Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Náklady Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Náklady Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí."— Transkript prezentace:

1 Náklady Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

2 Fixní náklady Platí se i v případě, že podnik nic nevyrábí. Výše těchto nákladů nemá vliv na rozhodování o výši produkce. (Např.: platby za budovy, úroky z dluhů,…).

3 Variabilní náklady Jejich výše je přímo úměrná velikosti produkce. (Např.: mzdové náklady, materiálové náklady,…).

4 Celkové náklady Součet fixních a variabilních nákladů.

5 Průměrné náklady Celkové náklady / množství produkce

6 Mezní náklady Přírůstek nákladů způsobený zvětšením produkce o 1 jednotku

7 Vztah mezi mezními a průměrnými náklady Množství Q Náklady N Mezní náklady Průměrné náklady Q1 Q2 Q3

8 Mezní náklady Křivka mezních nákladů je považována za základní a jakoby přitahuje křivku nákladu průměrných. Podnikatel si vždy vybere to množství produkce, které odpovídá rovnosti nákladů (Q2). Mezní náklady se určují jako odhad budoucího vývoje. Průměrné náklady se vypočítají z minulého vývoje.

9 Mezní náklady Q1: Minimum mezních nákladů. V tomto okamžiku mezní náklady působí na snižování průměrných nákladů. Vyplatí se zvyšovat produkci (nabídku), neboť lze vyrobit více výrobků s nízkými náklady. Q2: Průměrné náklady jsou rovny mezním nákladům a zároveň zůstávají na minimu. Množství produkce je optimální a výrobce nemá důvod měnit nabídku.

10 Mezní náklady Q3: Mezní náklady jsou větší než průměrné a způsobují jejich zvyšování. Další zvyšování výroby je neekonomické, protože výroba se začíná neúměrně zdražovat.

11 Náklady Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí


Stáhnout ppt "Náklady Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí."

Podobné prezentace


Reklamy Google