Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dlouhodobé financování podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dlouhodobé financování podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí."— Transkript prezentace:

1 Dlouhodobé financování podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

2 Dlouhodobé financování vnitřní zdroj dlouhodobého financování čistý zisk nerozdělené platby dividend (tzv. pozdržené dividendy). pozdržené platby dividend – akcionáři rozhodnou o odložení výplaty dividend a využití této částky (např. financování investic) největší zdroj – finanční úvěry

3 Dlouhodobé financování dodavatelský úvěr – poskytován na dobu delší než jeden rok u výrobků, které mají delší životnost (stroje a zařízení) hypoteční úvěr - úvěr zajištěný nemovitostí jako zástavou další možné zdroje – vydávání obligací případně akcií – viz. kapitola c. p.

4 Dlouhodobé financování moderní varianta dlouhodobého financování – leasing

5 Leasing provozní leasing – krátkodobý pronájem, kdy si podnik vypůjčuje určité zařízení na omezenou dobu, která je kratší než životnost zařízení finanční leasing – vypůjčení IM na celou dobu jeho životnosti. V průběhu této doby není možné vypovědět nájemní smlouvu jinak než po vzájemné dohodě obou stran.

6 Leasing přímý leasing – podnik sjedná nájemní smlouvu s majitelem IM nepřímý leasing – mezi oba partnery vstupuje zprostředkovatel – leasingová společnost – nájemce sjednává smlouvu s touto leasingovou společností, která pro něj vyhledá vhodného vlastníka DM a od něj tento DM odkoupí. Předtím zpravidla sjednává s bankou dohodu o úvěrování.

7 Banka Vlastník Leasingová společnost Nájemce 3. 4. 2. 1.

8 Průběh leasingu 1. Kontakt mezi leasingovou společností a budoucím nájemcem, výběr předmětu leasingu 2. Nákup předmětu leasingu od vlastníka 3. Souběžné zajištění financování od banky 4. Splácení leasingových splátek nájemcem

9 Dlouhodobé financování Banka bývá s leasingovou společností úzce spojena případně s ní má dobré vztahy (poskytuje úvěr za nízký úrok)

10 Dlouhodobé financování Nájemné placení pronajímatelem leasingové společnosti musí pokrýt náklady (odpisy, údržba, režie) a zisk majitele. Leasing je určitou obdobou obchodního úvěru, proto musí být zachycen v rozvaze. Zásada leasingu – „plať, až vyděláš“. Na počátku leasingu – složení části ceny (např. 30 %) – tzv. akontace.

11 Dlouhodobé financování vykoupení = speciální způsob finančního projektu, kdy je původní vlastník firmy vykoupen novou skupinou vlastníků nebo jednotlivci, kteří hledají možnost koupě fungujících podniků. Někdy může být kupcem investující do podniku i skupina řídících pracovníků firmy.

12 Dlouhodobé financování venture capital (rizikový kapitál) - společnost s ručením omezeným, která je utvořena pro realizaci určitého projektu. praktický příklad – určitá společnost nebo jednotlivec poskytne druhé firmě základní kapitál, za případné ztráty ručí pouze do výše svého vkladu. tento druh společnosti se používá u vysoce rizikových projektů (natáčení filmů, naftové vrty)

13 Dlouhodobé financování Úspěch je vysoce ziskový, pravděpodobnost neúspěchu je však veliká Závěr V každém okamžiku je volba společnosti, která hledá dlouhodobý kapitál, ovlivněn situací na trhu s c. p., celkovou ekonomickou situací.

14 Dlohodobé financování podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí


Stáhnout ppt "Dlouhodobé financování podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí."

Podobné prezentace


Reklamy Google