahájení živnosti, pak tímto určeným dnem  u koncesovaných živností dnem, ve kterém byla podnikateli doručena koncesní listina

Ohlašovací živnosti mohou být provozovány na základě písemného ohlášeni u živnostenského úřadu. OBECNÉ NÁLEŽITOSTI OHLÁŠENÍ U FYZICKÝCH OSOBU PRÁVNICKÝCH OSOB - jméno a příjmení, státní občanství- obchodní jméno - sídlo - trvalé bydliště, rodné číslo- právní forma (např. a. s.) - oznámení zda soud nebo správní orgán- jména a bydliště osob, které jsou uložil zákaz činnosti statutárními orgány - jestliže je ustanoven odpovědný zástupce,- identifikační číslo tytéž údaje o něm- předmět podnikání - obchodní jméno- místo hlavní provozovny a vedlejších - identifikační číslo, bylo-li přiděleno provozoven - předmět a místo podnikání- další předepsané údaje - místo hlavní provozovny a vedlejších provozoven - další předepsané údaje

Zánik živnostenského oprávnění Kdy živnostenské oprávnění zaniká: smrtí podnikatele zánikem právnické osoby, výmazem zahr. osoby z obchodního rejstříku uplynutím doby, pokud bylo vydáno na dobu určitou rozhodnutím živnostenského úřadu o zrušení živnostenského oprávnění Kdy úřad zruší živnostenské oprávnění: při závažném porušení podmínek pro udělení koncese, nebo živnostenského zákona, nebo zvláštních předpisů na návrh příslušné správy sociálního zabezpečení pokud není živnost provozována déle než 4 roky pokud podnikatel dále podniká v zařízení, kde bylo nařízeno odstranit závady a tyto závady ani v určeném termínu neodstranil

Povinnosti podnikatele podle živnostenského zákona a) pro doručování viditelně označit místo podnikání (liší-li se od bydliště) nebo sídlo firmou a identifikačním číslem, b) na provozovně, kde se prodává zboží nebo poskytují služby, musí být umístěny doklady prokazující nabytí zboží nebo materiálu. c) v prodejní nebo provozní době musí být na provozovně určené pro zákazníky osoba mluvící česky nebo slovensky, d) podnikatel, odpovědný zástupce, osoby jednající jménem podnikatele a fyzické osoby provozující živnost jsou povinni prokázat totožnost pracovníkům živnostenského úřadu,

Odpovědný zástupce Podnikatel může provozovat živnost buď osobně nebo prostřednictvím odpovědného zástupce. Odpovědný zástupce je fyzická osoba, kterou ustanovuje podnikatel a která odpovídá za řádný provoz živnosti a za dodržování živnostensko právních předpisů. Odpovědný zástupce musí splňovat všeobecné i zvláštní podmínky provozování živnosti. Odpovědný zástupce musí být k podnikateli ve smluvním vztahu (živnostenský zákon již nestanoví, o jaký smluvní vztah jde – může jít o vztah pracovněprávní či jiný, např. o příkazní smlouvu podle občanského zákoníku). Podnikatel je povinen zajistit, aby se odpovědný zástupce zúčastňoval provozování živnosti v potřebném rozsahu. Odpovědný zástupce může vykonávat tuto činnost maximálně pro dva podnikatele.

Živnostenský úřad Projednávají správní delikty podle zákona 455/1991 Sb. Provádí dozor nad dodržováním zákona o ochraně spotřebitele Provádí kontroly plnění povinností stanovených živnostenským zákonem a vyplývajících z provozování živnosti Provádí zápisy do živnostenského rejstříku Přijímá ohlášení řemeslné živnosti pro fyzické osoby s bydlištěm na území České republiky (Česká fyzická osoba)

Živnostenský úřad Přijímá žádosti o vydání koncese Přijímá žádosti o zrušení živnostenského oprávnění Vydává rozhodnutí o odstranění nedostatků zjištěných při provozování živnosti Vydává výpisy ze živnostenského rejstříku Vydává vyrozumění o přerušení, pokračován provozování živnosti Vykonává činnost Jednotného kontaktního místa Vyzývá podnikatele k odstranění závad v ohlášení živnosti Zahajuje správní řízení a rozhoduje o zrušení, pozastavení živnostenského oprávnění

Živnostenský úřad

Živnostenský rejstřík

Celková statistika živností v ČR

Otázky a úkoly Jaký je rozdíl mezi živnostenským a neživnostenským podnikáním Co je živnost Vyjmenujte podmínky provozování živností Jaké znáte druhy živností Kde získáte živnostenské oprávnění Popiš způsoby zániku živnostenského oprávnění Jaké jsou povinnosti podnikatele podle živnostenského zákona Kdo je odpovědný zástupce Jaké jsou některé povinnosti živnostenského úřadu Co je obsahem živnostenského rejstříku K čemu slouží jednotný registrační formulář