Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dusík, fosfor.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dusík, fosfor."— Transkript prezentace:

1 Dusík, fosfor

2 Úkol 1: Doplň pomocí periodické tabulky obecné vlastnosti dusíku:
Latinský název: Značka: Skupina: Perioda: Počet p+,no,e-: Počet val.elektronů: Elektronegativita: Vznik iontu N-III: Kontrola: Nitrogenium N V. A 2 7, 7, 7 5 3,1 N0 + 3e- → N-III

3 Výskyt dusíku A/ Volný ve vzduchu (78%) B/ Vázaný
anorganické sloučeniny (ledek chilský) organické sloučeniny (bílkoviny, chlorofyl) Ledek chilský, dusičnan sodný

4 Příprava dusíku tepelným rozkladem dichromanu amonného
Dichroman amonný Příprava dusíku - „Sopka na stole“ Rovnice reakce: (NH4)2Cr2O7 → Cr2O3 + N2 + 4H2O

5 Důkaz dusíku Rozkladem dichromanu amonného vzniká oxid chromitý (obr. vlevo) a dusík, který snadno dokážeme (video vpravo).

6 Úkol 2: Podle snímku 5 doplň vlastnosti dusíku:
Kontrola: plynné bezbarvý bez chuti bez zápachu nereaktivní lehčí než vzduch Nehoří, ani hoření nepodporuje Skupenství: Barva: Chuť: Zápach: Reaktivnost: Hmotnost (porovnej se vzduchem): Hořlavost:

7 Úkol 3: Teplota varu dusíku
Pomocí MFCH tabulek zjisti, za jaké teploty je dusík kapalný: a/ -1710C b/ -1990C c/ -2140C Kontrola: -1990C 1

8 Užití dusíku Plynný dusík nalézá využití jako inertní (ochranná)
atmosféra např. v prostředí, kde hrozí nebezpečí výbuchu (přeprava a skladování pohonných hmot) nebo při balení potravin (káva, arašídy). Kapalný dusík se využívá v řadě procesů, při nichž je třeba udržet prostředí na značně nízké teplotě. Příkladem je např. uchovávání tkání nebo spermií a vajíček v lázni z kapalného dusíku.

9 Úkol 4: Doplň pomocí periodické tabulky obecné vlastnosti fosforu:
Latinský název: Značka: Skupina: Perioda: Počet p+,no,e-: Počet val.elektronů: Elektronegativita: Vznik iontu P-III: Kontrola: Phosphorus P V. A 3 15, 16, 15 5 2,15 Po + 3e- → P-III

10 Výskyt fosforu 2 Protože je velmi reaktivní, vyskytuje se v přírodě pouze vázaný, nejčastěji v minerálu apatitu.

11 Modifikace (formy) fosforu
3 2. Červený fosfor 3. Černý fosfor 1. Bílý fosfor

12 Pozorně přečti text Vlastnosti fosforu:
Fosfor se vyskytuje ve 3 modifikacích – bílý, červený a černý. Bílý fosfor je tvořen z molekul P4, které jsou příčinou jeho vysoké reaktivity. Je to měkká látka nažloutlé barvy, kterou lze krájet nožem; je značně jedovatý, na vzduchu samozápalný, a proto se uchovává pod vodou. Ve tmě jeho páry světélkují. Červený fosfor je na vzduchu stálý, není jedovatý a s většinou prvků se slučuje až při vyšších teplotách. Černý fosfor je velmi stálý a svými fyzikálními vlastnostmi připomíná spíše kovy.

13 Úkol 5: Doplň podle snímku 12 vlastnosti fosforu:
Bílý fosfor je značně …….. . Jeho molekuly .. jsou příčinou vysoké ………… . Na vzduchu je ………., proto se uchovává pod ….. . Červený fosfor není …….. a na vzduchu je ….. . Kontrola: Bílý fosfor je značně jedovatý. Jeho molekuly P4 jsou příčinou vysoké reaktivnosti. Na vzduchu je samozápalný, proto se uchovává pod vodou. Červený fosfor není jedovatý a na vzduchu je stálý.

14 Úkol 6: Doplň, k čemu se používá fosfor:
4 5 Bílý fosfor se užívá k výrobě …….. bomb, červený k výrobě ……. . Kontrola: Bílý fosfor se užívá k výrobě zápalných bomb (NAPALM), červený k výrobě zápalek.

15 Seznam použitých obrázků:
nitrogen_dsc04496.jpg/120px-Liquid_nitrogen_dsc04496.jpg Ostatní použité obrázky a videa jsou z vlastních zdrojů. Mgr. Vlastimil Vaněk, autor prezentace


Stáhnout ppt "Dusík, fosfor."

Podobné prezentace


Reklamy Google