Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_08_B_15 Tematická oblast: Transformátory, synchronní a komutátorové stroje Téma: Význam a použití komutátorových motorů Autor: Ing. Lukáš Nepokoj Datum vytvoření: prosinec 2012

2 Anotace Metodický pokyn
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky a schématy doplněných textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 VÝZNAM A POUŽITÍ KOMUTÁTOROVÝCH MOTORŮ
Komutátor – je válec umístěný na rotoru. Tvoří jej lamely z tvrdé měděné slitiny na které dosedají uhlíkové kartáče umístěné v držácích na statoru. Na lamely jsou přiletovány vývody rotorových cívek. Přes uhlíkové kartáče se přenáší ze statoru na rotor elektrická energie. Vzhledem ke konstrukčnímu uspořádání lamel a kartáčů funguje komutátor jako „mechanický usměrňovač“.

4 VÝZNAM A POUŽITÍ KOMUTÁTOROVÝCH MOTORŮ
Elektrické stroje s komutátorem: stejnosměrné motory jednofázové sériové motory třífázové komutátorové motory

5 VÝZNAM A POUŽITÍ KOMUTÁTOROVÝCH MOTORŮ
Komutátor se dnes používá: převážně u stejnosměrných strojů – zde je to nutné z principu funkce u tzv. Jednofázových sériových (univerzálních) motorů – konstrukce i princip vychází ze stejnosměrných motorů, ale navíc jsou motory konstrukčně upraveny pro provoz v jednofázové střídavé síti třífázové komutátorové motory se dnes již nepoužívají

6 VÝZNAM A POUŽITÍ KOMUTÁTOROVÝCH MOTORŮ
Jednofázové komutátorové motory se používají převážně v domácích spotřebičích běžně do výkonu 2 kW: vrtačky, brusky, pily mixery, mlýnky, kuchyňské roboty sekačky trávy, vysavače

7 VÝZNAM A POUŽITÍ KOMUTÁTOROVÝCH MOTORŮ
OPAKOVÁNÍ: Popište co to je a z čeho se skládá komutátor? …………………………………………………………… Popište funkci komutátoru. …………………………………………………………… V jakých strojích se používá? …………………………………………………………... Co je to jednofázový sériový motor?

8 VÝZNAM A POUŽITÍ KOMUTÁTOROVÝCH MOTORŮ
Vocabulary: commutator – komutátor brushed DC electric motor – stejnosměrný motor s kartáči (komutátorem) carbon brush – uhlíkový kartáč brush holder – držák kartáče commutator segments – lamely komutátoru

9 Použité zdroje TKOTZ, Klaus a kol. PŘÍRUČKA PRO ELEKTROTECHNIKA. Praha: Europa-Sobotáles cz, s.r.o., 2006, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."

Podobné prezentace


Reklamy Google