Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_492 Vzdělávací obor: Cukrář 29-54-H/01 Tematický okruh:Hmoty a korpusy Téma:Sněhová hmota Jméno autora:Petra Kulhánková Vytvořeno.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_492 Vzdělávací obor: Cukrář 29-54-H/01 Tematický okruh:Hmoty a korpusy Téma:Sněhová hmota Jméno autora:Petra Kulhánková Vytvořeno."— Transkript prezentace:

1 Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_492 Vzdělávací obor: Cukrář H/01 Tematický okruh:Hmoty a korpusy Téma:Sněhová hmota Jméno autora:Petra Kulhánková Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – Využití Sněhové hmoty v CV. ento materiál slouží k seznámení žáků s učivem a následnému procvičení látky. Žáci si osvojují znalosti o výrobě této hmoty.. Slouží i k opakování učiva pro 3.ročník Ročník :2. Cukrářská technologie

2 1.Sněhová hmota – Z.Š.H.

3 Sněhová hmota Má sněhobílou barvu Neroztékavou konzistenci Chuť sladká vanilková Vyrábíme z ní pusinky, sněhové ježky, sněhové paštičky …

4 suroviny Bílky Cukr krupice Cukr vanilínový Voda Cukr moučka

5 Výrobní schéma

6 Výrobní postup 2/3 krupicového cukru dáme vařit na let Bílky a zbylou 1/3 cukru vyšleháme v pevný sníh Uvařený rozvar slabým pramínkem přiléváme do sněhu Za pomalého chodu stroje necháme vychladnout Nakonec ručně zapracovat prosátý moučkový cukr

7 Tvarujeme na plechy s papírem Pečeme při nízké teplotě 150°C Dosušit při 130°C Můžeme máčet v CKP

8 Vady sněhové hmoty Hmota je řídká a roztéká se - nebyly čisté nádoby a bílky Přešlehané bílky Špatně svařený rozvar Korpusy nejdou od papíru - špatně vysušený korpus

9 Sněhový ježci 40g Jako náplň použijeme ušlehanou smetanu nebo bílkový ovocný krém Připravenou sněhovou hmotu stříkáme sáčkem s řezanou trubičkou na plechy s papírem

10 nejprve nastříkáme jako podklad terče ( šnek ) Po obvodu terče nastříkáme špičky Dáme péct na 150°C Hotové ze spodu potahujeme v CKP

11 Francouzské sněhové makronky Sněhové makronky ( přibarvené podle příchutě ) Krém máslový, mascarpone dochucený dle barvy

12 Dort Pavlova Dort ze sněhové hmoty Ozdobený smetanovou náplní a ovocem V Austrálii je to vánoční dort skola-peceni-dort-pavlova.html =2&biw=1278&bih=650&tbm=isch&tbnid=fmraKH4- Q8mYtM:&imgrefurl=http :

13 Bílky Cukr krupice Kukuřičný škrob Ocet Smetana Ovoce 13. m=isch&tbnid=w8qcP48PwWsQkM:&imgrefurl=htt

14 Výrobní postup Bílky vyšleháme za postupného přisypávání cukru Zakápneme octem a utáhneme Zasypeme kukuřičným škrobem a zlehka zamícháme Z hmoty nastříkáme kolo s vyššími okraji Pečeme při 150°C popřípadě dosušíme Na upečený korpus se nanese ušlehaná smetana Ozdobíme čerstvým ovocem

15 Testové otázky 1. vyjmenuj suroviny k výrobě 2. jaký uvaříme rozvar ? 3. Charakterizuj Dort Pavlova

16 Použité zdroje Obrázky : Literatura : BLÁHA L., CONKOVÁ V., KADLEC F., vydáno v roce 2001, Cukrářská výroba II.,nakladatelství INFORMATORIUM, spol. s r.o.


Stáhnout ppt "Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_492 Vzdělávací obor: Cukrář 29-54-H/01 Tematický okruh:Hmoty a korpusy Téma:Sněhová hmota Jméno autora:Petra Kulhánková Vytvořeno."

Podobné prezentace


Reklamy Google