Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Síra Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Síra Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."— Transkript prezentace:

1 Síra Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Úkol 1: Doplň pomocí periodické tabulky prvků:
Latinský název: Značka: Skupina: Perioda: Počet p+, no, e-: Elektronegativita: Vznik iontu: Kontrola: Sulphur S VI.A 3. 16, 16, 16 2,4 So + 2e- → S-II

3 Výskyt síry 3 1 2 Volná Vázaná: Rumělka HgS Pyrit FeS2

4 Úkol 1 : Jaké vlastnosti síry zjistíš svými smysly?
Kontrola: barva, skupenství, vzhled, zápach

5 Další vlastnosti síry a/ Hoření síry b/ Vznik SO2
c/ Reakce SO2 s vodou c

6 Škodlivé účinky spalování uhlí
Spalování uhlí produkuje oxid uhličitý spolu s proměnným množstvím oxidu siřičitého v závislosti na kvalitě. Oxid siřičitý reaguje s vodou za vzniku kyseliny siřičité. Jestliže se dostane do atmosféry, reaguje s vodní párou a vrací se na zem ve formě kyselých dešťů. Emise z uhelných elektráren představují největší umělý zdroj oxidu uhličitého a tím výrazně přispívají ke globálnímu oteplování. 6

7 Úkol 2: Doplň vlastnosti síry
Síra je …..., krystalická látka. Hoří …… plamenem. Při hoření síry vzniká …… plyn , který má …….. zápach. Je to oxid siřičitý, jenž reaguje s ……. na kyselinu siřičitou. Ten vzniká také ………. méně kvalitního uhlí a v ovzduší je pak součástí …….. dešťů. Emise z elektráren přispívají ke ………. oteplování Země. Kontrola: Síra je žlutá, krystalická látka. Hoří modrým plamenem. Při hoření síry vzniká bílý plyn, který má štiplavý zápach. Je to oxid siřičitý, jenž reaguje s vodou na kyselinu siřičitou. Vzniká také spalováním méně kvalitního uhlí a v ovzduší je pak součást kyselých dešťů. Emise z elektráren přispívají ke globálnímu oteplování Země.

8 Užití síry Kyselina sírová Pryž 4 5 pyrotechnika

9 Úkol 3: Doplň text užití síry
Síra je známá od dávnověku a sloužila jako součást střelného prachu. I dnes se používá při výrobě zábavní ……….. a …...... Čistá síra je základní surovina na výrobu kyseliny …….. Sirné …… používají včelaři a vinaři na síření sudů. Síra má význam při vulkanizaci kaučuku, kdy vzniká odolná a pružná …….. Kontrola: prachu. I dnes se používá při výrobě zábavní pyrotechniky a zápalek. Čistá síra je základní surovina na výrobu kyseliny sírové. Sirné knoty používají včelaři a vinaři na síření sudů. Síra má význam při vulkanizaci kaučuku, kdy vzniká odolná a pružná pryž.

10 Seznam použitých obrázků:
1. jpg/180px-Sulphur_crystal.jpg 2. 200 px-Cinnabar.jpg 3. pyrite.jpg/120px-Iron_disulfide_pyrite.jpg 4. nuevo_en_Concepci%C3%B3n.jpg/220pxA%C3%B1o_nuevo_en_ Concepci%C3%B3n.jpg 5. JPG/180px-Streichholz.JPG 6. plant_Datteln_3.jpg/90px-Coal_power_plant_Datteln_3.jpg Ostatní obrázky pocházejí z vlastních zdrojů. Mgr. Vlastimil Vaněk, autor


Stáhnout ppt "Síra Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."

Podobné prezentace


Reklamy Google