Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTROTECHNIKA, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTROTECHNIKA, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s."— Transkript prezentace:

1

2 Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTROTECHNIKA, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky a schématy doplněných textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 3 ÚBYTEK NAPĚTÍ VE VEDENÍ  Přenos elektrické energie z místa výroby do místa spotřeby se uskutečňuje elektrickým vedením (Cu nebo Al vodiči).

4 ÚBYTEK NAPĚTÍ VE VEDENÍ 4 odpor vodiče:odpor vedení:

5 ÚBYTEK NAPĚTÍ VE VEDENÍ 5 U1 – napětí na začátku vedení U – napětí na konci vedení rozdílu napětí se říká úbytek napětí:

6 6 ÚBYTEK NAPĚTÍ VE VEDENÍ  Proud, který prochází vedením je dán příkonem spotřebiče (P 1 ) a jeho svorkovým napětím (U):  Při přenosu energie vznikají ve vedení ztráty, neboť při průchodu proudu odporem se spotřebuje část energie na ztráty:

7  OPAKOVÁNÍ: 1)K čemu se využívá elektrické vedení? ………………………................................................... 2)Jak se spočítá odpor vedení a z něj následně úbytek napětí? …………………………………………………...........… 3)Proč vznikají ve vedení ztráty? …………………………………………………………… 7 ÚBYTEK NAPĚTÍ VE VEDENÍ

8  Vocabulary: transmission of electrical energy – přenos elektrické energie source – zdroj appliance – spotřebič conductor – vodič electrical wiring – elektrické vedení voltage drop – úbytek napětí 8 ÚBYTEK NAPĚTÍ VE VEDENÍ

9  TKOTZ, Klaus a kol. PŘÍRUČKA PRO ELEKTROTECHNIKA. Praha: Europa-Sobotáles cz, s.r.o., 2006, ISBN 80-86706-13-3.  Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora. 9 Použité zdroje


Stáhnout ppt "Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTROTECHNIKA, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s."

Podobné prezentace


Reklamy Google