Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DUŠENÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DUŠENÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb."— Transkript prezentace:

1 DUŠENÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ září 2012VY_32_INOVACE_TECH_130105

2 DUŠENÍ 1 – pára 2 – surovina 3 – tekutina (základ) obr. 1

3 Šetrný způsob tepelné úpravy Dochází k minimálním ztrátám živin Tepelná úprava v uzavřené nádobě Působením páry se sníží doba tepelné úpravy DUŠENÍ

4 na sporákuv troubě v konvektomatu DUŠENÍ

5 Omývání Odblanění Porcování Naklepávání Kořenění Solení PŘEDBĚŽNÁ PŘÍPRAVA MASA

6 slaninou okurkou šunkou vejci (kapsa) PROTÝKÁNÍ

7 vcelkuplátky závitkyrolády PŘÍPRAVA MASA

8 špízykostky mleté maso PŘÍPRAVA MASA

9 OPÉKÁNÍ NA ROZEHŘÁTÉM TUKU

10 PODLÉVÁNÍ VODOU NEBO VÝVAREM BĚHEM DUŠENÍ

11 v malém množství tuku ve vlastní šťávě na určitém základě DUŠENÍ

12 cibulový (tuk, cibule)zeleninový (tuk, kořenová zelenina, cibule) paprikový (tuk, cibule, paprika)slaninovo - cibulovo - paprikový DRUHY ZÁKLADŮ

13 rýže brambory zelenina DUŠENÍ (KROMĚ MASA)

14 nasucho opraženou moukoušťávu vydusíme na tuk a zaprášíme moukou ZAHUŠŤOVÁNÍ – PŘÍPRAVA ŠŤÁVY A OMÁČKY

15 ZAHUŠŤOVÁNÍ – PŘÍPRAVA ŠŤÁVY A OMÁČKY suchým chlebem zálivkou

16 moučným máslemjíškou neboli zásmažkou ZAHUŠŤOVÁNÍ – PŘÍPRAVA ŠŤÁVY A OMÁČKY

17 Cezení Vkládání vložek (okurky, slanina, párek, kořenová zelenina, paprika, rajčata, žampiony) Dochucení (kořením, solí, vínem, octem, citronovou šťávou) Zjemňování (smetanou, žloutky, máslem) DOKONČOVACÍ PRÁCE

18 přes cedník přes špičák CEZENÍ

19 sterilované okurky slanina kořenová zeleninažampiony VKLÁDÁNÍ VLOŽEK

20 šunkapárek paprikyrajčata VKLÁDÁNÍ VLOŽEK

21 smetanažloutky máslo ZJEMŇOVÁNÍ

22 DĚKUJI ZA POZORNOST

23 SEDLÁČKOVÁ, Hana a Pavel OTOUPAL. Technologie přípravy pokrmů vydání. Praha: Fortuna, ISBN POUŽITÁ LITERATURA

24 obr. 1: ŠEBEK, L. Technologie kuchařských prací. Praha: Septima, 2000, s. 25. ISBN CITACE ZDROJŮ


Stáhnout ppt "DUŠENÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb."

Podobné prezentace


Reklamy Google