Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_08_A_12 Tematická oblast: Elektrické přístroje Téma: Pojistky Autor: Ing. Lukáš Nepokoj Datum vytvoření: září 2012

2 Anotace Metodický pokyn
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky a schématy doplněných textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 POJISTKY Samočinně odpojí elektrický obvod při nadproudu.
Je to jednorázové zařízení – nelze je znovu zapnout!

4 POJISTKY Tavné závitové pojistky
Obsahují drátek malého průřezu, který se při průtoku velkého proudu přetaví a přeruší elektrický obvod. Pojistky nesmí být opravovány ani přemosťovány. Lícovací vložky zabraňují použití pojistkových vložek větší jmenovité hodnoty proudu.

5 POJISTKY Tavné závitové pojistky skládají se: pojistkový spodek
lícovací vložka tavná pojistková vložka šroubovací hlavice bezpečnostní kryt

6 POJISTKY Tavné závitové pojistky Druhy:
gG – ochrana kabelů a vedení před nadproudy gR – ochrana polovodičových součástek před nadproudy aM – ochrana vypínačů v dílčím rozsahu atd...

7 POJISTKY Tavné nožové pojistky
Používají se pro velké proudy (od 2 A do 1250 A).

8 POJISTKY Tavné nožové pojistky
Tyto pojistky může vyměňovat pouze odborně způsobilá osoba pomocí speciálního nástroje – tzv. „žehličky“ a dalších ochranných pomůcek.

9 POJISTKY Přístrojové pojistky
Používají se k ochraně měřících přístrojů a elektronických spotřebičů. Vyrábějí se od 0,032 A až do cca 20 A.

10 POJISTKY Přístrojové pojistky druhy: FF – superrychlé F – rychlé
M – středně pomalé T – pomalé TT – superpomalé

11 POJISTKY OPAKOVÁNÍ: Popište blíže, co jsou to pojistky? …………………………………………………………… Z jakých částí se skládá závitová pojistka? …………………………………………………………… K čemu se používají nožové pojistky? …………………………………………………………... K čemu se používají přístrojové pojistky?

12 POJISTKY Vocabulary: fuse – pojistka fuse holder – držák pojistky
overcurrent protection – ochrana před nadproudem melt wire – tavný drátek silica sand – křemičitý písek

13 Použité zdroje TKOTZ, Klaus a kol. PŘÍRUČKA PRO ELEKTROTECHNIKA. Praha: Europa-Sobotáles cz, s.r.o., 2006, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."

Podobné prezentace


Reklamy Google