Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_52_INOVACE_02/1/35_Chemie OXIDY SÍRY A DUSÍKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_52_INOVACE_02/1/35_Chemie OXIDY SÍRY A DUSÍKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace."— Transkript prezentace:

1 VY_52_INOVACE_02/1/35_Chemie OXIDY SÍRY A DUSÍKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních vědAnotace Cílem prezentace je seznámit žáky s dalšími zástupci oxidů, poznat jejich vlastnosti a používání v praxi. Vhodné pro žáky 8. ročníku.Vypracoval Mgr. Bohdan Hladký Oblast Člověk a příroda

2 Úvod Mezi další známé oxidy patří skupina oxidů o nichž často slýcháme spíše v negativním smyslu. Jsou látkami, které přispívají ke vzniku „kyselých dešťů“, které mají za následek velké ztráty nejenom na historických památkách (vápenec, kamenivo), ale i rostlinstvu (zvyšování kyselosti půd),korozi kovových materiálů, omítek domů... Nutno říci, že díky přijatým opatřením ke zlepšení životního prostředí a mezinárodním normám, se produkce těchto plynů snížila. Budeme hledat i některá pozitiva o těchto oxidech.

3 SO 2 – oxid siřičitý Vlastnosti bezbarvý, nehořlavý plyn s typickým zápachem, dráždí ke kašli a je jedovatý vzniká hořením síry ve vzduchu Užití: k výrobě papíru, celulozy, bělení (bavlny, slámy), dezinfekci (síření – sirné knoty) sudů, sklepů, úlů,... při výrobě kyseliny sírové

4 NO 2 – oxid dusičitý a NO – oxid dusnatý Vlastnosti NO – bezbarvý plyn NO 2 –hnědočervený plyn jedovaté vznikají spalováním méně kvalitního paliva a nacházejí se ve výfukových plynech aut Užití: k výrobě kyseliny dusičné

5 Kyselé deště Oxid siřičitý tvoří se vzdušnou vlhkostí kyselinu siřičitou, popř. kyselinu sírovou a z oxidů dusíku vzniká reakcí se vzdušnou vlhkostí další kyselina, kyselina dusičná. Obě kyseliny se dostávají se srážkami jako kyselý déšť na zem a zvyšují tak kyselost půdy.

6 Negativní účinky kyselých dešťů: Rozrušování kovů – koroze Rozrušování kameniva - zejména pískovce Zvyšování kyselosti půd

7 Odkazy [cit. 2011-04-30]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: [cit. 2011-04-30]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rust_and_dirt.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Panel_Fonte_Gaia_Siena_n1.jpg Použitá literatura: BENEŠ, P., PUMPR, V., BANÝR, J. Základy chemie. 3. vyd. Praha : Fortuna, 2000. BENEŠ, P., PUMPR, V., BANÝR, J. Základy chemie. 3. vyd. Praha : Fortuna, 2000. ISBN 8071687200. ŠKODA, J., DOULÍK, P. Chemie 8 pro ZŠ a VG UČ. 1. vyd. Plzeň : Fraus, 2006. ŠKODA, J., DOULÍK, P. Chemie 8 pro ZŠ a VG UČ. 1. vyd. Plzeň : Fraus, 2006. ISBN 8072384422.


Stáhnout ppt "VY_52_INOVACE_02/1/35_Chemie OXIDY SÍRY A DUSÍKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace."

Podobné prezentace


Reklamy Google