Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_08_B_11 Tematická oblast: Elektrické stroje – transformátory, synchronní a komutátorové stroje Téma: Konstrukce a princip činnosti třífázového synchronního stroje Autor: Ing. Lukáš Nepokoj Datum vytvoření: prosinec 2012

2 Anotace Metodický pokyn
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky a schématy doplněných textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 KONSTRUKCE A PRINCIP ČINNOSTI TŘÍFÁZOVÉHO SYNCHRONNÍHO STROJE
Základními prvky točivých strojů jsou stator a rotor, na kterých jsou umístěna vinutí.

4 KONSTRUKCE A PRINCIP ČINNOSTI TŘÍFÁZOVÉHO SYNCHRONNÍHO STROJE
Stator je ta část stroje, která se neotáčí. Stator je složen z plechů – u strojů s točivým magnetickým polem se tak brání ztrátám vířivými proudy. V drážkách na vnitřním obvodu jsou uložena vinutí.

5 KONSTRUKCE A PRINCIP ČINNOSTI TŘÍFÁZOVÉHO SYNCHRONNÍHO STROJE
Rotor je ta část stroje, která se otáčí. Většinou je rotor napojen na hřídel stroje. Rotor může být zhotoven z plného materiálu (magnetické pole rotoru se nemění = nejsou ztráty vířivými proudy) nebo složen z plechů. V drážkách jsou umístěna vinutí, jejichž konce jsou vyvedeny na sběrací kroužky.

6 KONSTRUKCE A PRINCIP ČINNOSTI TŘÍFÁZOVÉHO SYNCHRONNÍHO STROJE
Princip činnosti synchronního motoru: Vinutí statoru je prostorově uspořádáno tak, že napájením třífázovým proudem vzniká točivé magnetické pole. Póly rotoru jsou pak přitahovány nesouhlasnými a odpuzovány souhlasnými póly statoru. Rotor se tak začne otáčet.

7 KONSTRUKCE A PRINCIP ČINNOSTI TŘÍFÁZOVÉHO SYNCHRONNÍHO STROJE
Princip činnosti synchronního generátoru: Na rotoru je vytvořeno stacionární magnetické pole, které se díky rotující hřídeli otáčí. Ve vinutí statoru se pak díky pohybu magnetického pole rotoru indukuje napětí. Kruhový pohyb magnetického pole vytváří sinusové napětí.

8 KONSTRUKCE A PRINCIP ČINNOSTI TŘÍFÁZOVÉHO SYNCHRONNÍHO STROJE
OPAKOVÁNÍ: Z jakých částí se skládá synchronní stroj? …………………………………………………………… Popište podrobněji jednotlivé části synchronního stroje. …………………………………………………………… Jaký je princip činnosti synchronního motoru? …………………………………………………………... Jaký je princip činnosti synchronního generátoru?

9 KONSTRUKCE A PRINCIP ČINNOSTI TŘÍFÁZOVÉHO SYNCHRONNÍHO STROJE
Vocabulary: synchronous electric machines – synchronní elektrické stroje stator winding – statorové vinutí rotor winding – rotorové vinutí slip rings – sběrací kroužky rotating magnetic field – točivé magnetické pole three-phase supply – třífázové napájení

10 Použité zdroje TKOTZ, Klaus a kol. PŘÍRUČKA PRO ELEKTROTECHNIKA. Praha: Europa-Sobotáles cz, s.r.o., 2006, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."

Podobné prezentace


Reklamy Google